På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Ny coronavariant tynger börserna

Globalt Asienbörserna är betydligt ned, USA-räntorna sjunker och yenen stärks på fredagen när det råder risk av på marknaderna i spåren av oro för en ny coronavariant.

"Marknaderna ser en risk för en ny global våg av infektioner om vaccinen är ineffektiva. Förhoppningarna om återöppnande kan grusas", sade Moh Siong Sim på Bank of Singapore till Reuters.

USA hade helgstängt för Thanksgiving på torsdagen men på fredagen har den tioåriga amerikanska statsobligationen sjunkit 8 punkter till 1,56 procent. Tvååringen är ned nästan lika mycket till 0,58 procent.

Yenen har stärkts till 114:70 mot USA-dollarn, medan riskkänsliga valutor som den australienska och nyezeeländska dollarn tappat.

Den nya varianten kallas B.1.1.159 och har en ovanlig konstellation av mutationer, vilket kan göra att den undviker kroppens immunförsvar uppgav forskare i Sydafrika på torsdagen.

"Även om datan är bristfällig så arbetar våra experter övertid för att etablera alla övervakningssystem för att förstå den nya varianten och de potentiella implikationerna", uppgav smittskyddsmyndigheten NCID i ett uttalande.

Smittan har främst konstaterats i den tättbefolkade provinsen Guateng, men även i andra provinser och Botwswana. Ett fall har också upptäckts i Hongkong, från en resande från Sydafrika.

Storbritannien har infört reserestriktioner från Sydafrika och närliggande länder, och andra länder väntas följa efter.

"Som en del av vår nära granskning av nya varianter över hela världen så har vi blivit uppmärksammade på spridningen av en ny oroande variant", sade den brittiske hälsoministern Sajid Javid.

Världshälsoorganisationen WHO ska ha ett möte på fredagen för att diskutera varianten.

Oron för denna nya variant kommer samtidigt som den tidigare Delta-varianten fått många länder, bland annat i Europa, och att åter införa olika former av restriktioner.

Pundet har tappat lite på fredagen. BOE-chefen Andrew Bailey sade att de utbudsproblem som orsakar uppgången i inflationen bör vara tillfälliga, men arbetsmarknaden är stram och det finns risker för att högre inflationsförväntningar blir mer kvardröjande.

Han sade också att det är svårt att ha en tydlig framåtblickande guidning i en mycket osäker värld. BOE har tidigare förvånat genom att lämna styrräntan oförändrad vid novembermötet, vilket av vissa sågs som misslyckat signalerande.

I USA har förväntningarna tidigare stigit om att Federal Reserve ska höja takten i neddragningarna av tillgångsköpen, och bland annat Deutsche Bank och Goldman Sachs spår att takten vid nästa möte i december fördubblas till 30 miljarder dollar i månaden. Det skulle innebära ett tidigare avslut på taperingprocessen och öppna för en tidigare räntehöjning vid behov.

På fredagens agenda står bland annat tyska importpriser, KI-barometer och detaljhandel i Sverige och utlåning i euroområdet.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -