Fyra frågor att ställa dig om du vill spara hållbart

Fonder Vad som är ett hållbart sparande och varför det är något bra är inte lätt att svara på. Men det är skillnad att placera pengarna i hållbara investeringar för att göra största möjliga nytta för miljön eller för att du tror att sektorn är en vinnare.

1. Investerar jag hållbart för att jag inte vill äga företag som sysslar med exempelvis framställning av fossila bränslen, betting eller vapen?

Tips: Räcker det för dig att exkludera vissa branscher har du ett stort utbud av fonder att välja mellan. Välj fonder som klassas som ”ljusgröna” enligt EU:s disclosureförordning (än så länge finns denna märkning bara på Nordnet eller hos vissa enskilda fondbolag) eller välj att exkludera vissa branscher i urvalet (det kan man göra på exempelvis PPM:s fondtorg och i Avanzas fondlistor).

Detta är tyvärr inte en vattentät taktik, eftersom en snabb undersökning visar att en ganska stor del av dessa äger Investor (som i sin tur är största ägare i Saab) trots att man väljer bort vapen i urvalet.

Till syvende och sist är det som vanligt när det gäller hållbara investeringar; om du vill vara säker på att inte äga något som går emot dina principer så får du själv kika på fondens innehav och bilda dig en uppfattning om det är i linje med din syn på vad du vill investera i.

Detta får dock anses vara mer av ett ställningstagande än av största hållbarhetsnytta. Här kan du läsa mer om hur du kan förhålla dig till olika hållbarhetsmärkningar.

2. Investerar jag hållbart för att jag vill att mina pengar ska ha högsta möjliga positiva påverkan?

Tips: Den här är svår, vilket du kan läsa om i artikeln i länken ovan. Den krassa köper den billigaste globalindexfonden, kanske med någon form av hållbarhetsinriktning, och använder pengarna som kanske annars skulle gå till fondavgifter på andra miljöförbättrande sätt.

Annars kan man investera i fonder som jobbar med påverkan. I så fall gäller det att läsa på och syna hållbarhetsrapporterna. Hur sker påverkan? Är det tomma löften eller sker verkligen en dialog med bolagen? Vilka möjligheter har ens en liten fond i de stora bolagen? Till exempel är det rimligt att AP7 med sin storlek kan ha en viss påverkan, liksom Swedbank Robur här i Sverige, men hur är det med ett litet fondbolag?

Redovisningen skiljer sig avsevärt mellan fonderna som påstår att de jobbar med att försöka göra inverkan på bolagsledningens hållbarhetsarbete.

3. Investerar jag hållbart för att jag tror att bolag som satsar på hållbarhet avkastar mer än konkurrenterna?

Tips: Detta är möjligen den svåraste att urskilja och kommer förhoppningsvis bli enklare genom EU:s taxonomi som ställer höga krav på företagens hållbarhetsarbete och transparens.

Även här gäller att läsa på bland olika miljömärkningar och själv skapa sig en uppfattning om bolagen. Vissa bolag har i grunden en ohållbar verksamhet, men jobbar i bästa fall med omställning eller i värsta fall med greenwashing.

Ett sätt att analysera ett bolag ur ett hållbarhetsperspektiv är att själv granska hållbarhetsarbetet. Det kan låta som en svår uppgift, men kan exempelvis handla om att bolaget hanterar risker som är relevanta just för dem. Det kan till exempel vara banker som aktivt motarbetar penningtvätt eller klädproducenter som förbättrar arbetsförhållanden.

Att ett företag som tillverkar bilar planterar träd i regnskogen är väl inget dåligt i sig, men är kanske inte relevant i en värld där företagen måste ställa om och ta hänsyn till miljömässiga och sociala problem och risker. Dessutom kan det mycket väl röra sig om greenwashing.

Vad det gäller fonder kan det till och med vara svårt att urskilja vilka fonder som har en hållbarhetsinriktning jämfört med ”de vanliga” genom att bra titta på innehaven. Och då är frågan om det är värt att betala en extra peng för det?

Det är inte alltid lätt att skilja en "vanlig" Sverigefond från en "hållbar". Detta är Swedbank Robur Transition och Swedbank Robur Sverige.

4. Investerar jag hållbart för att jag tror på bolag som vinner på hållbarhetstrenden?

Tips: Den här kategorin har definitivt blivit lättare att urskilja från andra fonder med hållbarhetsinriktning genom EU:s nya disclosureförordning, då dessa fonder benämns som mörkgröna.

Det är också en relativt liten andel som är fonder som enbart investerar i bolag vars verksamhet löser hållbarhetsproblem. Men tänk på att det är nischade fonder vi hittar inom denna kategori, ofta med innehav på höga värderingar.

Du ska alltså bara investera en mindre del av ditt samlade kapital för att inte ta för mycket risk. Det skadar inte att välja några olika i stället för att sprida sina risker och investera i det område som du tycker är extra viktigt. Det kan till exempel vara hållbar energiförsörjning eller investeringar som ska se till att det finns tillräckligt med rent vatten i världen.

Och…

- Glöm inte premiepensionen. Förvalet Sjunde AP-fonden är en av de få fonderna som både är riktigt billiga och har ett brett hållbarhetsarbete i kombination av att faktiskt kunna påverka, eftersom fonden är så stor.

- AP7 är en av 30 av världens största investerare som tillsammans med FN:s generalsekreterare försöker mobilisera kapital som gynnar de globala målen för hållbara investeringar.

- 2020 stämde AP7 Google som efter en förlikning tvingas lägga 2,8 miljarder dollar för att förbättra mångfalden och motarbeta diskriminering och trakasserier efter det uppdagats att det förekommit på bred front i bolaget. AP7 har även tillsammans med andra investerare påverkat Brasilien för att minska skövling av regnskog och lagt till företag som ökar sina investeringar i kolkraft på sin svarta lista. AP7 röstar på runt 4000 bolagsstämmor per år och redogör dessutom till viss del hur de röstat.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -