Så får du tillbaka skatt på gåvan

Skatt Julen är givandets tid och med ett nytt årsskifte i snabbt antågande kan det vara bra att se till att du får dra av maximalt med skatt på dina välgörenhetsgåvor.

Om du uppfyller kraven kan din skatt minskas med 25 procent av din gåva. Du kan som mest få skatten minskad med 1 500 kronor, vilket motsvarar gåvor på 6 000 kronor sammanlagt under året.

Det gäller att ha koll på beloppen

För att överhuvudtaget kunna få skattereduktionen måste du ha skänkt sammanlagt 2 000 kronor under året. Alltså är den minsta skattereduktionen du kan få 500 kronor. Ett annat villkor som måste vara uppfyllt är att du gett minst 200 kronor vid varje gåvotillfälle.

Det är välgörenhetsorganisationen som sedan skickar in kontrolluppgifter till Skatteverket. Den sammanlagda summan på 2 000 kronor behöver inte ha getts till en och samma organisation.

Sammanlagt värde av gåvor:

Kostar dig:

Välgörenhetsorganisationen får:

1 950 kr

1 950 kr

1 950 kr

2 150 kr

1 613 kr

2 150 kr

2 600 kr

1 950 kr

2 600 kr

 

Har du koll på hur mycket du skänkt under året?

Det kanske känns snöpligt att hamna precis under 2000-kronorsgränsen då det, som du ser i tabellen ovan, kostar dig ett större belopp samtidigt som välgörenhetsorganisationen får mindre.

Det finns tyvärr inget sätt se hur mycket pengar till välgörenhet du gett under året och som berättigar skattereduktion. Du får helt enkelt spåra dina egna betalningar.

Tänk på det här om du är månadsgivare

Ett annat exempel på att det kan vara bra att vara en smula planerande i sitt givande är om du är månadsgivare. Höjder du ditt månatliga belopp från 150 kronor till 200 kronor kan du alltså ge 600 kronor mer till välgörenhetsorganisationen utan att det kostar dig något extra.

Inför nästa år

I skrivande stund med bara lite drygt en månad kvar av året är det väl lite sent påkommet, men inför nästa år kan du anpassa givandet om ni är två personer som var och en ger mellan 1 000 och 2 000 kronor per år till välgörenhet. Genom att bara den ena står för gåvorna (och den andra ger sin del av pengarna sinsemellan ifall ni inte har delad ekonomi) kan välgörenhetsorganisationen få mer, för samma kostnad för er givare, eller lika mycket, men till en lägre kostnad.

Exempel: En i familjen står för gåvorna

Tänk dig en familj med två föräldrar och två barn där de två syskonen har varsitt fadderbarn. Den ena föräldern betalar det ena barnets månadsgivande på 100 kronor i månaden och den andra betalar för det andra barnets fadderbarn, också 100 kronor i månaden.

Familjen ger alltså 2 400 kronor i under ett år, men är inte berättigad till skattereduktion. Om den ena föräldern i stället för över pengarna till den andra föräldern som skänker gåvan och därigenom får skattereduktion, kan fadderorganisationen få lika mycket pengar, men familjen får minskad skatt med 600 kronor. Kostnaden för fadderbarnen blir i stället 1 800 kronor. De kan också höja gåvobeloppet med 67 kronor i månaden utan att det kostar familjen något mer (2 400 kronor), trots att fadderorganisationen får 3 200 kr, alltså 800 kronor mer. Detta gäller så länge summan vid varje gåvotillfälle uppgår till 200 kronor.

Det är en skattereduktion – inte ett skatteavdrag

Det finns en del vanliga missförstånd med den relativt nya skattereduktionen på gåvor (den infördes 2019).

Det är alltså inte ett skatteavdrag som minskar inkomsten och därmed skatteunderlaget, utan en skattereduktion. Är skattereduktionen på 1 000 kronor så minskar skatten med 1 000 kronor, inte underlaget för beskattning.

En annan ganska vanlig missuppfattning är att man får reduktion med hela gåvobeloppet, vilket ju inte stämmer, eftersom det är 25 procent.

Se till att gåvomottagaren är godkänd

Det är du själv som måste kontrollera vid varje gåvotillfälle att organisationen du gett pengarna till är godkänd av Skatteverket. Alltså räcker det inte att mottagaren av din gåva finns med på listan, den måste varit godkänd vid tidpunkten för att du gav pengarna.

Här hittar du vilka organisationer som är godkända. 

Du måste ange ändamål för gåvan

Du kan bara få skatteavdrag för pengagåvor och det måste gå till social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning. Därför vill Skatteverket att du meddelar hjälporganisationen vad själva ändamålet för gåvan så att den vet ifall gåvan ska ingå i underlaget för skattereduktion och därmed lämna kontrolluppgift till Skatteverket.

Är du osäker kan du alltid fråga den aktuella organisationen om du måste ange ändamål och hur du i så fall gör det. Ofta är ändamålet angivet, till exempel i betalningskortet, eller om du ger minnesgåva till förmån för cancerforskning till exempel.

Tänk också på att det måste vara en ren gåva. Detta villkor kräver inget särskilt från din sida, men det betyder att ett medlemskap i exempelvis Röda Korset inte får räknas med. Att köpa julkort eller liknande i en välgörenhetsorganisations presentshop räknas förstås inte heller som en gåva – även om det sker till ett kraftigt överpris.

Undvik insamlingsbössan om du vill ha skattereduktion

Ytterligare krav för att få skattereduktion på gåva:

- Du måste fylla 18 år senast det år du ger gåvan.

- Du ger gåvan som privatperson.

- Du har tillräckligt mycket skatt att räkna av reduceringen mot. Skattereduktion räknas av mot kommunal och statlig skatt, statlig fastighetsskatt och kommunal fastighetsavgift efter en särskild turordning.

- Ett dödsbo kan bara få skattereduktion om givaren levde vid själva gåvotillfället.

- Om gåvan är en skattepliktig löneförmån kan du få skattereduktion.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -