Ett tuffare fondår för ny energi

Fondkommentar Under fjolåret dominerades fondvinnarlistan av tematiska fonder inom förnyelsebar energi. Men i år har fondernas avkastning normaliserats, Placera tar tempen på branschfonderna ny energi för att se på årets utveckling.

När jag summerade 2020 års fondvinnare var bestod listan av flera branschfonder klassade som ny energi. Det är fonder som investerar i bolag som bidrar med att begränsa och minska utsläpp av koldioxid från fossil energi. Och investerar i huvudsak i förnybar energi, energieffektivisering, gröna fastigheter och hållbara transporter.

Flera av fonderna dubblade sitt fondvärde under 2020 och inflödena av nytt kapital till nya energifonder var mycket stort under året. Klart bäst av alla branschfonder inom ny energi och även fjolårets bästa fond var den gröna energifonden BNP Paribas Energy Transition C C, från det franska fondbolaget BNP Paribas.

Fonden avkastade smått otroliga 154 procent under 2020. I år summeras utvecklingen till minus 2 procent.

Handelsbanken Hållbar Energi var en annan av fjolårets fondvinnare med en avkastning på 104 procent. Den höga avkastningen i kombination med det heta ny energi-temat lockade mycket nytt kapital till fonden. Handelsbanken Hållbar energi hörde till de 10 fonderna globalt som såg störst nettoinflöde under fjolåret.

Fonden förvaltas av Patric Lindqvist. Han letar bolag globalt som utvecklar eller använder teknologier och metoder för att begränsa den globala uppvärmningen genom att direkt eller indirekt begränsa utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Gärna i bolag som kan bidra till effektivare energianvändning genom alternativa energikällor eller miljöteknik. 

I år landar fondens avkastning på drygt 11 procent.

Det är uppenbart att fonderna inom ny energi haft det motigare i år. Inledningen på året var stark och under januari var det ett rekordstort nettoinflöde till branschfonderna ny energi. Aktierna inom sektorn levererade en enorm överavkastning under hela 2020.

Men årets uppgång för branschfonder, ny energi summeras till 10 procent mätt i svenska kronor. En stor kontrast mot fjolårets uppgång på över 50 procent.

Det mest populära jämförelseindexet S&P Global Clean Energy index har haft det tuffare. I år har indexet har backat 22 procent, mätt i dollar.

Fond i år 3 år
DNB Fund Renewable Energy retail A 23,2% 120,3%
RobecoSAM Smart Energy Eqs D EUR 27,9% 136,5%
Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK 11,8% 177,0%
BGF Sustainable Energy A2 25,7% 110,9%
Pictet-Clean Energy R USD 21,7% 107,2%
Allianz Smart Energy AT USD 19,2% -
BNP Paribas Energy Transition C C 1,2% -
Swedbank Robur Transition Energy A 1,4% -
Schroder ISF Glbl Engy Tnstn A Acc USD 4,5% -
Källa: Morningstar och Avanza den 021221    
     

Många av de populäraste nya energiaktierna nådde väldigt höga värderingar och haft det betydligt tuffare med mediokra uppgångar när bolagen och aktien tvingas växa in i värderingen.

Europas populäraste ESG-aktier och förnybara energiaktier är båda danska. Vindkraftstillverkaren Vestas Wind Systems steg 113 procent 2020. En uppgång som fortsatte in i januari månad, men sedan dess har aktien fallet och sett från årsskiftet har aktien nästan tappat en tredjedel av börsvärdet.

Detsamma gäller för Ørsted som är inriktad på förnybar energi via vindkraftsparker och producerar även natur- och biogas. I år den är ner hela 36 procent.

Det är inget enskilt europeiskt fenomen att förnybara energi-aktier backat mycket i år.

Motsvarande populära USA-aktier är Enphase Energy som erbjuder solenergilösningar inom energilagring och utvecklar halvledarbaserade inverteringssystem för energieffektivisering. Aktien har haft en volatil resa i år.

I skrivande stund har den en uppgång på 23 procent från årsskiftet. Som mest var aktien i slutet på maj ned med hela 34 procent.

En annan favoritaktie för förnybara energifonder är den amerikanska bränslecellstillverkaren Plug Power. En aktie som levererat över 2 000 procent i avkastning de senaste fem åren trots att den i år backat med några procent.

Men för den långsiktige fondspararen i nya energifonder finns det flera faktorer som talar för ett fortsatt stort och ökande intresset för förnybar energi som lär gynna fonderna. Och inte minst förstärks de på kort sik av det höga oljepriset.

Strax före miljö- och klimattoppmötet i Glasgow ökade intresset igen för investeringar i förnybara energiaktier. Utfallet från Glasgowmötet ökar sannolikhet för en acceleration av investeringar för att fasa ut fossila energikällor och effektivisera energianvändningen.

Nära 95 procent av all ny elproduktion som byggs fram till 2026 kommer från förnybara energikällor. Det spår det internationella energiorganet IEA. Men det räcker inte för att nå nettonollutsläpp 2050.

Det är trender som talar för att Branschfonder inom ny energi har en ljus framtid för den långsiktige investeraren.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -