Aktierna som fortsätter att underprestera

Börs Världens största noterade fotbollsklubbar fortsätter att underprestera. Hittills i år har aktierna stigit med 6 procent medan globalindex MSCI World Index är upp 15 procent.

Sett över fem år är uppgången för de tio största noterade fotbollsklubbarna drygt 60 procent i genomsnitt, men index dras upp kraftigt av portugisiska Sport Lisboa e Benfica-Futebol, vars aktie klättrat drygt 400 procent under perioden.

MSCI World Index är upp 76 procent under samma period.

Läget för de börsnoterade klubbarna var inte rosenrött före pandemin.

Innan pandemin gjorde de bästa klubbarna inga eller små förluster. Idag går samtliga storklubbar back och det kommer att ta flera år innan intäkterna är tillbaka på samma nivå som före pandemin.

Till exempel väntas storklubben Juventus omsättning vara tillbaka på 2019 års omsättning först 2023. Tyska storklubben Borussia Dortmund tappat 30 procent av omsättningen jämfört med 2019. Manchester Uniteds omsättning beräknas för helåret 2021 ligga cirka 20 procent under 2019 års nivå.

Manchester United-aktien är ner 11 procent i år och sett över fem år har aktien legat stilla.

Det är anmärkningsvärt eftersom fram till att pandemin slog till hade intäkterna under en 20-årsperiod ökat med i snitt 8,2 procent per år för europeiska storklubbar, enligt data från World Economic Forum.  

Det är en tillväxt som är mer än dubbelt så som tillväxten i världsekonomin.

Största intäktskällan är sändningsrättigheterna som grovt sett står för hälften av storklubbarnas intäkter. De andra stora intäktsdelarna är spelartransfer, publikintäkter, sponsring, försäljning och produktlicensiering.

Framför allt är det sändningsrättigheterna som varit klubbarna kassako.

Det paradoxala är att trots att klubbarnas intäkter ökat så mycket under så lång tid har deras ekonomi inte alls blivit bättre och det fanns inget att ta av när krisen väl slog till.

Anledningen till detta är att konkurrensen om och priset på de bästa spelarna som de behöver för att stanna kvar i de högsta ligorna stigit kraftigt.

De här pengarna har alltså i första hand gått till spelarna själva och deras agenter.

Som om det inte vore nog med problem så har klubbarna i samtliga fem stora ligor i Europa tvingats gå med på att ge uppskov med betalningar och ge rabatter på sändningsrättigheterna som ju är deras största intäktskälla. Utöver det har dessutom tv-tittandet på fotboll minskat under pandemin.

I våras tvingades högsta ligan i England, Premier League, gå med på att förlänga det existerande avtalet om sändningsrättigheterna utan några prishöjningar för de kommande tre åren. Det är första gången det har hänt.

Pandemin verkar nu ha börjat påverka priset på de bästa spelarna helt enkelt eftersom klubbarna inte har råd längre.

Vi hade exemplet med Messi som ”tvingades” lämna Barcelona för att de inte längre har råd att betala hans lön trots att han gick med på att gå ner i lön.

Utöver att intäkterna fallit kraftigt är de flesta klubbar mycket skuldsatta.

För att klara pandemin har de europeiska storklubbarna belånat sig massivt. Deras förmåga att klara av den ökade skuldsättningen är oklar.

Många klubbar kommer både att tvingas spara pengar och samtidigt be sina ägare om nya pengar. Till exempel genomförde italienska Juventus en nyemission på 400 miljoner euro som var tänkta att täcka hålen som pandemin skapat.

Just Juventus har dessutom hamnat i ytterligare blåsväder efter att italienska ekobrottsmyndigheten gjorde en razzia på klubbens huvudkontor i slutet av november. Uppgifterna är knapphändiga men klubben mittstänks för att på något sätt fifflat med bokföringen mellan 2019 och 2021.

Det är anmärkningsvärt med tanke på Juventus redan tunga historia. 2006 flyttades klubben ner till en lägre liga och fråntogs ligatiteln säsongen 2004/2005 efter så kallad matchfixning.

Efter den senaste skandalen är Juventusaktien nu ner 48 procent i år.  

Generellt sett ska man alltid vara försiktig med aktier. När det gäller aktier i fotbollsklubbar ska man vara ännu försiktigare.

Den som äger fotbollsaktier ska räkna med klart högre volatilitet än på den normala aktiemarknaden.

Det som kan påverka priset på en fotbollsaktie är till exempel ett avancemang till en viktig turnering, om man går upp i en högre liga, om man lyckas få fram en väldigt framgångsrik spelare som sedan ger intäkter på transfermarknaden eller en skada hos en viktig spelare.

Allt det här sammantaget gör fotbollsaktier extremt svåra att förutsäga och därför extremt svåra att investera i.

De flesta som investerar i fotbollsaktier är fans som gör det med hjärtat och räknar nog inte med några större vinster.

Det skiljer den här typen av aktier från de flesta andra aktier, där ju den som investerar oftast i första hand gör det för att tjäna pengar.

Framöver finns en oro om att pandemin långsiktigt minskat fotbollens attraktionskraft. Det återstår att se. Kommer arenorna framöver att vara lika välfyllda? Minskar tv-tittandet även på lång sikt?

Högst publikgenomsnitt av alla klubbar före pandemin hade tyska storklubben Borussia Dortmund med ett genomsnitt på 82 000 per match 2019.

Hittills under säsongen 2021 har publikgenomsnittet legat på 39 928 personer per match, alltså något mindre än hälften så många.

Borussia Dortmund-aktien noterades år 2000. Introduktionspriset låg på motsvarande 11 euro per aktie. Den kursen har aktien sedan dess aldrig noterat igen. Det är symptomatiskt för samtliga noterade fotbollsklubbar.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Aktie % i år % 5 år Land liga
A.S. Roma 0 -24 Italien
AFC Ajax NV -10 64 Nederländerna
AIK Fotboll 29 -28 Sverige
Borussia Dortmund -22 -23 Tyskland
Celtic  -1 41 Storbritannien
F.C. Koebenhavn (PARKEN SPORT & ENTERTAINMENT) 16 15 Danmark
Juventus -48 51 Italien
Lazio -2 88 Italien
Manchester United -11 0 Storbritannien
Sport Lisboa e Benfica-Futebol 107 422 Portugal
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -