På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i juni - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har bjudit på ett starkt börsklimat med en hel del svängningar. Nu utvärderas Placeras fondval i juni.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför juni 2021.

Globalt aktieindex har avkastat knappt 17 procent mätt i svenska kronor. USA hör till en av de starkaste börserna under halvåret med en uppgång på närmare 25 procent, i kronor.

Tuffast har det fortsatt varit för tillväxtmarknaderna. Breda tillväxtmarknadsindex har en oförändrad avkastning. Men skillnaden är stor på tillväxtmarknaderna. Brasilien som drabbats hårt av covid-19 har backat drygt 20 procent. Hälften så illa har det varit i Kina.

Moskvabörsen har stigit med närmare 20 procent, påeldad av stigande energipriser.

Stockholmsbörsen hörde tidigare till årets vinnare, men den har gått in i en lite lugnare fas det senaste halvåret. Det är uppenbart att små- och medelstora bolag fått en revansch senaste halvåret. För en indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen har bara stigit 1 procent. En fond som följer ett bredare Sverigeindex som även omfattar börsens småbolag har lyckat bättre med en avkastning på knappt 13 procent.

En bred europeisk indexfond har lyckats stigit med knappt 11 procent.

Kronan är en faktor att ta hänsyn till vid utländska fondval och det senaste halvåret har det varit gynnsamt med utländska fonder främst i amerikanska dollar. Det senaste halvåret har den amerikanska dollar stärkts betydligt mot kronan med hela 10,3 procent. Euron har haft en lugnare framfart och stigit 2 procent mot kronan.

 

Värdepapper 6 mån Kategorisnitt
MS INVF US Growth 28,4% 22,8%
Nordea 1 - Emerging Stars Equities BP SEK -2,1% -0,9%
AMF Aktiefond Europa 6,3% 5,9%
Plus Småbolag Sverige Index  17,2% 16,7%
DNB Teknologi 8,7% 18,0%
Didner & Gerge Small and Microcap 2,1% 8,1%
Storebrand Global Multifactor 13,5% 11,7%
Sensor Sverige Select -1,7% 6,9%
PriorNilsson Realinvest A 18,2% 16,9%
Carnegie Strategifond A 6,7% 5,5%
Nordic Cross Total Return R Fund 1,1% 1,1%
IKC Avkastningsfond 2,3% 1,1%
Källa: Morningstar den 26 nov 2021    

 

Placeras köpvärda fondval inför juni ska nu analyseras. Tyvärr var det en fortsatt tuff period och hela fem av fondvalen har inte nått upp till sitt kategorisnitt av liknande fonder.

Det svaga resultatet har sannolikt att göra med att en övervikt av mina fondval har en lutning mot att investera i tillväxtorienterade bolag. Under det senaste året har det bitvis varit allt populärare att investera i värdeaktier som banker och oljebolag något som de utvalda fonderna oftast har en betydande undervikt i.

MS INVF US Growth blev nytt innehav i juni då jag breddad fondlistan med ytterligare ett fondinnehav till tolv fonder. Fonden har stigit med närmare 29 procent sedan den kom in på listan och har avkastat betydligt mer än kategorisnittet av liknande fonder. Den höga avkastningen gör den till listans bästa fond.

PriorNilsson Realinvest som investerar i realtillgångar kniper andraplatsen med en uppgång på drygt 18 procent. En avkastning som även är bättre än kategorisnittet av liknande fonder.

Tredje bästa fond det senaste halvåret är PLUS Småbolag Sverige Index är precis som det låter en indexfond för svenska småbolag och medelstora bolag. Avkastningen är på hela 17,2 procent vilket även klår kategorisnittet av liknande fonder.

DNB Teknologi har tidigare i år hört till toppfonderna men den senaste mätperioden har den inte lyckats klå kategorisnittet och avkastningen landar på knappt 9 procent för perioden.

AMF Aktiefond Europa steg drygt 6 procent under halvåret och har precis lyckats klå sitt jämförelseindex. Placeras småbolagsfondsval i Europa Didner & Gerge Small and Micorcap har haft det kämpigt och blivit omsprunget av kategorisnittet.

Den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor fortsätter att levererat bra månadssiffror med en avkastning på knappt 14 procent och fortsatt klå sitt kategorisnitt.

Placeras tillväxtmarknadsfondsval Nordea 1 - Emerging Stars Equities BP SEK har varit på en av de svagaste marknaderna.

Placeras två blandfondsval har haft olika utfall. Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus, har fortsatt att leverera en högre avkastning än sitt kategorisnitt.

Placeras andra blandfondsval den lite mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select som har flera tillväxtbolagsaktier i portföljen har nu för tredje månaden på rad inte lyckats slå sitt kategorisnitt. Och fondens största innehav Evolution har backat betydligt under halvåret och står för är en stor del av den svaga avkastningen.

Placeras två räntefondsval landade båda på plus under halvåret. IKC Avkastningsfond klådde kategorisnittet med bred marginal.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -