Att leta hållbara investeringar

Fondkommentar Kvalitetsbolag som leder den hållbara omställningen har stora möjligheter att skapa ordentligt med aktieägarvärde. Det säger Freddie Woolfe, aktieanalytiker på Jupiter Asset Management i en intervju med Placera där han förklarar hur han letar aktier.

Freddie Woolfe är baserad i London och ingår i investeringsteamet kring fonden Jupiter Global Sustainable Equities Fund. Teamet har förvaltat samma globala aktiestrategi i över tre år för kunder i Storbritannien och nu finns den tillgänglig som en nystartad UCITS-fond för den europeiska marknaden.

Freddie Woolfe

Vad har fonden för investeringsstrategi?

”Det är en global hållbarhetsfond som är aktivt förvaltad. Vi har en långsiktig investeringshorisont på mellan fem till tio år och vi investerar i mellan 35 och 45 bolag som har en bra likviditet. Vi har en bred sektorexponering och satsar på kvalitetsbolag med starkt kassaflöde och bra finanser. Bolagen ska vara aktiva och tydliga med att miljöavtrycket ska vara minimalt och att de ska försöka maximera den sociala påverkan för ett bättre samhälle. Vi har förvaltat hållbarhetsstrategin i drygt tre år och omsättningshastigheten i fonden ligger runt 20 procent per år, vilket visar att vi är långsiktiga i vår investeringsstrategi.”

Hur definierar ni kvalitetsbolag med positiv miljö- och socialpåverkan?

”Vi letar bolag som är ledande i omställningen till en hållbar värld. Bolagen ska ha en uttalad och mycket långsiktig plan att jorden ska blir bättre. Bolagens miljöavtryck ska vara minimalt genom att fokusera på effektivisering, minskade utsläpp och hållbara leveranskedjor som skapar en cirkulär ekonomi. De ska investera långsiktigt i humankapital, vara könsneutrala och inkluderande. Den typen av kvalitetsbolag skapar en hållbar avkastning. Där tror vi att vi hittar de bästa bolagen för fonden och våra investerare.”

Hur letar ni bolag till fonden?

”Vi har ett globalt mandat som innehåller runt 8 000 investeringsbara bolag. Genom investeringsprocessen reducerar vi snabbt ner antal bolag till 350. Det sker genom att vi ser på den finansiella kvaliteten hos bolagen, som är det viktigaste. Först nu använder vi vår egen framåtblickande ESG-analys som ett verktyg i investeringsprocessen. Vi använder oss inte som brukligt av extern ESG-data som vi tycker är bakåtblickande och vi har inte kontroll på informationens kvalitet.”

”I vår analys av den finansiella kvaliteten i bolagen använder vi runt 40 nyckeltal. Det viktigaste är att bolagen har en mycket stabil kapitalstruktur som omfattar en stark balansräkning ett bra och motståndskraftigt kassaflöde med bra avkastning som klarar av att finansiera bolagets framtida tillväxt. Vinsten ska vara stabil och bolaget ska vara innovativt och hållbart för det skapar komparativa fördelar.”

”I nästa steg integrerar vi ESG i processen och vi ser på bolagets långsiktiga förmåga på de närmaste 10 till 20 åren. Nu försöker vi uppskatta bolagets långsiktiga hållbara tillväxt. Vi ser bland annat på om det finns en underliggande strukturell tillväxt, om ledningen har det som krävs och vi försöker uppskatta hur klimatförändringarna kommer att påverka produktionen och efterfrågan på bolagens tjänster och produkter. Vi ser på de sociala faktorerna och försöker uppskatta risker och möjligheter genom framtida lagstiftning de kommande tio åren. Avgörande är att bolagen har en positiv miljö och social påverkan på lång sikt. När vi har gjort den här delen i investeringsprocessen har vi smalnat ner det investeringsbara universet till runt 100 bolag. Utifrån det väljer vi ut de 35 till 45 bästa bolagen till fonden.”

Hur tänker ni kring risk och bolagens vikter i fonden?

”Det är en aktivt förvaltad fond med en hög tro på de bästa bolagen i fonden. Vi tar inga stora 10 procentspositioner, utan fondens största positioner landar på en max vikt kring fem procent. Fondens största innehav är amerikanska medicinteknikbolaget Danaher som väger knappt 5 procent. Vi vill också ha en bra riskspridning mellan olika sektorer. Även inom en sektor har vi en väl utarbetad riskspridning.”

”Vi investerar inte i bolag inom samma sektor som i princip säljer samma saker till samma människor, vi vill ha bolag som kompletterar varandra och inte är för lika. Som exempel inom halvledarindustrin investerar vi i taiwanesiska TSMC som är världsledande men har Apple som sin klart största kund som står för 20 till 25 procent av den totala omsättningen. Samtidigt investerar vi i Texas Instrument som gör annan typ av halvledare och ingen kund står för mer än två procent av bolagets omsättning. Vi vill helt enkelt inte ha för mycket lika risk i fonden.”

Största innehaven i Jupiter Global Sustainable Equities
Danaher 4,8%
Agilent Technologies 4,7%
Adobe 4,2%
Accenture 4,1%
Partners Group 4,0%
CSL 3,5%
Paypal 3,4%
Mettler-Toledo International 3,4%
Texas Instrument 3,3%
Visa 3,3%
Källa: Morningstar 38,6%

 

Ni har en lång investeringshorisont på upp till tio år, men vad bestämmer hur ni säljer ut innehav i fonden?

”Vi har tre huvudfaktorer som vi ser på när vi bestämmer att sälja av ett bolag i fonden. Det första är om bolaget ändrar sin strategi exempelvis genom ett stort förvärv. Om det dyker upp ett ESG-problem genom att lagstiftningen ändras eller sker det ett teknikskifte som vi inte tidigare uppmärksammat. Den tredje faktorn som är vanligast är att vi hittar bättre investeringsalternativ. Men under de dryga tre åren vi investerat efter investeringsprocessen har vi bara sålt ut 20 procent av innehaven.”

”Det senaste bolag fonden sålde ut var japanska Shimadzu som vi tyckte var fullvärderat och i stället köpte vi in japanskt elektronikbolag Murata.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Gå till Placera.se för att läsa fler artiklar

Här hittar du alla våra aktieanalyser

Här finns alla våra fondanalyser

Här hittar du allt om privatekonomi

Här kan du lyssna våra poddar

Här kan du se alla våra tv-inslag

Här hittar du det månatliga strategidokumentet

Här kan du se redaktionens aktieinnnehav

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -