På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BofA: Minskad kassa och risk på

Fondkommentar Ett positivt tolkningsföreträde, minskad kassa och ett ökat risktagande är temat i den senaste månadens investerarenkät.

Investerarna har nu den högsta övervikten till USA-aktier sedan 2013. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 5 till 11 november.

Investerarnas allt mer positiva syn ser man tydligt kring de globala tillväxtförväntningarna som stabiliserats och förbättrats sedan förra månadens enkät. Endast sex av 100 investerare tror att det kommer att bli en lågkonjunktur under de kommande 12 månaderna. Samtidigt är aktienivån hos investerarna kvar på mycket höga nivåer.

Det förbättrade sentimentet kring den globala ekonomin bekräftas av att en allt större andel av investerarna ser högre vinstförväntningar inför 2022. En stark rapportsäsong för det tredje kvartalet är en av de bakomliggande faktorerna.

Trots de senaste månadernas höga inflationsdata är det allt fler investerare tror att inflationen är övergående. Hela 61 procent tror att inflationen är övergående, vilket är en höjning med tre procentenheter under månaden. Samtidigt tror över hälften av de tillfrågade investerarna att inflationen sjunker det närmaste året.

De globala investerarna förväntar sig nu i genomsnitt en och en halv Fed-höjningar under 2022, vilket är en uppgång från förra månadens enkät som indikerade i genomsnitt 1,1 höjning under 2022.

Men investerarkollektivet är splittrat i sin syn på den amerikanska centralbankens kommande räntehöjningar. Knappt 40 procent av investerarna förväntar sig två höjningar, medan 37 procent förväntar sig  en höjning och 13 procent tror att den första höjningen kommer under 2023.

Den genomsnittliga förväntningen för den första höjningen är i oktober 2022. Investerarna förväntar sig inte att Fed ska strama åt aggressivt utan köper Fed:s resonemang om tillfällig inflation och blygsamma nedtrappningar.

En annan positiv indikator är investerarnas kassor som sjönk betydligt under månaden när riskaptiten ökat. Kassan sjönk nu till 4,4 procent från förra månadens 4,7 procent.

Den ökade riskviljan och minskade inflationsförväntningar har skapat större efterfrågan på aktier och i synnerhet europeiska och amerikanska aktier. Investerarna har nu den högsta övervikten i USA sedan augusti 2013 och de har haft en övervikt sedan mars 2019. De är väldigt positiva till europeiska aktier men brittiska aktier sticker ut med en klar undervikt.

Tillväxtmarknadsaktier inte varit populära den senaste tiden, men under månaden såg man ett ökat intresse, samtidigt om allt fler lyfter upp tillgångsslaget som det mest intressanta att investera i inför 2023.

Intresset för obligationer är fortsatt lågt, men intresset har ökat under månaden.

Tillväxtorienterade sektorer som sällanköpsvaror och teknikaktier har varit de hetaste sektorerna att investera i den senaste månaden. Samtidigt har investerarna minskat inom energisektorn, banker och industrisektorn under månaden, sektorer som är tydliga inflationsvinnare.

 

Lyfter vi blicken från den senaste månadens sektorrotation, så är investerarna fortfarande överviktade bankaktier, teknikaktier och hälsovårdsaktier. Teknikaktierna har nu nått den högsta övervikten sedan februari 2021 då inflationsoron skapade stora nedgångar för just tekniksektorn.

Allmännyttiga bolag och dagligvaror intar bottenplaceringarna med klar undervikt hos investerarkollektivet.

Den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade” (vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när de vill sälja), intas fortfarande av teknikaktier.

Bitcoins starka prisuppgång den senaste tiden har gjort att kryptovalutan intar andraplatsen före investeringsstrategin att investera i ESG-bolag.

De största riskerna och hoten mot fortsatt börsuppgång är fortfarande inflationsoron. Men oron har sjunkit betydligt under månaden. På andra plats har centralbankshöjningar seglat upp och placerar sig före Kina-oro.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -