Powell: Fyra år fyllda med utmaningar

Makrokommentar De flesta tycks dra en suck av lättnad nu när president Biden gett Jerome Powell ytterligare fyra år som Fed-chef. Ett bekant ansikte känns förstås tryggast nu när Federal Reserve står inför flera stora utmaningar.

President Biden har nu bestämt sig för att ge Jerome Powell ytterligare fyra år som ordförande för Federal Reserve. Ett inte helt oväntat val och det vägde nog tungt för Biden att han inte vill riskera något stök på marknaden genom att nominera en ny Fed-ordförande. Att Powell dessutom visade sitt tydliga oberoende när han stod emot president Trumps krav på räntesänkningar, när denne svingade vilt mot framför allt Powell, under sin tid på presidentposten, vägde säkert också in i beslutet.   

Jerome Powell

Eventuell kritik från Demokraterna i kongressen, för att han gett republikanen Powell ytterligare fyra år som chef för en av USA:s viktigaste institutioner, mildras av att Biden samtidigt lyfter upp demokraten Lael Brainard, den andra kandidaten till posten, till rollen som vice ordförande.

finansmarknaden tycks de flesta vara mycket nöjda med utnämningen av Powell. Och, den förmodat penningpolitiskt mjukare, Brainard. I alla fall i ord. Däremot har förväntningarna på kommande räntehöjningar stigit ytterligare och dragit med sig de långa räntorna uppåt.

Nu väntas en första amerikanska räntehöjning under försommaren och det kan, enligt prissättningen på marknaden, bli hela tre stycken räntehöjningar under 2022. Den amerikanska tioårsräntan har stigit till 1,63 procent, samtidigt som rusningen i den amerikanska dollar har fortsatt. Dollarn har krupit ner under 1,13 dollar per euro och pendlar kring 9 kronor igen.

Att Federal Reserve står inför en del tuffa utmaningar under nästa år bidrog säkert också till att Biden inte ville ”rock-the-boat".

Den höga inflationen är det största och mest omedelbara hotet. Den amerikanska KPI-inflationen steg till 6,2 procent, den högsta nivån sedan 1990, i oktobermätningen. Kärninflationen, där volatila energi- och livsmedelspriser räknas av, steg samtidigt till 4,6 procent.

För att sätta den höga inflationstakten i lite perspektiv så låg Federal Reserves styrränta på 8,0 procent hösten 1990. När centralbanken desperat kämpade för att få ner inflationstakten. Nu ligger, som bekant, styrräntan på 0,00 – 0,25 procent samtidigt som Federal Reserve fortsätter att köpa obligationer i massiv omfattning.

Powell har gjort sitt yttersta för att lugna marknaderna och hävdat att inflationsuppgången är tillfällig och att inflationen snart ska börja vika ner. Det där snart har dock successivt skjutits fram och Powell har en hel del att bevisa i samband med nästa penningpolitiska möte den 14 - 15 december. Då ska även de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén presentera sina prognoser kring vad de tror om styrränta och inflation framöver.

I sitt tal vid det digitala Jackson Hole-mötet i augusti lyfte Jerome Powell fram fem faktorer som han höll ögonen på vad gäller den amerikanska inflationsutvecklingen.

1.       Bredden i inflationsuppgången

2.       Om priserna på de varor som stigit särskilt kraftigt visade tydliga tecken på att vika ner.

3.       Hur löneutvecklingen såg ut

4.       Hur de långsiktiga inflationsförväntningarna såg ut

5.       Hur det globala pristrycket ser ut?

Det som kan konstateras är att i alla fall fyra av de faktorerna lyser ganska rött för tillfället. Det enda som inte riktig dragit iväg är inflationsförväntningar, så som de mäts på räntemarknaden. Ett tydligt tecken på ett fortsatt förtroende är att de långa amerikanska räntorna inte dragit iväg utan fortfarande ligger på så pass låga nivåer. Men den räntesättningen förutsätter förstås också att Federal Reserve relativt snart börjar höja de korta räntorna.

Bland hushåll och företag har inflationsförväntningarna däremot stigit mycket kraftigt. I Federal Reserves egna mätningar av hushållens inflationsförväntningar så låg dessa på 5,6 procent i den senaste mätningen.

I övrigt kan konstateras att prisuppgången blivit bredare, att de priser som drog iväg under pandemin inte har fallit tillbaka i den utsträckning som var väntad, att löneökningarna tagit fart och högre inflation blivit något av ett globalt fenomen.

återigen: Mycket att bevisa och övertyga marknaden om för Powell. Inte bara på decembermötet utan troligen även under stora delar av 2022.

Samtidigt ska Powell hålla marknaderna nöja. Många tillgångspriser har rusat under pandemin. Inte bara aktier utan även exempelvis bostäder. Federal Reserves egna analytiker pekar numera ut värderingarna som ”utmanande” och varnar för riskerna med prisfall. Då måste man tassa fram försiktigt med eventuella åtstramningar och samtidigt vara mycket tydlig i sin kommunikation. Här är det tydligt att marknaden sätter stor tilltro till Powell som fortsatt Fed-chef.

En annan utmaning som Fed och Jerome Powell står inför är hur banken ska hantera kryptovalutor och om banken ska lansera en egen. Det finns en splittring i synen på kryptovalutor och då kanske särskilt när det gäller så kallade ”stablecoins” som har sitt värde knutet till en specifik valuta eller valutakorg. Där den amerikanska dollarn förstås oftast väger allra tyngst. Enligt en del bedömare är kryptovalutor på sikt ett hot mot hela banksektorn och en potentiellt hot mot den amerikanska dollarns dominans på världsmarknaden. Så frågan om en lansering av en egen kryptovaluta lär bli något som tar ordentlig fart under nästa år.

Så även om utnämningen av Powell känns som ett tryggt och bekant val för marknadsaktörerna är det långt ifrån säkert att den framöver förda penningpolitiken kommer att kännas lika bekant.

     Gå till Placera.se för att läsa fler artiklar

Här hittar du alla våra aktieanalyser

Här finns alla våra fondanalyser

Här finns våra makrokommentarer

Här hittar du allt om privatekonomi

Här kan du lyssna våra poddar

Här kan du se alla våra tv-inslag

Här hittar du det månatliga strategidokumentet

Här kan du se redaktionens aktieinnnehav

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -