På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Blackrocks heta trender för 2022

Fondkommentar Digital transformation, automatisering och nästa generations onkologi är tre megatrender som världens största kapitalförvaltare Blackrock tycker att man ska hålla ett öga på.

De tre megatrenderna fick en extra skjuts av covid 19-pandemin, när bolag snabbt fick anpassa sig till en ny verklighet. Det har påskyndat investeringar inom alla tre megatrender, en investeringstakt som förväntas accelerera under 2022.

Digital transformation

Med distansarbete och online-handel som exploderat under den globala pandemin, har den digitala transformationen tagit stora steg framåt på kort tid. Den digitala transformationen spås intensifieras genom molntjänster, utrullning av 5G. Med en ökad datamängd och mer digitaliserad värld ökar även cyberhoten, vilket skapar en större efterfrågan på cybersäkerhet.

Enligt rapporten från Blackrock indikeras att de globala utgifterna för molntjänster förväntas växa från årets 332 miljarder dollar till 397 miljarder dollar nästa år.

Med ett ökande användande av molntjänster minskar serverkostnader, samtidigt som datakapaciteten ökar. 70 procent av företagen som redan använder molntjänster förväntar sig att öka sina utgifter inom det området nästa år. Fördelarna förutom minskade IT-kostnader är att molntjänster gör det enklare för företag att implementera fjärrarbete.

Den digitala transformeringen möjliggörs dessutom att ökningen av 5G-nätverk. År 2026 förväntas 60 procent av världens befolkning ha tillgång till 5G-nätverk. Övergången från 4G till 5G skapar stora fördelar då datakapaciteten ökar mellan 10 och 100 gånger. Det underlättar för övergång till molntjänster och skapar även förutsättningar för nya tjänster som exempelvis självkörande bilar.

Idag spår Blackrock att endast 12 procent av företagen har flyttat sina kärnapplikationer till molntjänster, så det finns ett betydande utrymme för tillväxt. Men myntets baksida är att samtidigt som vi får snabbare dataanslutning och mer virituell datalagring och flera applikationer i molnet så ökar potentialen för cyberhot.

Bara under 2021 har cyberattackerna ökat betydligt och de är alltmer sofistikerade, vilket ökar vikten av cybersäkerhet. Det innebära att den digitala transformationen till molntjänster och 5G kräver ökad cybersäkerhet.

Automatisering

Pandemin fortsätter att ge ett stort uppsving för automatiseringstemat både inom tillverkningsindustrin genom robotisering som är fysisk och digital automatisering med hjälp av artificiell intelligens (AI) inom många tjänstebranscher.

Den accelererande faktorn anses vara störningar i leveranskedjan, löneinflation och tillverkningsefterfrågan. Efterfrågan på robotiseringstjänster uppskattas ha ökat med 37 procent i år jämfört med 2020.

Leveransstörningarna spås fortsätta 2022 och in i 2023. Blackrock uppskattar att 67 procent av företagen har utökat sina automatiseringsinvesteringar på grund av pandemin. Blackrock säger att företagen vet att de måste göra sina leveranskedjor mer motståndskraftiga och en viktig del av det innebär att ta tillbaka produktionen lokalt. När företagen väljer att ta hem viktigt produktion vill man göra det mer kostnadseffektivt. Det kräver automatisering, särskilt i en värld där lönerna ökar.

Marknaden för robotautomatisering förväntas växa från 2 miljarder dollar i intäkter 2018 till 14 miljarder dollar 2028.

Blackrock uppskattar att tillväxten inom digital automatisering med hjälp av AI har en ljus framtid. Här handlar det om exempelvis automatisering av faktureringsfunktioner, integrera betalningslösningar hos alla typer av företag.

Det sker även en betydande automatisering inom vården som är ett stort område. Det är digitala lösningar för att automatisera patientintag, effektivisera medicinska analyser med hjälp av AI.

Nästa generations onkologi

Genterapi var avgörande för att utveckla och lansera mRNA-vaccinerna som fått sitt stora genombrott i kampen för att få ett slut på den globala pandemin.

I nästa fas spås genterapi och mRNA-innovationen få ännu större konsekvenser för onkologisk terapi, där immunterapier kan ge så kallade "precisionsbehandlingar" som möjliggör specifikt riktad cancerbehandling i motsats till traditionell kemoterapi som används idag.

Blackrock säger att onkologi redan är det största terapeutiska området globalt, och att onkologiområdet kommer sannolikt omsätta 250 miljarder dollar fram till 2024.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Gå till Placera.se för att läsa fler artiklar

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -