På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

”Storstäderna är inte döende”

Fastighetsaktier Urbaniseringen dog inte med pandemin, tvärtom. Det säger fondförvaltaren Tom Walker på Schroders som ser intressanta lägen i flera fastighetssegment, medan andra döms ut. Han pekar också ut sina topp-val i en intervju med Placera.

Pandemin och isoleringen till trots så fortsätter urbaniseringen i världen. Andelen av jordens befolkning som bor i en stad förväntas öka från nuvarande 50 procent till 70 procent år 2050 och det är ett skifte som kommer att fortsätta skapa investeringsmöjligheter, menar Tom Walker.

Han förvaltar fonden Schroder ISF Global Cities Real Estate, vilket är en av flera tematiska fonder som finns under paraplyet hos den anrika Londonförvaltaren, som startade sin verksamhet redan år 1804.

Framför allt ser Tom Walker potential i så kallade ´Global Cities´; städer som har universitet, många högutbildade i arbetskraften, ett stort kulturutbud och bra infrastruktur.

”Ekonomierna har öppnat upp igen, BNP ökar och det är i städer som dessa som det ökar mest. Städerna är inte döende, de utvecklas hela tiden och olika undersektorer kommer att växa respektive krympa.”

”Alla trender vi ser nu, som mer hemarbete och e-handel, fanns tidigare också. Pandemin har bara snabbat på förändringar som var oundvikliga”, säger han och exemplifierar med Schroders eget nya Londonkontor där man flyttade in för två år sedan och där det finns kontorsplatser för 70 procent av de anställda.

”Idag när många fler jobbar hemma undrar nog ledningen varför de inte hyrde ett kontor för 40 procent av medarbetarna.”

Vilka förändringar i exponering har du gjort i fonden till följd av pandemin?

”Inga stora, vi hade dragit ned på innehav inom både kontorsfastigheter och detaljhandel i flera års tid och när pandemin kom hade vi begränsad exponering mot båda dessa segment. Med en högre vikt mot datacenters och hälsovård klarade vi oss bra, men senaste halvåret har de här bolagen fått ganska höga värderingar så där har vi tagit ned exponeringen lite.”

”Samtidigt har vi tripplat inom detaljhandel, från en låg andel på 2 procent av fonden till omkring 6 procent – att jämföra med att vi låg kring 30 procent för sju år sedan. Och det är inom livsmedelshandel vi ökar, shoppingcenter tror vi kommer att ha det tufft även framöver.”

Lagerlokaler och distributionshubbar för livsmedelssektorn i strategiska lägen är ett intressant investeringssegment där efterfrågan har tagit fart ordentligt, enligt Walker. Kontorsmarknaden är däremot tudelad med stora skillnader geografiskt.

”Tittar man på hur folk svarar i enkäter på frågan om hur ofta de vill jobba hemifrån så är det en dag i veckan i Asien, i Europa är det 2,2 och i USA 1,4. Det är ganska naturligt för i Hong Kong och Singapore bor många trångt och har nära till jobbet medan det i Tokyo är otroligt viktigt att vara närvarande på jobbet, att inte gå hem före chefen.”

”Vår kontorsexponering i fonden ligger kring 10 procent och merparten av det är i Asien och framför allt i Tokyo. Vi har Fabege som enda innehav i Skandinavien, men inget alls i London eller Paris.”

Vilka enskilda aktier i fonden kan du lyfta fram som topp-val?

”Alexandria REIT är ett av dem. Det är ett bolag med stora tillgångar i Boston som är världens bioteknikhuvudstad. Där finns Harvard och MIT och massor av huvudkontor och riskkapitalbolag i sektorn. Alexandria har bra pricing power och de ger bra exponering mot en sektor med stor efterfrågan.”

”Big Yellow är ett annat stort innehav. De äger lagerlokaler, self-storage, i London på attraktiva platser där det inte kommer att ges tillstånd för nya byggnader i närheten. Inflyttningen ger dem bra efterfrågan, bra möjligheter att höja hyror och det finns alternativa användningsområden för lokalerna om det skulle behövas i framtiden.”

Är du oroad för att den stigande inflationen ska pressa fastighetssektorn?

”Vi driver inte fonden utifrån vad vi tror att Fed ska göra med räntan utan vi försöker välja de bästa bolagen, med bäst pricing power, i de bästa städerna. Historiskt har fastigheter varit ett bra inflationsskydd och jag känner mig ganska bekväm av flera skäl. Dels därför att merparten av hyresintäkterna i våra innehav är inflationsindexerade och dels därför att högre råmaterialkostnader främst slår mot byggarna. Drar de ned på byggtakten så ökar det värdet på de fastigheter som redan finns i bra lägen”, säger Tom Walker.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -