På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

En USA-fond med stark historik

Fondanalys USA-börserna har genom en stark inledning på hösten tillsammans med en markant dollarförstärkning seglat upp som en av årets bästa fondkategorier. Placera har botaniserat i utbudet av USA-fonder och hittat en fond med ett förvaltningsteam som är ovanligt erfaret med en utmärkt avkastningshistorik.

I den senaste investerarenkäten från den amerikanska investmentbanken Bofa Securities var investerarna positivt inställda till USA-aktier. Investerarna tror att det breda amerikanska aktieindexet S&P 500 index kommer att höra till ett av de bästa tillgångsslagen under nästa år.

Det är svårt att ignorera en USA-fond i ett långsiktigt fondsparande. USA börserna utgör drygt 60 procent av det globala börsvärdet och nio av de tio största noterade bolagen i världen mätt som börsvärde har USA som härkomst.

USA erbjuder världen största ekonomi och sannolikt den mest effektiva aktiemarknaden i världen, vilket gör det tufft för många aktivt förvaltade fonder att klå en indexfond. Placera har hittat en aktivt förvaltad fond som över tid lyckats väl med den uppgiften.

Placera gillar sedan tidigare systerfonden MS INVF US Growth men väljer nu att även lyfta fram MS INVF US Advantage Fund som förvaltas av samma framgångsrika team. Det är fortfarande fokus på tillväxtbolag som förändrar hela branscher, men man väljer mer etablerade, mogna och lite större bolag till fonden MS INVF US Advantage. Det gör att risken i MS INVF US Advantage Fund är lägre än systerfonden.

Upplägget är det samma och båda fonderna sköts av Morgan Stanleys globala investeringsteam. Erfarne Dennis Lynch är ansvarig för investeringsteamet sedan 22 år. Totalt är det 16 teammedlemmar varav de sex förvaltarna Dennis Lynch, Sandeep Chainani, David Cohen, Armistead Nash. Alexander Norton och Jason Yeung har förvaltat fonden MS INVF US Advantage sedan juni 2009.

Dennis Lynch, Sandeep Chainani, Armistead Nash och Alexander Norton

Morgan Stanleys globala investeringsteam tillhör det mest erfarna med den längsta kontinuitet på finansmarknaden, vilket resulterat i en stabil och bra avkastning. Teamet tillhör finansmarknadens absoluta toppskick.

Investeringsprocessen är väl utarbetad och genomtänkt och det primära fokuset är att hitta bra företag att investera i.

De letar efter företag med försvarbara affärsmodeller som dominerar sina marknader eller drar nytta av nätverkseffekter. Företagen ska vara innovativa ha tydliga och bestående konkurrensfördelar, som etablerade varumärken, skalfördelar, nätverkseffekter eller marknadsledande teknik eller immateriella tillgångar.

Förvaltarna är långsiktiga med stort tålamod och strävar efter att bygga en koncentrerad portfölj med runt 45 bolag som speglar de bästa möjligheterna på USA börserna.

Den långsiktiga investeringsvyn är påtaglig, de lägger liten vikt på marknadens kortsiktiga rörelser och försöker begränsa fondens större affärer till var femte vecka. Det resulterar i fondens mycket låga omsättningshastighet.

Teamet lägger inte stor vikt på fondens jämförelseindex och avviker oftast mycket från det. Avvikelsen är särskilt tydlig då fonden inte har några innehav i de stora teknikjättarna Apple, Microsoft, Alphabet (Google) eller Tesla. Bolag som man oftast hittar i de stora tillväxtorienterade USA-fonderna.

Tio största innehaven i MS INVF US Advantage A
Shopify 6,4%
Snowflake 5,9%
Square 5,6%
Veeva Systems 5,2%
Twitter 4,7%
Twilio 4,2%
Intuitive Surgical 3,9%
Roblox 3,9%
ASML Holdings 3,8%
Zoom Video Communications 3,5%
Källa: Morgans Stanley Investment Fund 47,1%

 

Förvaltarna tar gärna större positioner i sina bästa idéer på runt sex procent. De tio största innehaven väger runt 45 procent. Vi hittar molntjänstbolaget Snowflake som fondens största innehav på drygt 6 procent. Snowflake har ett börsvärde på knappt 120 miljarder dollar vilket är långt från Apples och Microsoft.

De flesta av fondens innehav är stora innovativa tillväxtbolag utanför de absolut största bolagen. Och fonden har flera medelstora bolag jämfört med jämförelseindex och kategorisnittet.

Tekniksektorn är fondens största bet på 42 procent, vilket är en övervikt mot både index och fondkategorin av USA fonder med tillväxtbolagsfokus. Näst största sektor är kommunikation följt av hälsovård. Fonden saknar helt investeringar i fyra sektorer.

Väljer vi att se på undersektorer så visar det sig att mjukvarubolag väger hela 40 procent av fondens värde.

Som investerare i fonden bör man vara medveten om att när marknadssentimentet inte är gynnsamt för tillväxtbolag tar fonden stryk och kommer att avkasta sämre än en bredare amerikansk indexfond. Det såg vi senaste under perioden februari till mitten på maj. Det gör att fondens avkastning i år inte hänt med vare sig index eller fondkategorin.

Förvaltarteamet har en lång historia av hög avkastning. De har lyckats skapa en avkastning på 138 procent de tre senaste åren. Bättre än kategorisnittets avkastning på 118 procent. Risken i fonden är högre än snittfonden i kategorin. Den riskjusterade avkastningen är hög för de senaste tre åren och klår kategorisnittet. Som investerare gäller det att som förvaltarna att ha ett stort tålamod med investeringen.

MS INVF US Advantage A   Kategori
Avkastning % 3 år 138,0 118,0
Avkastning % i år 22,7 33,1
Risk % 3 år 20,8 19,5
Betyg* 4  
Avgift%/år 1,80  
Rörlig avgift  Nej  
Fondkategori: USA, Tillväxtbolag  
Förvaltare: Dennis Lynch  
* Morningstar har 5-gradig skala Alexander Norton  
Källa: Morningstar den 15 oktober 2021 Armistead Nash  
  David Cohen   
  Sandeep (Sam) Chainani  
  Jason C Yeung  

Morgan Stanley INVF US Advantage Fund A förvaltar närmare 120 miljarder kronor. Den årliga avgiften är på 1,8 procent, vi tycker att avgiften är försvarbar då fonden levererat en bra riskjusterad avkastning. Avkastningen hör till de bättre fonderna i fondkategorin ”USA, tillväxtbolag” på såväl tre som fem års sikt. Men som sagt, i år är den långt ifrån bäst i klassen.

Placera rekommenderar köp av Morgan Stanley INVF US Advantage Fund A och tror att det etablerade förvaltningsteamet över tid kommer att fortsätta leverera en hög riskjusterad avkastning. Fonden fungerar utmärkt som komplement till en billig amerikansk indexfond. Placera rekommenderar en lång sparhorisont på mellan tre till fem år och ett bra tålamod.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
MS INVF US Advantage A Köp 1 663,45 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -