På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Aktiv globalfond, investerar i de hållbaraste vinnaraktierna!

ANNONS Det har varit starkt inflöde till hållbara fonder senaste månaderna, i år har Hållbart Globalindex (+24%*) överavkastat ”vanliga” Globalindex (+17%*) med flera procent. Bolag som satsar på hållbarhet ger förutsättning för att skapa god avkastning.

Penser Sustainable Impact är en aktiv, koncentrerad globalfond som genom en kvantitativ makromodell investerar i de mest intressanta bolagen som ligger i framkant med utvecklingen mot FN:s hållbarhetsmål.

Fonden har en integrerad hållbarhetsanalys som tar steget längre och inkluderar bolagens leverantörer, distributörer och eventuella kontroverser. Därefter selekteras världens mest hållbara vinnaraktier ut. Fonden delar även ut 1% av fondvärdet till verkliga sociala impact- projekt via SOS Barnbyar.

Jonas Thulin, förvaltare och CIO Erik Penser Bank

Investera i fonden här

Sveriges mest hållbara globala aktiefond

"Vi har skapat en av världens mest hållbara** fonder. 70 % av bolagen vi investerar i är så kallade ESG leaders, bolag med en ESG rating som är AAA eller AA. Därmed Best-in-class i att driva hållbarheten framåt”, säger Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank och förvaltare av Penser Sustainable Impact.

"Vi har nolltolerans mot bl.a vapen, pornografi och gambling. Vi tar även ett helhetsgrepp och inkluderar bolagens underleverantörer, distributörer och återförsäljare i analysen. Vi säkerställer också att bolagen möter FN:s hållbarhetsmål på bästa möjliga sätt."

Penser Sustainable Impact är en aktiv och koncentrerad portfölj med ca 35 bolag, kan ni nämna ett par som bidragit till överavkastningen i år?*

Två av våra bästa bolag för året kopplas till halvledare, ett resultat av ett litet utbud som möts av en stor efterfrågan. Vi har Nvidia, ett amerikanskt teknikbolag som i år har avkastat 146%. Bolaget specialiserar sig på grafikkort och tillhörande mjukvara, som huvudsakligen används inom spelindustrin och för AI-ändamål. Ett annat bolag i portföljen är ASML Holding, ett nederländskt bolag som tillverkar utrustning för halvledartillverning. Bolaget är hittills upp 94% i år. 

Aktiv förvaltning och social impact via SOS Barnbyar– skillnad på riktigt!

Penser Sustainable Impact avsätter 1 % av fondförmögenheten till ett svenskt socialt ungdomsprojekt via SOS Barnbyar.

"Det är ett sätt för oss att göra påverkansarbetet konkret och mätbart och samtidigt visa för andra finansiella aktörer att det går att göra skillnad på många nivåer. Genom samarbetet stöttar vi ungdomar som riskerar hamna snett i livet. De får genom projektet hjälp in i vuxenlivet genom mentorskap.”

SOS Barnbyars mål är att öka förutsättningarna för unga som lämnar samhällsvård att uppnå självständighet och självförsörjning. Visste du att idag i Sverige är:

• Cirka en i varje skolklass som är placerad i samhällsvård för unga

• Barn som lämnar samhällsvård har helt andra förutsättningar

• Svensk lagstiftning kring ansvaret är otydligast i Norden

Sara Wäsström på SOS Barnbyar berättar om ungdomsprojektet, här

Jonas understryker att förvaltningsavgiften för fonden på 0,9 % per år inte påverkas av samhälls-påverkansprojektet.

Investera i fonden här

Se filmen "Penser Sustainable Impact på tio minuter" här

Läs mer om vår hållbarhetsanalys i vår månadsrapport.

*2021-11-19, DJ Sustainability World comp Index (USD) jmf DJ Global Index (USD)   **enligt MSCI data 

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationsbroschyr och faktablad finns att ta del av på fcgfonder.se.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -