Att få bolån vid 60

Bolån Trots stort sparkapital och låg belåning kan det vara svårt att få bolån när du börjar närma dig pensionsåldern. Här kan du läsa vad du kan göra för att förbättra dina chanser.

Mindre yta att städa, slippa trädgårdsskötsel eller komma närmare stadens kulturutbud – anledningarna till att flytta när du närmar dig pensionsåldern är förstås lika skiftande som i vilken annan ålder som helst.

Det kan komma som en kalldusch att det helt plötsligt kan vara svårt att få lån, trots att man i övrigt har en god ekonomi. För det är ju inte säkert att du vill bo mycket mindre – eller mindre centralt – bara för att du blir pensionär. Eller så är det först nu som du känner att du har tid för det där landstället du drömt om.

Anledningen till detta är inte någon åldersdiskriminering om du nu trodde det, utan att den enskilt viktigaste punkten som banken tittar på är vad du har för inkomst. Och inkomsten sänks ofta när man går i pension, eller efter de första åren som pensionär.

”Det är besvärligt och många står handfallna, eftersom man tycker att det finns så mycket värde i sitt hus. Ett eventuellt sparande på banken är förstås också bra, men det kan du lika gärna sätta sprätt på imorgon i bankens ögon. Det är återbetalningsförmågan, och därmed inkomsten, som styr”, säger Sharon Lavie, sparekonom på Hypoteket.

Sharon Lavie

Dessutom kom det för några år sedan ett direktiv från EBA (European Bank Authority) där det stod att långivaren måste göra en bedömning av blivande pensionärers inkomst bland annat.

Hur bankerna valt att tolka detta skiljer sig åt. Vissa räknar automatiskt med att du får lägre inkomst efter du fyllt 60 år, oavsett hur det ser ut i verkligheten. Andra banker gör alltid en individuell bedömning. Därför kan det vara värt att tala med flera banker.

Exempel: SBAB och Skandias bolånekalkyler

SBAB      
Född  Lön  Kontantinsats Får låna
1985 45 000 kr 3 000 000 kr 2 700 000 kr
1960 45 000 kr 3 000 000 kr 818 000 kr
       
Skandia*      
Född  Lön  Kontantinsats Får låna
1985 45 000 kr 3 000 000 kr 3 900 000 kr
1960 45 000 kr 3 000 000 kr 2 430 000 kr

 

I SBAB och Skandias generella bolånekalkyler är åldern en faktor som gör att du, allt annat lika, få låna mindre pengar om du är över 60 år. * Skandia tar även hänsyn till bolånetagarens pensionsprognos.

”Det är alltid bra att ha ett personligt möte med banken där man diskuterar hur länge du tänkt jobba och vilken utbetalningstid du ska ha på din tjänstepension till exempel”, säger Sharon Lavie.

Har du fördelen att ha lite framförhållning finns också saker att tänka på som kan underlätta för dig i framtiden.

”Om man vill ta ett bolån när man börjar närma sig pensionsåldern ska man göra det som allra senast det året man fyller 59 år, gärna innan för att få lite svängrum. Därefter blir det svårare att få lån, och särskilt stora bolån”, säger Sharon Lavie.

Ett annat sätt om du har några år kvar tills du närmar dig 60 är att flytta lite tidigare än du kanske hade tänkt dig. Skjut alltså inte upp det nya köpet av ren slentrian ifall du redan nu vet att du vill flytta.

”Generellt är det bra att se över hur man vill bo framöver och vilken ekonomi man har innan man fyller 60 år”, säger Sharon Lavie.

”Ett tips om du har under 50 procents belåning på din bostad är att lägga de pengar som annars skulle lägga på amortering på ett sparande de sista åren innan du går i pension.”

Sharon Lavie tycker att man kan överväga att ta hjälp av sina eventuella barn om man stöter på patrull när man söker bolån och de har utrymme för det i sin ekonomi.

”Det finns ju många föräldrar som är beredda att gå in som medlåntagare för sina barn, och det går ju lika bra åt andra hållet. Men då rekommenderar jag att alltid skriva skuldebrev.”

Två andra exempel där ett barn skulle kunna hjälpa till är om de har låneutrymme i sin egen bostad eller om de helt enkelt kan köpa bostaden åt dig och du betalar hyra.

Sharon Lavie vill passa på att varna för det som kallas seniorlån – ett lån som möjliggör att frigöra pengar ur bostaden medan man bor kvar – men till en väldigt hög ränta. Risken är att man hamnar i en situation där man måste flytta, men där allt värde i bostaden gått till lånet.

”Det är väldigt dyrt och skulden växer snabbt eftersom man inte betalar någon ränta och inga amorteringar förrän det löper ut. Att hamna i det läget som 78-åring kan bli väldigt komplicerat.”

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -