På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Investera globalt i infrastruktur

Fondkommentar Infrastrukturbolag erbjuder grundläggande tjänster och produkter för att samhället ska fungera. Det finns en ständig efterfrågan, oavsett konjunktur och virusoro. Placera en hittat börshandlad fond som ger global exponering mot ledande infrastrukturbolag.

Det finns flera faktorer som talar för att infrastruktur hör hemma i en långsiktig fondportfölj. Affärsmodellen hos infrastrukturbolagen erbjuder en stabil verksamhet som in är särskilt konjunkturkänslig och oftast är den inflationsskyddet. Bolagen har långa avtal som oftast innehåller inflationsskyddade prishöjningar med sina kunder. Det ger stabila intäkter och kassaflöden med låg risk.

Bolagets kunder eller motparter är ofta kommuner, landsting och stater vilket ger en stor stabilitet. Och inte minst har infrastrukturbolag ofta en närmast monopolliknande ställning.

Vi håller på att ställa om världen till en hållbar ekonomi och grön värld. Det kommer att kräva stora investeringar fram till 2050 med tanke på att stora delar av den globala infrastrukturen är underinvesterad under flera sekler.

Inom infrastruktur talar man oftast om tre huvudgrupper av verksamheter:

Transport som omfattar järnvägar, hamnar, betalvägar och broar.

Energi som vattenrening, kraftförsörjning, pipelines och elnät.

Kommunikation innehåller teleoperatörer och telekommastbolag, fibernätverk och datacenter.

Vill du inte leta infrastrukturbolag på de globala börserna, själv så finns det några börshandlade fonder med exponering mot underliggande index.

Jag har valt den börshandlade fonden iShares Global Infrastructure UCIS ETF USD med börskoden IQQI och ISIN kod IE00B1FZS467. Det är en passiv fond som investerar efter FTSE Global Core Infrastructure Index.

FTSE Global Core Infrastructure Index består av de 240 största och mest likvida infrastrukturbolagen som är noterade på de globala börserna. Det beräknas av den brittiska-amerikanska indexleverantören FTSE Russell.

Indexet innehåller bolag som minst har 65 procent av intäkterna från det som FTSE Russell definierar som kärninfrastrukturbolag.

FTSE Russell definierar kärninfrastrukturaktiviteter som involverar utveckling, ägande, drift, förvaltning och/eller underhåll av nödvändiga infrastrukturer eller nätverk som används för bearbetning eller förflyttning av varor, tjänster, information/data, människor, energi eller förnödenheter från en plats till en annan.

Infrastrukturbolagen är verksamma inom de tre huvudgrupperna transport, energi och kommunikation. Indexet ger en bred exponering mot infrastruktursektorn.

Indexet ombalanseras två gånger om året i mars och september. Indexet är börsvärdesviktat och omfattar ett totalt börsvärde på 2 500 miljarder dollar.

Fonden är Nordamerikatung, knappt två tredjedelar består av USA-bolag följt av knappt 12 procent kanadensiska bolag. Japanska bolag kommer på en tredje plats med en vikt på knappt 4 procent. Indexet omfattar bolag både på utvecklade börser och tillväxtmarknaderna, vilket gör det till ett verkligen globalt index.

Största sektor är så kallade allmännyttiga bolag som utgör halva fondens värde. Industribolag väger drygt en fjärdedel, följt av energisektorn på 11 procent och fastighetssektorn på drygt 9 procent.

Tio största innehaven   
Bolag vikt i % Verksamhet
Nextera Energy 6,6 Elektricitet
Union Pacific  6,1 Järnvägar
American Tower 4,6 Infrastruktur REIT
CSX Corp 3,1 Järnvägar
Crown Castle International 3,1 Infrastruktur REIT
Enbridge 3,1 Pipelines
Duke Energy 3,0 Elekticitet
Canadian National Railway 2,9 Järnvägar
Norfolk Southern 2,6 Järnvägar
Southern 2,6 Elektricitet
Källa: Morningstar 37,6  

 

De tio största innehaven i iShares Global Infrastructure UCIS ETF USD utgör precis som det underliggande indexet knappt 38 procent av fondens värde.

Vi hittar bland annat fyra järnvägsoperatörer, tre energibolag med tydligt fokus på investeringar i förnybar energi bland de tio största innehaven.

Största bolag är amerikanska energibolaget NextEra Energy. Bolaget äger, driver och förvaltar ett flertal produktionsanläggningar inriktade mot förnybar energi via vind- och solkraft. Verksamhet bedrivs på global nivå, med störst närvaro inom den nordamerikanska marknaden. Bolaget grundades 1925 och har sitt huvudkontor i Juno Beach, Florida.

Vid en närmare analys av fondens innehav så innehåller den inga börsraketer det senaste året. Bolagens bidrag till fondens avkastning är ovanligt bred och samstämd - många bäckar små.

Avkastningen för fondens tio största innehav spänner från en uppgång på 25 procent för Enbridge till Southern runt 5 procent exklusive utdelningar för det senaste året. Värt att nämna är att fondens innehav hade en direktavkastning på 3,1 procent det senaste året.

iShares Global Infrastructure UCIS ETF USD ger en bred exponering mot världens största infrastrukturbolag.

iShares Global Infrastructure UCITS ETF USD (Dist)
Avkastning % 3 år 37,5
Avkastning % i år 19,5
Risk % 3 år 14,9
Betyg* NA
Index FTSE Global Core Infrastructure Index
Handelskod: IQQI
ISIN: IE00B1FZS467
Avgift%/år 0,65
Rörlig avgift  nej
Utdelande: varje kvartal
Förvaltare: iShares-Blackrock
* Morningstar har 5-gradig skala  
Källa: Morningstar den 30/11 -21  

 

Förvaltningsavgiften för iShares Global Infrastructure UCIS ETF USD är 0,65 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av iShares – Blackrock, världens absolut största kapitalförvaltare.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -