Coronanyheter styr börsen i veckan

Makroveckan Omikron-viruset fick världens börser på fall och lär dominera nyhetsflödet i inledningen av veckan. När vi får bättre koll på dess eventuella effekter på världsekonomin lär intresset återigen riktas mot inflationshotet.

Först fick börsen en smäll när utnämningen av Jerome Powell som fortsatt centralbankschef spädde på oron för kommande räntehöjningar. Sen kom den riktiga smällen när nyheterna kring den nya virusvarianten, omikron, började spridas. Den dubbelsmällen fick den svenska börsen att sjunka med hela 5,2 procent under veckan som gick. Den amerikanska börsen höll emot lite bättre och backade med 2,2 procent.

Jakten på säkra hamnar i orostider har dessutom bidragit till att dollarn fortsatt att stärkas samtidigt som euron och kronan tappat ytterligare. En dollar kostar nu kring 9,12 kronor.

Oljepriset sjönk dessutom rejält på virusnyheterna och även om oljepriset återhämtat lite förlorad mark så handlas Brentoljan nu på ”bara” lite drygt 75 dollar per fat. Ett litet ljus i inflationsmörkret. För även om omikron-viruset dämpat ränterisken så lär inflationsoron återvända så snart marknaden får bättre koll på vad det nya viruset kan få för effekter på den globala ekonomin.

Inledningen av veckan lär förstås domineras av virusnyheter. Även om det i Sverige kommer att få konkurrens av den nya omröstningen gällande Magdalena Andersson som ny statsminister. Att eventuella virusnyheter kommer att dominera marknadshumöret talar för att vi kan ha en svängig börsvecka framför oss. Även om det ser ut som att veckan kan komma att få en bra start. Åt det hållet pekar i alla fall amerikanska och europeiska bärsterminer även det är mest ner på de asiatiska börserna under måndagen.

Veckan är dessutom fylld med tunga makrosiffror. Inköpschefsindexen för november är givetvis intressanta och mycket av marknadens fokus lär ligga på vad de säger om fortsatta leveransproblem och prishöjningar.

OECD publicerar dessutom en färsk prognos på onsdag men tveksamt vilket vikt som kommer att läggas på denna sett till det nya virushotet. Samma dag frågas Fed-chefen Jerome Powell och finansminister Janet Yellen ut i kongressen. Marknadsaktörerna lär lyssna efter vad dessa säger om inflationshotet och eventuella penningpolitiska signaler får Powell sida. Frågan är dock vilket nyhetsvärde detta kommer att ha.

Mycket av marknadens intresse lär också riktas mot fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror. Väntat är en stark sysselsättningssiffra och om det realisera skiftar intresset snabbt mot löneökningarna och arbetskraftsutbudet. Det råder stor brits på personal i amerikansk ekonomi och det börjar nu spilla över i högre löneökningar. Och någonstans finns förstås en smärtgräns för den amerikanska centralbanken där de måste börja strama åt penningpolitiken i en snabbare takt än vad som kanske är väntat. Så lite osäkert hur man på marknaden kommer att ta emot de amerikanska sysselsättningssiffrorna.  

Håll också koll på inflationssiffrorna för EMU-området som publiceras på tisdag. Visserligen har företrädare för ECB kommit med en rad lugnande besked kring den förmodade inflationsutvecklingen framöver men helt obemärkt lär inte den högsta inflationstakten, sedan euron introducerades, passera.

Måndag

Svenska BNP-siffror för det tredje kvartalet väntas visa på fortsatt stigande aktivitet. Sen ska det tydligen åter röstas om Magdalena Andersson som ny statsminister. Marknadens fokus ligger dock främst på det nya virusets härjning och tyska inflationssiffror. Inflationen väntas ha rakat i höjden och spär nog på inflationsoron ytterligare.

Tisdag

Kinesiska inköpschefsindex lär visa på en fortsatt måttlig tillväxt i kinesisk ekonomi. Möjligen kan det påverka marknadshumöret negativt. Framför allt om det blir några negativa överraskningar. Inflationssiffrorna för EMU-området väntas visa på förhållandevis låg kärninflation, vilket kan vara en liten humörhöjare. Hushållshumöret i USA är på väg ner från en hög nivå.

Onsdag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Indexen är lite luriga att tolka eftersom en del av de förhållandevis höga siffrorna förklaras av låga lagersiffror. Det är därför mer fokus på detaljerna i de olika undersökningarna. Framför allt var företagen säger och eventuella produktionsproblem. OECD publicerar en färsk prognos och det lär nog bli en del nedjusteringar av siffrorna. Fed-chefen Jerome Powell och finansminister Janet Yellen frågas ut i kongressen och det kan förstås komma att påverka marknadshumöret. Federal Reserve publicerar dessutom sin rapport om det ekonomiska läget. Mycket intresse lär riktas mot vad den säger om arbetsmarknadsläge och löner samt inflationen.

Torsdag

En lite lugnare makrodag där intresset riktas mot producentpriserna i EMU-området. De lutar åt rekordhöga siffror och risken är förstås att det här på lite sikt även kommer att spilla över på konsumentpriserna. Samvariationen brukar visserligen inte vara så stor men nu handlar det om närmast extremt höga tal.

Fredag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Även här lär fokus riktas mot detaljerna i rapporten. Främst priser och leveransproblem. Mest intresse lär ändå marknadsaktörerna rikta mot de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna och håll särskilt koll på löneutvecklingen. Starka siffror lär bidra till att återigen öka förväntningarna på kommande räntehöjningar. Så lite osäkert hur det här kommer att påverka marknadshumöret.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -