Ett turbulent men hoppfullt december

Vår marknadssyn Omikron-viruset och en Fed-chef som varit lite aggressivare än väntat har satt griller i huvudet på investerarkollektivet. Bilden av hur stora hoten är ska förhoppningsvis klarna under de närmaste veckorna och det lär betyda det mesta för hur börsåret kommer att avslutas.

Just nu tycks det som att världens aktiemarknader är fångade mellan ”a rock and a hard place”. Spridningen av det nya coronaviruset, Omikron, skapar stor oro på marknaden. Det finns osäkerhet såväl kring hur smittsamt det är, hur allvarlig sjukdom det ger samt hur effektiva de tillgängliga vaccinen är mot den nya virusvarianten. Kommer det dessutom lite lugnande besked kring viruset så skiftar marknadens fokus snabbt till de allt mer oroande inflationssignaler och vad det kan betyda för centralbankernas framtida penningpolitik.

I det senare fallet lyckades Fed-chefen Jerome Powell få investerarna riktigt nervösa när han vid tisdagens tal inför den amerikanska senaten både flaggade för att den amerikanska inflationsuppgången kanske inte var så övergående som centralbankens tidigare har hävdat, och att nedtrappningen av obligationsköpen kunde komma att ske snabbare än vad som aviserades på det penningpolitiska mötet i inledningen av november. Det senare tolkades dessutom som att han krattade lite i manegen inför kommande räntehöjningar.

Med detta sagt så har utvecklingen på novemberbörserna ändå inte varit någon större katastrof. Den svenska börsen är till och med upp med ett par procent, även om det skett en tämlig kraftig nedgång sedan toppen i mitten på månaden. Den amerikanska börsen, S&P500, har i sin tur tappat runt en halv procent medan flera börser i EMU-området och bland tillväxtekonomierna haft lite större problem.

I det europeiska fallet pressas dessutom börserna av en kris inom energisektorn som fått el- och gaspriser att skena. Volatiliteten på de europeiska börserna har dessutom skjutit i höjden.

Så ska man försöka summera finansmånaden november så har det varit en lite skakig resa på både aktie- och räntemarknad men egentligen inga större katastrofer. Snarare har finansmarknaden, och då främst aktiemarknaden, återigen visat en stor motståndskraft mot diverse ”kriser”. Ett starkt bidragande skäl till detta är att det fortfarande finns en stark tro på framtida stigande vinster så länge tillväxtsignalerna pekar uppåt, även om en ny virusvariant skulle stöka till det på kort sikt.

Varje sådant här nytt virusutbrott har, i alla fall hittills, tagit allt kortare tid för finansmarknaden att absorbera och aktiemarknaden har visat en närmast osviklig förmåga att komma ut starkare på andra sidan. Med den vetskapen i ryggen är det inte särskilt förvånande att många investerare tycks se varje liten sättning som ett köpläge. Inte minst när bristen på placeringsalternativ är så osedvanligt stor.

Det som kanske skulle kunna tala emot en stark avslutning på året är att det är osedvanligt många kriser som finansmarknaden har att hantera just nu. Förutom det nya viruset, som tvingar fram nya nedstängningar, så har vi bland annat den höga inflationen, framför allt i västvärlden, en närmast global energikris, fortsatt stora produktionsstörningar och en i princip olöst fastighetskris i Kina. Men kunde det börja lätta på någon eller några av de här punkterna så lär också aktiemarknaden reagera med viss entusiasm.

Mer kontrollerbart för finansmarknadens aktörer är kanske vad som sker med centralbankspoltiken. ECB och Riksbanken har tydligt signalerat att de fortsätter att vila på hanen, trots rekordhög inflation, men flera andra centralbanker har börjat röra sig i en åtstramande riktning. Viktigast för aktiemarknaden är förstås vad den amerikanska centralbanken väljer att göra. Efter de senaste utspelen från Fed-chefen Jerome Powell har spänningen inför Federal Reserves penningpolitiska besked den 15 december onekligen ökat.

Det gäller både vad det officiella uttalandet i samband med beskedet kommer att innehålla men också vilka prognoser, över bland annat inflation och räntor, som de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén, FOMC, kommer att leverera. Det kommer att vara avgörande för vad marknaden tror om räntesättningen framöver.

Just nu indikerar prissättningen på räntemarknaden två räntehöjningar under 2022. Faktiskt en nedgång från de närmare tre räntehöjningar som var prissatta innan nyheten om Omikron-viruset blev allmän kännedom. Redan nu på fredag kan dock det här komma att förändras när de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för november publiceras.

Levererar Federal Reserve lugnande besked kring obligationsköp och räntesättning så lär vi få se ett lättnadsrally på världens börser. Blir det å andra sidan lite tuffare räntebesked, mer i linje med vad Powell kommunicerade, kan det istället bli en ny sättning på börsen.

I det senare fallet är det dock inte säkert att man som aktieplacerare definitivt ska kasta in handduken. Allt beror på hur marknaden tolkar Federal Reserves besked i förhållande till tillväxt och inflation. Att det förr eller senare skulle komma en räntehöjning borde inte vara någon överraskning för någon. Och så länge bedömningen är att tillväxten är fortsatt god och att Fed inte hamnat efter i räntekurvan så kan börsen mycket väl fortsätta uppåt.

Enligt Ned Davies Research har den amerikanska centralbanken har inlett 17 åtstramningscykler sedan 1946 och S&P500 har i genomsnitt stigit med 5,8 procent under de kommande 12 månaderna. Taken på räntehöjningarna har dessutom spelat stor roll. Har räntehöjningarna varit snabba har börsen tappat 2,7 procent men har räntehöjningarna kommit i lugn takt har den amerikanska börsen stigit med 11 procent. Vi på Placera räknar med att det är försiktiga åtstramningar som gäller den här gången. Inte minst som Powell ”lovat” att ta finansmarknadens reaktioner i beaktande vid penningpolitikens utformning. 

Så sammanfattningsvis så kan det nog bli en turbulent resa på börsen fram till årsskiftet. Eller i alla fall så länge vi inte får tydliga signaler kring Omikron-viruset effekter och klara besked från den amerikanska centralbanken. Förhoppningen är förstås att bilden klarnar under de närmaste veckorna och så länge konjunkturkurvorna fortsätter att peka uppåt är aktier fortfarande huvudalternativet för den som vill ha lite avkastning. Även om vi också erkänner att det kommer att bli svårare att peka ut enskilda vinnare såväl bland aktier som marknader.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -