På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BofA: Investerarnas riskvilja sjunker

Fondkommentar Hökaktiga centralbankerär i fokus när kassan ökar till den högsta nivån sedan maj 2020 och riskviljan sjunker. Det visar den senaste investerarenkäten.

Trots att investerarnas syn på inflationen är att den är övergående, ser finansmarknaden en allt större risk med kommande räntehöjningar och minskade stimulanser från centralbanker. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 3 till 9 december.

Över hälften av de tillfrågade investerarna tror att inflationen är övergående och tror på en lägre inflationstakt inom ett år. Drygt en tredjedel av investerarkollektivet tror att inflationen är permanent. Andelen investerare som ser inflationen som en riskfaktor har minskat från 48 procent i oktober till 22 procent i december.

Trots en övergående syn på inflationen tror en majoritet att centralbankerna kommer att minska stimulanserna på sikt och höja räntorna. Den kinesiska centralbankens policy sticker ut då förväntningarna här ligger på ökade stimulanser.

En majoritet av investerarkollektivet tror att den amerikanska centralbanken kommer att avsluta de kvantitativa stimulanserna i slutet på april 2022. Och förväntningarna på högre korträntor är nu den högsta sedan november 2018.

Hälften av de tillfrågade investerarna tror nu på två räntehöjningar från Fed under 2022, 17 procent tror på minst tre höjningar och 23 procent tror på en höjning under 2022.

Den mindre positiva synen har gjort att förvaltarna ökat kassan från 4,7 procent till 5,1 procent under månaden. Samtidigt som kassan ökat har aktieexponeringen minskat under månaden och är nu den lägsta sedan oktober 2020. Men investerarna har fortfarande en klar övervikt i aktier och undervikt i obligationer.

Trots det alltmer negativa sentimentet kring räntehöjningar och minskade stimulanser, förväntar sig investerarna att den globala tillväxten fortsätter. Bara sex av hundra tillfrågade tror att det blir en recession inom det närmaste året.

Under december ökade antalet investerare som tror på ökade bolagsvinster nästa år samtidigt som marginalerna stiger.

Kapitalflödet hittade den senaste månaden tillbaka till hälsovårdsaktier och allmännyttiga bolag samt ökad kassa. Banker och teknikaktier är de sektorer som investerarna sålt av när aktiexponeringen minskat.

Även om flödena den senaste månaden indikerar att investerarna sålt av teknikaktier, så är en majoritet överviktad i teknikaktier. Övervikten för hälsovårdsaktier är nu på den högsta nivån sedan oktober i fjol.

Investerarna föredrar - och är fortsatta överviktade i - Eurozonen och USA-aktier. Den senaste månaden har intresset ökat för tillväxtmarknadsaktier, men investerarna har fortfarande en undervikt.

Investerarna har en splittrad syn på vilken tillgångsklass som är det bästa köpet den närmaste året. En majoritet tror tillväxtmarknadsaktier före USA-aktier. Oljan spås fortsätta stiga under nästa år och även guld ses som ett bra köp.

risksidan är det största hotet mot en fortsatt börsuppgång centralbankernas hökaktiga syn på räntehöjningar. Det är första gången sedan maj 2018 som centralbankerna intar förstaplatsen.

Även om ny codiv-spridning oroar alltmer, hamnar den först på en tredjeplats.

Teknikaktier är en gammal trotjänare som ett på listan över den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja teknikaktier.

På andra plats hittar vi Bitcoin som haft en stökig resa de sista månaderna. I och med investerarnas allt större intresse för ESG-investeringar intar de en tredjeplats.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -