På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsnedgångar i Kina och Japan

Asienbörserna De asiatiska börsindexen stod med negativ lutning i graferna när handelsvecka 48 inleddes på måndagen. Den nya covid-varianten omikron spred oro och det var framför allt fordonsaktier som handlades söderut, med världens största biltillverkare Toyota över 3 procent ned.

Upptäckten av den nya virusvarianten ledde till något av en chock för börsmarknaderna i fredags, då Europa och USA avslutade veckan svagare än asiatiska index.

På måndagen runt klockan 7.20 sjönk det japanska storbolagsindexet Nikkei 225 med 1,6 procent, medan Hongkongbörsens Hang Seng var ned med 0,9 procent. I Shanghai stod kompositindexet 0,3 procent ned medan Australiens S&P/ASX200 noterades oförändrat.

Världshälsoorganisationen WHO meddelade på söndagen att bilden fortsatt är oklar kring den nya virusvarianten omikron, men ännu finns det inga indikationer på symtom som skiljer sig från tidigare varianter.

Yenen tappade något mot dollarn under måndagen samtidigt har riskkänsliga valutor som Australiendollarn handlats upp 0,2 procent efter ett tapp med 1 procent i fredags.

Fordonstillverkare som Nissan, Mazda, Mitsubishi och Hino Motors backade rejält. Flera av branschaktierna var ned med uppemot 6-7 procent på oro om att leverantörskedjekrisen i fråga om komponentbrister och flaskhalsar ska förlängas av den nya virusvarianten.

Branschledaren Toyota släppte också siffror för oktober, då försäljningen sjönk med 21 procent och produktionen med 25 procent jämfört med samma månad i fjol. Toyota-aktien sjönk med över 3 procent.

Tillvaron var kärv även för kinesiska Geely Automobile, Volvo Cars systerbolag som är noterat på Hongkongbörsen. Aktien backade med omkring 4 procent. Hårdast drabbat av den nya virusoron var dock de kinesiska kasinobolagen. Sands China och Galaxy Entertainment va ned med 6-7 procent.

E-handlaren Meituan var en annan förlorare ned kursfall på 8 procent efter en sänkt guidning som kablats ut under helgen. Sektorkollegan Alibaba var i sin tur ut med 1 procent och ett flertal andra techbolag fanns i positivt territorium. Elektroniktillverkaren Xiaomi var också upp med omkring 1 procent.

Marknadstemperatur kl 07:20

==============================================================

                            kl 07:20 Sedan 31/12

Nikkei 225                  -1,6% - +3,1%

Hongkong Hang Seng -0,9% - -12,4%

Kinas Shanghai Comp -0,3% - +2,3%

Australia S&P/ASX200 +0,0% - +9,9%

KÄLLA: Infront.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -