På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

En teknikfond med framtiden för sig

Fondanalys Nya innovativa teknikbolag kommer sannolikt att driva mycket av den framtida tillväxten inom tekniksektorn. Placera rekommenderar en teknikfond med tydligt framtidsfokus.

Tekniksektorn blir alltmer mogen och komplex, vilket är naturligt då sektorn blir allt äldre. Men sektorn hör fortfarande till den mest dynamiska och innovativa sektorn.

Vid millennieskiftet utgjorde tekniksektorn runt 4 procent av det globala börsvärdet i MSCI All Countries World index. De senaste 20 åren har utvecklingen varit stark, idag väger sektorn knappt 24 procent.

Den starka utvecklingen och värdeskapandet för teknikbolagen har gjort att de numera dominerar listan över världens största börsnoterade bolag och har gjort det under en lång tid.

Men det är uppenbart att det sker stora förändringar inom tekniksektorn över tid. Nya innovativa teknikbolag dyker upp och driver på en ny teknikutveckling och skapar mycket aktieägarvärde.

Listan över de tio största börsbolagen mätt i börsvärde dominerades av japanska teknikbolag för 30 år sedan. Vid millennieskiftet 10 år senare var scenförändringen total och då bestod topplistan av USA-bolag och två nordiska telekomgiganter.

2010 letade sig bolag som Alphabet (Google), Apple och sydkoreanska Samsung in på listan. Tio år senare, 2020, kom de kinesiska teknikjättarna Alibaba och Tencent samt taiwanesiska halvledarproducenten TSMC in på listan.

En stor underliggande efterfrågan på ny teknik i kombination med en sektor som har hög innovation skapar en tydlig vinsttillväxt, vilket gjort att teknikaktier gett en bra överavkastning under en lång tid.

Ny teknik skapar nya trender, förändrar den globala ekonomin som leder till stark strukturell tillväxt. Det skapar förutsättningar för nya innovationsdrivna teknikbolag att få en stark tillväxtresa och på sikt kommer vi sannolikt att få se helt nya bolag på listan över världens största bolag.

De senaste trenderna inom teknikutvecklingen som skapar långsiktiga investeringsteman och som på sikt förändrar den globala ekonomin är digitalisering, elektriska bilar, 5G, Artificiell Intelligens (AI), e-handel och molntjänster.

Tekniksektorn erbjuder en bra och strukturell tillväxt och en bred exponering. Tillsammans med nya teknikvinningar, strukturella trender bör det vara en attraktiv placering för den långsiktige investeraren.

Tekniksektorns mognad och nya innovativa teknikbolag som är alltmer komplexa ställer höga krav på dig som investerare att hitta rätt bolag. En genväg som är värd att ta är att ta rygg på etablerade teknikfondförvaltare. Utbudet av teknikfonder är stort.

Placera har hittat en aktivt förvaltad teknikfond med stort fokus på innovativa teknikbolag som driver och förändrar den framtida utvecklingen. Fonden har precis fyllt tre år och utmärker sig med en ovanligt hög avkastning.

Världens största fondbolag, Blackrock, står bakom BGF Next Generation Technology A2. Fonden letar efter vinnare inom framtidsteman som artificiell intelligens, automatisering, robotisering och nya betalningslösningar.

Fonden förvaltas av Tony Kim sedan den lanserades i september 2018. Tony Kim leder också Blackrocks teknologistrategiteam som omfattar ett tiotal medlemmar. Teamet ligger bakom förvaltningen av flera fonder, bland annat systerfonden BGF World Technology som investerar i större teknikbolag än BGF Next Generation Technologies.

Tony Kim

Till sin hjälp har teamet omkring 25 analytiker inom Blackrock med fokus på tekniksektorn.

Teamet letar efter innovativa mindre bolag med hög tillväxt. Bolagen ska ha skalbara processer och ett globalt användningsområde. Man letar bolag med så kallade disruptiva egenskaper, vilket innebär att bolagets teknik och nya processer kan förändra en traditionell marknad - oftast genom enklare, effektivare och billigare processer och tjänster.

En viktig del i investeringsprocessen är att hitta företag som befinner sig i rätt del av tillväxtkurvan. Det är då som avkastningen blir som störst.

Enligt Blackrocks teknologistrategiteam har ny teknologi vad man kallar olika typer av S-kurvor för företagets tillväxt. S-kurvan återspeglar den typiska utvecklingen för ett företag från tidiga år, till genombrott och till den mer mogna fasen där tillväxt planar ut. Teamet letar efter bolag i den tidiga delen av denna kurva för att fånga den stora delen av tillväxtfasen.

fonden letar efter mindre tillväxtbolag inom nya heta sektorer blir det förhållandevis många mindre investeringar för att reducera risken, totalt har fonden 106 aktier. De tio största innehaven väger tillsammans 20 procent. Här har konkurrentfonder oftast en vikt runt 40 procent, med fokus på större bolag.

Tio största innehaven 
Tesla 2,3%
Zoominfor Technologies 2,3%
Silegy 2,1%
ASM International 2,0%
Lightspeed Commerce 2,0%
Lasartec 2,0%
Kakao 1,9%
Atlassian 1,9%
Marvel Technologies 1,7%
Ambarella 1,6%
Källa: Morningstar 19,7%

 

Storleken på innehaven faller ganska snabbt för de 10 bolagen. Största innehavet väger runt två procent och man eftersträvar en lika vikt i de bolag man tror mest på. De flesta innehaven ligger runt en procent. Resterande innehav väger mellan en och 0,3 procent. Det ger en bra och balanserad riskspridning.

Största innehav är elbilstillverkaren Tesla på 2,3 procent följt av ZoomInfo Technologies som utvecklar molnbaserade plattformar.

Tekniksektorn är som förväntat den största sektorn med 80 procents vikt. Kommunikationssektorn och sällanköpsektorn där Tesla hör hemma väger runt 7 procent var och industrisektorn väger två procent.

Största undersektor är mjukvarubolag på 46 procent följt av halvledarbolag med 28 procent. Drygt halva fonden består av små- och medelstora bolag. Microcap-bolag utgör drygt 3 procent. Snittbörsvärdet för fondens innehav är ett marknadsvärde på 50 miljarder dollar. Och fonden har en tydlig lutning mot snabbväxande tillväxtbolag.

Drygt 60 procent av fondens värde är investerat i USA-bolag. Japanska bolag väger 5,5 procent följt av holländskabolag på knappt 5 procent.

Fonden har precis lyckats få ihop tre års avkastningshistorik, vilket är mitt nålsöga för att ser närmare på en fond. Fondens avkastning placerar fonden i den absoluta toppen inom branschfonder, Ny teknik med en årlig avkastning på 44 procent. Det är betydligt mer än kategorisnittet för teknikfonder som når upp till en genomsnittlig årsavkastning på 31 procent för de tre senaste åren.

 

BGF Next Generation Technology A2 Kategori
Avkastning % 3 år 194,0 124,0
Avkastning % i år 11,3 27,6
Risk % 3 år 23,4 21,3
Betyg* 5  
Avgift%/år 2,40  
Rörlig avgift  Nej  
Fondkategori: Ny teknik  
Förvaltare: Tony Kim  
* Morningstar har 5-gradig skala    
Källa: Morningstar den 15 oktober 2021    

 

Risken mätt som standardavvikelse är 23,4 procent jämfört med 21,3 procent för kategorisnittet. Trots den högre risken har fonden har skapat en väldigt bra riskjusterat hög avkastning, vilket är en imponerande prestation.

fonden investerar i mindre teknikdrivna bolag kan volatiliteten i fonden tidvis vara hög, vilket gör att som investerare bör du vara utrustad med ett visst mått av tålamod. Och fonden kan avvika mycket från sitt jämförelseindex och kategorisnittet av liknande fonder under vissa perioder. Det ser vi exempelvis i år då årets avkastning är betydligt lägre än kategorisnittet av liknande fonder.

Det enda som Placera inte är nöjda med är den årliga totala produktavgiften är 2,4 procent vilket är högre än kategorisnittet. Fonden har fem stjärnor på tre års sikt hos Morningstar och har runt 50 miljarder kronor under förvaltning.

Placera tycker BGF Next Generation Technology A2 är köpvärd trots den höga avgiften för den långsiktige fondspararen genom sin höga riskjusterade avkastning. Placera ser en investering i en teknikfond som investerar i mindre tillväxtbolag och framtida vinnare som ett utmärkt komplement i en långsiktig fondportfölj till en teknikfond med inriktning på de stora teknikjättarna.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Gå till Placera.se för att läsa fler artiklar

Här hittar du alla våra aktieanalyser

Här finns alla våra fondanalyser

Här hittar du allt om privatekonomi

Här finns våra makrokommentarer

Här kan du lyssna våra poddar

Här kan du se alla våra tv-inslag

Här hittar du det månatliga strategidokumentet

Här kan du se redaktionens aktieinnnehav

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
BGF Next Generation Technology A2 Köp 234,26 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -