På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Sektorrotation och nedgång ger den långsiktige köpläge

ANNONS Under året har många bolag i tekniksektorn haft en turbulent och negativ börsutveckling. Men att dra hela sektorn över en kam är fel menar Kristofer Barrett, förvaltare för Swedbank Robur Technology. Det har också funnits bolag med rekordvinster och stabila jättar. Dessutom har nedgångarna skapat bra köpläge.

Riskinformation

Vi vill påminna om att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på fonder kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in. En fond med riskklass 6-7 kan på grund av sin sammansättning och använda förvaltningsmetoder minska och öka kraftigt i värde. Du hittar faktablad, informationsbroschyr och fondbestämmelser under respektive ond på swedbank.se/fondlista eller hos din återförsäljare.

- Visst har det varit en blandad utveckling inom sektorn. Men flera stora och breda teknikbolag har också gått mot rekordvinster. Som långsiktig investerare med bra insikt i marknaden och ett brett investeringsmandat i ryggen kan en sektorrotation också ge riktigt fina köplägen, säger Kristofer Barrett.  


Fonden Swedbank Robur Technology har under det senaste året (YTD) haft en mycket stark utveckling på 39,95%. Några av de portföljbolag som har gått starkast i år är det taiwanesiska halvledarbolaget Ememory Tehnology (+280%), E ink Holdings (+160%) 
och Nvidia (+143%).

Investera i fonden här

- De har alla haft en mycket stark utveckling och bidragit till fondens positiva utveckling. Andra starka kort är de stabila jättarna Microsoft och Alphabet. Även om Microsoft till exempel handlas på rekordnivå så är det en trygg aktie att ha i fondportföljen, säger Kristofer Barrett.

Under höstens nedgång har Kristofer Barrett passat på att öka i flera bolag.

- Några av de bolag jag har ökat i under året är amerikanska ServiceNow och VMWare. De är verksamma inom IT-lösningar respektive infrastrukturmjukvara för företag. Det är spännande bolag och nu när företag har landat lite efter digitaliseringsboomen som pandemin kickade igång kommer de mer långsiktiga investeringarna i IT-lösningar och mjukvara att ta fart hos företagen, säger Kristofer Barrett. 


Investera i fonden här

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -