Uppåt i Tokyo, trögare i Hongkong

Asien De asiatiska börserna handlades i huvudsak uppåt på onsdagen och fortsatte således uppgången i spåren av lättad oro kring den nya virusmutationen omikron. Japanska huvudindexet Nikkei i 225 befann sig i ledarposition medan Hongkongbörsens Hang Seng tyngdes av fortsatta problem inom fastighetssektorn.

 Krisen med fastighetsutvecklaren Evergrande Group i centrum fortsatte på onsdagen och det meddelades att en sektorkollega med dylika problem, Kaisa, stoppas från handeln i Hongkong. Kaisa har också stora skuldproblem och ser inte ut att kunna betala kuponger på utländska obligationer, betalningar till ett värde av 400 miljoner dollar, som löper ut på tisdag. I förra veckan kollapsade förhandlingar med obligationsägare, vilket innebär att risken för konkurs ökar ytterligare.

Evergrandes aktie handlades till rekordlägsta, cirka 4 procent ned. Hittills i år har aktien kollapsat med nära 90 procent.

Vid 7.30 höll sig Hang Seng på nollstrecket, samtidigt som fastlandskinesiska börser handlades upp. Shanghais kompositindex steg 0,9 procent och det techpräglade komponentindexet i Shenzhen steg 1,1 procent. Tyngande för utvecklingen var också e-handelsbolaget Alibaba, som sjönk tillbaka 5 procent. På tisdagen steg aktien dock 12 procent, vilket var den starkaste positiva rörelsen sedan i juni 2017, sedan bolaget meddelat omorganisation.

Den kinesiska mikrobloggen Weibo börsnoterades på onsdagen men handelsdebuten under natten blev ett fiasko. Aktien sjönk 6 procent. Weibo är sedan tidigare noterad i USA och det spekuleras friskt om Weibos notering på hemmaplan innebär att mikrobloggbolaget är näst på tur att lämna USA, likt det nyligen noterade online-taxibolaget Didi Chuxing, i spåren av myndigheternas uppmärksammade techregleringskampanj.

Nikkei 225 upp med 1,4 procent. Under natten redovisades makrodata, som visade att ekonomin i årstakt krympte med 3,6 procent i tredje kvartalet. Det var en större minskning än väntat, enligt Trading Economics estimat, vars konsensus förebådade att ekonomin skulle ha krympt med 3 procent.

"Riskhungern fortsätter öka och marknaderna är mer optimistiska om att omikron inte kommer hämma den ekonomiska återhämtningen. Löften från Kina om att stötta ekonomisk tillväxt bidrar till att oron lättar ytterligare", skrev ANZ Research i en notering som CNBC tagit del av.

Tidigare i veckan sänkte Kinas centralbank PBOC reservkapitalkrav för banker, vilket lösgjorde likviditet.

Oljepriserna sjönk något under morgonen efter att ha handlats upp under veckans inledande dagar och den så kallade japanska yenen, allmänt betraktad som en "säker hamn i oroliga tider", fortsatte försvagas i takt med att riskviljan stärktes.

Marknadstemperatur kl 07:30

==============================================================

                            kl 07:20 kl 07:30 Sedan 31/12

Nikkei 225                  +1,4% +1,4% +5,2%

Hongkong Hang Seng +0,0% +0,0% -11,9%

Kinas Shanghai Comp +0,9% +0,9% +4,5%

Australia S&P/ASX200 +0,0% +0,0% +12,4%

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -