Makroveckan: Börsen trotsar trenden

Makroveckan När det varit trögt på börserna i stora delar av världen så fortsätter den svenska börsen ändå att imponera. I veckan får vi nytt riksbanksbesked och möjligen också en ny statsminister. Dessutom kan det komma besked om vem som blir nästa Fed-chef.

Det var mestadels sidledes eller svagt ner på de flesta av världens börser under veckan som gick. Den amerikanska börsen (S&P500) steg med 0,3 procent medan det europeiska Stoxx600-indexet backade med 0,1 procent. Den svenska börsen gick dock tydligt mot strömmen med en uppgång på 1,1 procent och har ryckt ifrån i november.

Däremot har den svenska kronan tappat fart och sjönk mot både dollar och euro under veckan som gick. En dollar handlas nu kring 8,96 kronor medan en euro kostar 10,09 kronor. Lite oklart vad kronförsvagningen beror på då mönstret som annars etablerats är att kronan går starkt när riskaptiten är hög.

Men kanske kan Sveriges relativt sett låga inflation spela in samtidigt som det inte vankas några större nyheter när Riksbanken lämnar penningpolitiskt besked på torsdag. Möjligen kan banken komma att lägga in en räntehöjning mot slutet av prognosperioden. Vilket skulle betyda en räntehöjning mot slutet av 2024. Inget som får marknaden att hicka till.

Oljepriset fortsätter att sjunka och Brentoljan kostar nu 78,6 dollar per fat. En del av prisfallet beror förstås på att dollarn fortsätter att stärkas men sjunkande energipriser är goda nyheter. Både ur inflationssynpunkt och då hushållen nu går in i en intensiv period av shopping. Bland annat firar USA Thanskgiving på torsdag och det brukar vara starten på den egentliga julhandeln.

Torsdagen blir annars intensiv ur ett svenskt perspektiv. Inte bara får vi riksbanksbesked men det kan också bli omröstning kring Magdalena Andersson som statsminister och det ska även röstas kring budgeten.

Annat att se fram mot under veckan är de preliminära inköpschefsindexen för november (tisdag) samt Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer (fredag).

Dessutom väntar de flesta av oss på besked vem som blir chef på Federal Reserve under de kommande åren. Det tycks stå mellan två kandidater. Republikanen, och sittande chef, Jerome Powell eller Demokraten Lael Brainard. Det lutar visserligen åt att Powell får fortsatt förtroende men vi skulle inte satsa pengar på ett sådant utfall. Brainard anses ha en mjukare penningpolitisk hållning (hur nu detta är möjligt?) och det kan väga över när Biden och Yellen ska ta beslutet.

Värt att hålla koll på är också den amerikanska inflationssiffran som publiceras på onsdag (prisfelatorn för privat konsumtion) för vem som än blir Fed-chef så har denne verkligen något att bita i. Federal Reserves penningpolitiska protokoll från det senaste mötet publiceras på onsdagskvällen och väntas visa på en splittrad räntekommitté. Ytterligare lite tuggmotstånd för chefen.

Måndag

Försäljningen av befintliga bostäder i USA väntas ha backat en aning i oktober efter en mycket stark septemberförsäljning. Mer intressant är siffran över hushållshumöret i EMU-området efter förnyad smittspridning. Konfidensindikatorn har högst troligt backat men frågan är med hur mycket?

Tisdag

De preliminära inköpschefsindexen för november rullas ut på bred front. I EMU-området väntas minder nedgångar men indexen ska ändå hållas sig kvar en bit över den viktiga 50-nivån. I USA väntas indexen hålla sig på stabilt höga nivåer. Det skulle vara ytterligare en signal om att USA-ekonomin åter tagit på sig den ekonomiska ledartröjan.

Onsdag

Nya Zeelands centralbank lämnar penningpolitiskt besked och väntas sälla sig till en växande skara banker som stramar åt penningpolitiken. IFO-index för Tyskland väntas fortsätta att backa i pandemins spår. Men viktigast är nog ändå den amerikanska prisdeflatorn över prisutvecklingen gällande privat konsumtion. Federal Reserves centrala inflationsmått som väntas ha stigit till den högsta nivån sedan inledningen av 1990-talet.

Torsdag

USA firar Thanksgiving och börsen håller stängt. Möjligen kan det bli en omröstning kring Magdalena Andersson som statsminister och det ska också röstas om statsbudgeten. Kan bli en stökig dag i svensk politik. Samtidigt ska Riksbanken lämna penningpolitiskt besked men eftersom inga större nyheter är att vänta kan beskedet komma att hamna lite i medieskugga.

Fredag

Konjunkturinstitutet publicerar sin konjunkturbarometer. Barometerindikatorn väntas visserligen ha backat en aning men det sker samtidigt från en hög nivå. Intressantas är vad industriföretagen säger om leveranser och priser men också om orderingången som varit osedvanligt stark. Dessutom får vi se om hushållshumöret fortsätter att backa trots att läget i Sverige, vad gäller smittspridning, är betydligt bättre än på många andra håll i Europa.    

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -