På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börshandlad fond när räntorna stiger

Fondkommentar Den amerikanska inflationen är nu den högsta på 40 år. Även Europa visar höga siffror. Inflationsåret 2021 kan växla över till ett räntehöjningsår 2022. Placera har botaniserat bland investeringsalternativ som historisk varit vinnare på inflation och högre räntor.

Normalt gynnas risktillgångar när räntor och inflationen sjunker och det brukar skapa den bästa av världar. Men när pendeln svänger är det långt ifrån alla sektorer på börsen som gillar högre inflationsförväntningar och högre räntor.

Det kan vara läge att sprida riskerna och öka diversifieringen genom att investera i en sektor som gynnas av stigande räntor. De sektorer som har bäst förutsättningar att klara stigande inflation är de sektorer som lättas kan föra över ökade kostnader till högre priser.

Traditionellt brukar finansmarknaden räkna tre sektorer som de mest gynnsamma för stigande inflation:

Dagligvaror som toalettpapper, mat och andra nödvändiga varor är svåra att ta bort och det är lättare att höja priserna för varorna. I våras skrev jag om en börshandlad fond med fokus på de globala dagligvarubolagen.

Energisektorn är oftast en av drivkrafterna bakom högre inflation. Energibolagens vinster ökar med priset på olja- och naturgas. Även här finns det ett tidigare tips.

Finanssektorn brukar gynnas av stigande inflationsförväntningar och högre marknadsräntor.  Finanssektorn ger en bred exponering mot olika typer av finansbolag vilket omfattar banker, försäkringsbolag och finansbolag.

Vill du inte leta bolag själv så finns det några börshandlade fonder med inriktning mot bolag inom finanssektorn.

Jag har valt en börshandlad fond med fokus på de stora globala finansbolagen. Fonden ger en bred riskspridning då den fångar upp finansbolag inom flera undersektorer.

Den börshandlade fonden Xtrackers MSCI World Financials UCITS ETF 1C med börskoden XDWF är en passiv fond som investerar efter MSCI World Financials Index.

MSCI World Financials Index består av stora- och medelstora företag. Totalt omfattar indexet drygt 220 bolag från 23 utvecklade länder. Indexet ger en bred exponering mot stabila och välutvecklade finansbolag med en relativ hög direktavkastning på 2,7 procent.

Drygt halva indexet består av bolag från USA, följt av kanadensiska bolag på 9 procent och 5,5 procent är brittiska bolag. Svenska finansbolag utgör knappt 2 procent.

Stora bolag utgör en klar majoritet av indexet på hela 85 procent. Resterande del är klassificerade som medelstora bolag.

De stora globala indexberäknarna har ett gemensamt klassificeringssystem av bolagen som heter GICS. Det består av 11 huvudsektorer varav finanssektorn är en. Varje huvudsektor är i sin tur nedbrutet i industrigrupper som i sin tur är uppdelade i 69 industrier och totalt 158 underindustrier. Antalet undersektorer/industrier varierar mellan de 11 huvudsektorerna.

MSCI World Finacials Index inkluderar bolag inom tre industrigrupper: banker, finansbolag och försäkringsbolag. Banker är i sin tur uppdelade i två underindustrier, finansbolagen har hela fyra underindustrier och försäkringsbolagen har bara en underindustri.

Störst undersektor är banker som väger 44 procent, näst största på 24 procent är kapitalmarknadsbolag som omfattar investmentbanker och börsoperatörer som Hongkongbörsen och New York-börsen. Försäkringsbolag är tredje störst på 22 procent.

Indexet är marknadsviktat vilket innebär att det största bolaget får den största vikten i indexet. MSIC World Financials Indexet innehåller runt 220 olika företag och förändras varje kvartal med start i februari. Tanken med förändringen är att de mest relevanta största och mest likvida bolagen ska representera indexet.

Holdings vikt i % Verksamhet
JPMorgan Chase & Co 6,1 Bank
Berkshire Hathaway Inc Class B 4,7 Finanskonglomerat
Bank of America Corp 4,4 Bank
Wells Fargo & Co 2,5 Bank
Royal Bank of Canada 1,8 Bank
BlackRock Inc 1,8 Kapitalförvaltare
Morgan Stanley 1,7 Investmentbank
Citigroup Inc 1,7 Bank
Goldman Sachs Group Inc 1,6 Investmentbank
The Toronto-Dominion Bank 1,6 Bank
Källa: Morningstar 27,7  

 

De tio största innehaven utgör precis som det underliggande indexet på 28 procent av fondens värde. För närvarande är amerikanska storbanken JP Morgan Chase & C störst. Bolaget erbjuder ett brett utbud av finanstjänster, personliga banktjänster, affärsrådgivning, investmentbanking och fondsparande. Det är världens största finanskoncern och väger drygt 6 procent i index.

Det följs av Warren Buffetts finanskonglomerat Berkshire Hathaway med huvudkontor i Omaha, Nebraska. Berkshire Hataway har betydande ägande i kredit- och betaltjänstbolaget American Express, den amerikanska bankkoncernen US Bancorp och Bank of New York Mellon. Alla tre finansbolagen hör till Berkshire Hathaway tio största investeringar.

Tredje största bolag i index är Bank of America på 4,4 procent. Världens största kapitalförvaltare Blackrock letar sig in bland det tio största bolagen med en vikt på 1,8 procent. Vi hittar även de två stora investmentbankerna Morgan Stanley och Goldman Sachs bland de tio största bolagen.

Bland de svenska finansföretagen i indexet finns bland annat Investor, SEB, Swedbank, Handelsbanken och EQT

MSCI World Financials Index de senaste tio åren haft en sämre totalavkastning jämfört med ett bredare globalt aktieindex, på runt 1,3 procentenheter per år. En skillnad som de fem senaste åren växt till hela 5 procentenheter. Men i år har MSCI World Financials Index fått revansch.

Värderingen talar för MSCI World Financials Index och är hälften av MSCI World index P/E-tal som nu är på 22. Även direktavkastningen talar för MSCI World Financials Index som ger 2,7 procent mot 1,7 procents direktavkastning för MSCI World Index.

Xtrackers MSCI World Finacials UCITS ETF 1C
Avkastning % 3 år 51,4
Avkastning % i år 27,1
Risk % 3 år 24,9
Betyg*  
Index MSCI World Finacials Index (USD)
Handelskod: XDWF
ISIN: IE00BM67HL84
Avgift%/år 0,26
Rörlig avgift  nej
Utdelande: återinvesterar
Förvaltare: DWS
* Morningstar har 5-gradig skala  
Källa: Morningstar den 10 dec -21  

 

Placera tycker Xtrackers MSCI World Financials UCITS ETF 1C ger en bred exponering mot hela den globala finanssektorn som omfattar, banker, fondbolag, riskkapitalbolag, investmentbolag, försäkringsbolag, ratinginstitut och börsoperatörer.

Förvaltningsavgiften  är 0,3 procent. Det tillkommer courtage då en börshandladfond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av DWS som är en tysk kapitalförvaltare och var tidigare en del av den tyska storbanken Deutsche Bank.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Gå till Placera.se för att läsa fler artiklar

Här hittar du alla våra aktieanalyser

Här finns alla våra fondanalyser

Här hittar du allt om privatekonomi

Här finns våra makrokommentarer

Här kan du lyssna våra poddar

Här kan du se alla våra tv-inslag

Här hittar du det månatliga strategidokumentet

Här kan du se redaktionens aktieinnnehav

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -