På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Dags att köpa värdefällan?

Aktieanalys Franska konglomeratet Bouygues sysslar med byggnation och fastighetsutveckling, telekom och media. Aktien är prisvärd och en typisk värdeaktie. Frågan är om det är en värdefälla?

Bouygues grundades 1952 av Francis Bouygues. Idag är hans son Martin Bouygues ordförande. Bolaget noterades på Parisbörsen år 1970. Familjen är fortfarande största ägare i bolaget med drygt 22 procent av aktierna.

Idag är Bouygues verksamma i 81 länder, men klart störst är de i Frankrike. Cirka 60 procent av omsättningen genereras här.

För helåret 2021 väntas bolaget omsätta 37 184 miljoner euro. Det är en ökning med 7 procent mot föregående år. 2022 väntas omsättningen öka med knappt 5 procent. Koncernen har 129 000 anställda.

  2020 2021 2022 2023
Omsättning MEUR 34 694 37 184 38 892 41 355
Rörelsemarginal, % 3,5 4,4 4,8 5,0
Vinst/aktie EUR 1,83 2,92 2,84 3,27
Utdelning EUR 1,7 1,7 1,73 1,73
         
Källa: Marketscreener        


Bouygues är ett konglomerat med tre sektorben. Huvudbenet är byggbolagen Colas och Bouygues Construction, bostadsutvecklaren Bouygues Real Estate, mediebolaget TF1 och teleoperatören Bouygues Telecom.

Colas och Bouygues Construction står för brorslotten av omsättningen. Förra året låg deras sammanlagda omsättning på runt 70 procent av hela koncernens omsättning.

Bouygues Telecom stod för 18 procent och mediebolaget TF1 för 6 procent ungefär lika stor andel stod Bouygues Real Estate för.

Bouygues Construction har bland annat varit med och byggt tunneln under engelska kanalen som stod klar 1993. Från början var tanken att bygga en bro över kanalen.

Projektet är fortfarande världens största privatfinansierade konstruktion. 11 000 personer färdigställde tunneln på bara sju år.

De två 50 kilometer långa tunnelrören ligger 39 meter under havsbotten.

Andra stora projekt som Bouygues varit med i är järnvägsstationen Montparnasse, Forum des Halles, arenan Stade de France, bron Pont de Normandie, Sheikh Zayed bridge i Abu Dhabi och Kairos tunnelbana för att nämna några.

Bouygues är också specialister på att bygga kärnkraftverk.

Byggbolaget Colas är experter på väg- och järnvägskonstruktioner. Bolaget har bland annat byggt flera motorvägar i Afrika, Ungern och i USA.

Bouygues Telecom är Frankrikes tredje största mobiloperatör.

TF1 som står för Télévision Française 1 driver Frankrikes största tv-kanal med samma namn. Bolaget äger dessutom sportkanalen Eurosport.

Bouyguesaktien bevakas av 14 analytiker. Åtta av dessa sätter köp på aktien. Resterande är neutrala. Den genomsnittliga riktkursen är 39 euro. Det motsvarar en uppsida från nuvarande nivå på 30 procent.

Aktien handlas till ett p/e-tal på 10,3 för innevarande år. För år 2023 är p/e-talet 9,2. Aktien handlas till bokfört värde.

Både omsättnings- och vinsttillväxtprognoserna ser goda ut. Vinsten per aktie väntas i år öka med 60 procent till 2,92 euro per aktie. 2023 väntas vinsten per aktie ligga på 3,27 euro.

Samtidigt delar Bouygues ut 1,7 euro. På nuvarande kurs motsvarar det en direktavkastning på 5,6 procent. Utdelningen väntas växa i takt med att vinsten per aktie stiger framöver.

Hittills i år har aktien backat 11 procent. Aktien har inte återhämtat sig sedan pandemin slog till.

Vad är det som är fel? Bolaget är lågt eller mycket lågt värderat. Marknadsledande inom vissa sektorer. Deras omsättning och vinst per aktie växer samtidigt som utdelningsandelen växer. Balansräkningen är mycket stark och grundarfamiljen är fortfarande största ägare.

Bouygues är starkt exponerade mot den franska marknaden och beroende av fransk ekonomi. Deras exponering mot telekom och media är inte helt logisk.

Inom konstruktionsdelen finns en hel del operativa risker. De gigantiska projekt som Bouygues åtar sig kan lätt gå fel på det ena eller andra sättet och dra på sig ökade kostnader.

Trots riskerna är Bouygues på nuvarande nivå för billigt. Aktien borde passa defensiva investerare enbart på grund av den starka balansräkningen, den goda direktavkastningen och potentiellt ökad utdelning framöver.

Till på köpet har man då optionen att bolaget kan komma att omvärderas inte minst om aktien skulle börja värderas mer på sin förmodade tillväxt under de kommande åren. En annan katalysator skulle kunna vara kommande strukturaffärer.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bouygues SA Köp 29,95 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -