Börsveckan: Dyrt och grumligt i Flat

Börsen Klarnagrundaren Sebastian Siemiatkowski noterade nyligen sitt investmentbolag och aktien har rusat sedan dess. Värderingen är långt över rapporterad substans och informationsgivningen är bedrövlig. Sälj aktien.

Investmentbolaget Flat Capital kom till börsen den 20:e oktober (First North) och gjorde direkt skäl för namnet när tilldelningen var minst sagt ”platt” där 27 000 nya aktieägare fick en halv minimipost om 254 aktier á 10 kr vardera. Platt var däremot inte aktiegrafen som snarare pekade rakt uppåt i en bisarr rörelse där kursen toppade runt 45 kr. I skrivande stund har aktien tappat en smula men handlas nära 40 kr.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 47 den 22 november

Läs mer om Börsveckan.

Flat Capital grundades 2013 av Klarnagrundaren Sebastian Siemiatkowski och hans fru Nina med ett par mindre investeringar om cirka 3 Mkr i Budbee och Truecaller som har varit exceptionellt framgångsrika där värdet ökat till cirka 120 Mkr. Därtill finns flera mindre investeringar av varierande framgång och efter en apportemission är Klarna största innehavet i portföljen som består av om 14 bolag efter senaste investeringen på 17 Mkr i LoveLocal.

Investeringstesen bygger på att investera i tidigt skede i entreprenörer som bedöms ha passion och förmågan att skapa fantastiska bolag. Flat tar då långsiktiga minoritetsposter som passiva ägare och inriktningen för framtida investeringar har ett tydligt ESG-fokus. I juli anställdes en vd i form av Hanna Wachtmeister och efter Q3:s utgång verkar Björn Peterson tillträtt som CFO.

Substansvärdet i Q3-rapporten anges till 196,4 Mkr och efter börsintroduktionen tillfördes bolaget cirka 100 Mkr (dock med utspädning från nya aktier förstås) och därtill så börsnoterades innehavet Truecaller där Flat verkar äga 525 000 aktier att döma av värdeförändringen som uppges i pressmeddelandet från noteringen. Truecallers rusning sedan dess har ökat substansvärdet med 46 Mkr.

Informationsgivningen i bolaget gör också skäl för namnet. Flat publicerar nämligen endast investeringsbelopp och investeringsår för portföljen, samt totalt substansvärde. Antal aktier eller ägarandel i bolagen saknas, likaså innehavens andel av portföljen, värderingsmetod och finansiell utveckling. Den svaga informationsgivningen motiveras med att skydda bolagen, och det må vara i de få fall det är befogat. Men Flat verkar inte direkt anstränga sig och informera ägarna, varken i Q3-rapporten eller på hemsidan, om det man faktiskt kan. Det är kort och gott den blekaste informationsgivningen vi har sett i ett investmentbolag och det reser en hel del frågor för seriositeten.

Vd uppmanar allmänheten att inte spekulera i aktien och kanske likställs spekulera med att försöka prissätta aktien korrekt. För den biten är inte det enklaste då hela portföljen förutom Truecaller är onoterad och således mycket väl kan motivera en annan värdering än den sista finansieringsrundan (som är den primära värderingsansatsen) och inte sällan en premievärdering. Här borde ledningen förstås göra sitt yttersta för att informera sina ägare om vad portföljen kan vara värd. Går man till prospektet finns det något bättre info, men den informationen är också för sparsmakad samtidigt som den dessutom eroderas med tiden om ingen ny kommer att ges framöver.

Efter emissionen så är i varje fall Klarna största innehavet på omkring 23 procent före Budbee på 20 procent (sannolikt värt mer att döma av info från Kinnevik som äger 28 procent) och Truecaller på 17 procent vid sidan om kassan på cirka 88 Mkr, motsvarande cirka 27 procent. Sammantaget ger det en substans på knappt 12 kr per aktie.  

Förvaltningskostnaderna får vi se vad de landar på i nästa kvartal men kostnaderna från Q3 exkluderat noteringskostnaderna pekar mot en förvaltning på cirka 2,5 Mkr, motsvarande 0,8 procent av substansen. De lär stiga en aning och är inte billigt för branschen, men för ett svårtillgängligt onoterat bestånd är det knappast något att klaga på. Även om huvudägaren Sebastian Siemiatkowski knappast är särskilt aktiv så kommer säkerligen en del lovande investeringsmöjligheter ges från det nätverk han och Nina har. 

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 47 den 22 november

Läs mer om Börsveckan.

Sammanfattningsvis så ger ansatsen i Flat mer intrycket av ett filantropiskt och roligt investeringsprojekt för en bättre värld snarare än ett skarpt investmentbolag. Inget fel med det, men i termer av avkastning i kronor och ören för investerare faller aktien platt med en värdering på tre gånger substansen.

Sälj Flat.      

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -