Bästa globalfonderna på fem år

Fondkommentar Globalfonder är en av de populäraste fondkategorierna. Placera har tittat närmare på avkastningen de senaste fem åren för globalfonderna och konstaterar att spridningen är ovanligt stor mellan vinnare och förlorare.

Placera har valt att begränsa urvalet till Avanzas fondutbud av fondkategorin globalfonder som omfattar 156 fonder.

Fondkategorin innehåller ett brett spann av investeringsstrategier. Fonder som fokuserar på värdebolag, högutdelande bolag, små- och medelstora bolag, speciella situationer eller tillväxtbolag. Det förklarar den stora skillnaden i avkastning i fondkategorin.

MSCI All Countries World index omfattar knappt 3 000 aktier noterade på 23 utvecklade börser och 27 tillväxtmarknader. Det motsvarar 85 procent av det noterade globala börsvärdet, och har avkastat 100 procent de senaste fem åren, mätt i svenska kronor.

USA-börserna utgör drygt 60 procent av det globala börsvärdet, vilket gör att värdet på den amerikanska dollar spelar roll för en svensk fondsparare. Under den senaste femårsperioden har den tappat tre procent i värde mot den svenska kronan.

Spridningen i avkastning för fondkategorin globalfonder de senaste fem åren spänner från magra 27 procent till fondkategorins stjärna som lyckats leverera 204 procent.

Den gemensamma nämnaren för fonderna i avkastningstoppen är globalfonder med tillväxtbolagsfokus, samtidigt som bottenskiktet intas av fonder med en investeringsstrategi som fokuserar på värdebolag.

Nu till listan över de högpresterande fonderna. Närvaron av tillväxtbolagsfonder är omfattande, flera har lutning mot snabbväxande teknikbolag. Det är tydligt att FAANG-bolagens framfart de senaste fem åren har satt stora avtryck i många av vinnarfonderna.

 

Fond 5 år Sharpekvot
MS INVF Global Insight 204% 1,32
Swedbank Robur Globalfond A 199% 1,69
MS INVF Global Opportunity A 182% 1,38
Threadneedle (Lux) Glb Smlr Coms AE 171% 1,38
Tellus Globala Investmentbolag 158% 1,51
Schroder ISF Glbl Sust Gr A Acc USD 144% 1,54
Swedbank Robur Transition Global A 141% 1,44
C WorldWide Global Equities Ethical 1A 129% 1,52
CS (Lux) Security Equity B USD 128% 1,05
ODIN Global C SEK 126% 1,20
BGF Global Long-Horizon Equity A2 126% 1,21
SPP Global Solutions A SEK 123% 1,23
Handelsbanken Global Tema (Criteria) 122% 1,28
Coeli Global Select R SEK 122% 1,27
Allianz Global Equity Insights A EUR 122% 1,11
Fidelity Glb Dmgrphcs A-Acc-USD 119% 1,33
DNB Fund - Future Waves Retail A EUR 119% 1,06
Janus HndrsnGlbl Equity A2 USD 117% 1,14
Holberg Global A 116% 1,13
Invesco Global Equity 116% 1,02
Global indexfond 100% 1,01
Källa: Morningstar den 24 november    

 

De tre bäst presterande fonder har alla ett tillväxtbolagsfokus. Och den fond som har haft bäst avkastning under de senaste fem åren är MS INVF Global Insight A. Fonden har avkastat hela 204 procent över perioden, det motsvarar en genomsnittlig årsavkastning på 25,7 procent. I ärlighetens namn så har den klart högsta risk mätt som standardavvikelse bland fonderna på vinnarlistan.

MS INVF Global Insight A är en koncentrerad fond med runt 45 innehav. De tio största innehaven utgör runt halva fondens värde och fonden avviker mycket från index. Största sektor är tekniksektorn på drygt 43 procent.

Förvaltningen sköts av Morgan Stanleys globala investeringsteam. Erfarne Dennis Lynch är ansvarig för investeringsteamet sedan 22 år. Totalt är det 16 teammedlemmar varav de sex förvaltarna Dennis Lynch, Sandeep Chainani, David Cohen, Armistead Nash. Alexander Norton och Jason Yeung har förvaltat fonden sedan januari 2013.

Morgan Stanleys globala investeringsteam tillhör det mest erfarna med den längsta kontinuiteten på finansmarknaden, vilket resulterat i en stabil och bra avkastning. Teamet tillhör finansmarknadens absoluta toppskick.

Investeringsprocessen är väl utarbetad och genomtänkt och det primära fokuset är att hitta bra företag att investera i. De letar efter företag med försvarbara affärsmodeller som dominerar sina marknader eller drar nytta av nätverkseffekter. Företagen ska vara innovativa ha tydliga och bestående konkurrensfördelar, som etablerade varumärken, skalfördelar, nätverkseffekter eller marknadsledande teknik eller immateriella tillgångar.

Det svenska fondbolaget Swedbank Robur har vinnarlistans andra globalfond. Swedbank Robur Globalfond har stigit med knappt 200 procent.

Fonden förvaltas av Kristofer Barrett som även förvaltar Swedbank Robur Technology. Värt att notera att fonden har en betydligt lägre standardsavvikelse än MS INVF Global Insight A och den högsta riskjusterade avkastningen i hela fondkategorin, vilket imponerar.

Kristofer Barrett

Kristofer Barrett har förvaltat globalfonden sedan april 2016 och har en tydlig övervikt i teknikbolag som utgör knappt 40 procent av fondens värde.

På tredje plats hittar vi Placerafavoriten MS INVF Global Opportunities som är systefond till ettan på listan. Fonden har stigit med drygt 180 procent och en tredje del av fondens värde är investerat i tekniksektorn.

Kristian Heugh har varit anställd sedan 2001 tidigare som aktieanalytiker inom tekniksektorn, på Morgan Stanley Investment Management som är den stora amerikanska investmentbanken Morgans Stanleys fondbolag. Till sin hjälp har han det globala tillväxtbolagsteamet som generar investeringsidéer. Teamet letar investeringar utan påverkan av index och storlek.

Investeringsprocessen är analysdriven och man letar bolag för en långsiktig investeringshorisont. Fokus är lönsamma företag med ett marknadsvärde större än 9 miljarder kronor som är ledande inom tillväxtområden och som drar fördel av högra inträdesbarriärer för konkurrenterna. Man föredrar bolag med en ökande vinsttillväxt och en dominerande marknadsposition på sin marknad som gärna har starka nätverkseffekter.

De tre översta fonderna investerar i de riktigt stora bjässarna. Fjärde högsta avkastande fond, Threadneedle (Lux) Glb Smlr Coms AE, har däremot - precis som fondnamnet säger - ett småbolagsfokus.

Fonden förvaltas av Scott Woods sedan 2019, tidigare stod Mark Heslop för förvaltningen. Investeringsprocessen fokuserar på små- och medelstora kvalitetsbolag med stark och uthållig tillväxt.

Fonden består övervägande av industri- och teknikbolag. Totalt investerar man i runt 90 bolag. Inget bolag väger mer än 2,5 procent och de tio största innehaven väger 20 procent, vilket ger en bra riskspridning.

C Worldwide Global Equities som placerar sig på listans åttonde plats med en avkastning på knappt 130 procent har fondkategorins lägsta risk mätt som standardavvikelse. Det göra att fondens riskjusterade avkastning hör till den absoluta toppen i fondkategorin.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Gå till Placera.se för att läsa fler artiklar

Här hittar du alla våra aktieanalyser

Här finns alla våra fondanalyser

Här hittar du allt om privatekonomi

Här finns våra makrokommentarer

Här kan du lyssna våra poddar

Här kan du se alla våra tv-inslag

Här hittar du det månatliga strategidokumentet

Här kan du se redaktionens aktieinnnehav

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -