Börsen på plus igen, Ericsson drar

Börsen Stockholmsbörsen började onsdagens handel med stigande index men vände sedan ned mot nollstrecket för att ånyo klättra uppåt. Förändringar i aktieindexet Stockholm Benchmark satte spår i mestadels positiv riktning, men för den bredare europeiska börsutvecklingen noterades viss oro för nya covid-nedstängningar på vissa håll.

Strax efter klockan 13 på onsdagen handlades Stockholms storbolagsindex OMXS30 upp med 0,2 procent till nivån 2.339 och aktier för 11,9 miljarder kronor var då omsatta på börsen i sin helhet. Utvecklingen i Stockholm var klart positivare än på Europakontinenten, där tyska DAX-indexet handlades ned med 0,6 procent. Under onsdagen fortsatte debatten i Tyskland om huruvida den rådande virusspridningen ska tacklas med ny nationell nedstängning, likt i grannlandet Österrike.

Starkast inom OMXS30 var telekombolaget Ericsson, som steg 3,6 procent efter två dagar av negativ utveckling i spåren av förvärvet av molnbolaget Vonage. Bolagets finanschef Carl Melander köpte Ericssonaktier för cirka 2 miljoner kronor på onsdagen, vilket framgick av Finansinspektionens insynsregister.

Andra vinnare var skogsbolaget SCA och teleoperatören Tele2, som steg knappt 2 procent vardera.

Evolution klättrade upp från botten efter att vid 13-slaget skickat ut ett pressmeddelande om de anklagelser om att spelare i länder som vilar under amerikanska sanktioner illegalt tillåtits spela via livekasinobolaget. Anklagelserna som översänts av en anonym konkurrent till spelmyndigheten i delstaten New Jersey är falska, enligt Evolution. Nu har en intern granskning inletts för att avge ett svar till amerikansk myndighet. Aktien klättrade några procentenheter under hög omsättning till 1,5 procent ned för dagen efter beskedet.

I botten fanns i stället investmentbolaget Kinnevik 2,5 procent ned. Långt nere på OMXS30 låg också gruvbolaget Boliden, vars Tara-facilitet i Irland, Europas största zinkgruva, stoppats på grund av förhöjda vatteninflöden. Det är fortfarande oklart hur länge anläggningen kommer att stå stilla. Aktien backade 1,5 procent.

Nasdaq meddelade efter börsens stängning på tisdagen om en rad förändringar i den halvårsvisa översynen av indexet OMX Stockholm Benchmark, ändringar som träder i kraft den 1 december. Förändringarna satte tydliga spår i kurslistorna, åtminstone för de aktier som kommer in i indexet.

Ny i indexet blir Addtech, Africa Oil, Cibus, Cint, CTEK, Diös, Lifco, Mekonomen, Stillfront, Storskogen, Troax och Truecaller. De flesta av de nämnda gick betydligt bättre än breda index. Truecaller klättrade klart mest: 10 procent.

Effekterna var inte lika tydliga beträffande de bolag som lämnar indexet, men nedgångar syntes för bland andra Hemnet, Camurus och Xvivo Perfusion. Bland aktier som mot eventuell förmodan inte togs in i indexet och reagerade negativt var Volvo Cars, som tappade runt 5 procent.

Den största vinnaren vid lunchtid var forskningsbolaget Isofol, efter beskedet att amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har beviljat ett så kallat snabbspår för läkemedelskandidaten arfolitixorin. Aktien lyfte 18 procent.

På rapportfronten presenterade Sensys Gatso, som utvecklar system för trafiksäkerhet och trafikinformatik, ett nettoresultat på drygt 22 miljoner kronor, att jämföra med knappt 6 miljoner motsvarande period i fjol. Utsikterna för försäljningen är starka, skrev vd Ivo Mönnink i rapporten, och aktien avancerade 6 procent.

Det var en uppgång i samma härad som gamingbolaget Paradox nya DLC (nedladdningsbart innehåll) Hearts of Iron IV: No step back toppar den digitala plattformen Steams globala försäljningslista. Under förmiddagen framgick också att finanschef Alexander Bricca köpt sina första 2.000 aktier i gamingbolaget på tisdagen, enligt Finansinspektionens insynsrapportering.

First North fick tillökning i form av programvarubolaget Signup Software, som säljer en lösning för elektronisk leverantörsfakturahantering. Teckningskursen i den nyemission som gjordes inför listningen var 80 kronor per aktie, men i den inledande handeln var priset på aktien 34 procent högre: 107:50 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -