Makroveckan: Kronan försvagas

Makroveckan Marknaden lyckades skaka av sig den amerikanska inflationsoron tämligen snabbt. Den svenska börsen blinkande knappt och rusade vidare uppåt under veckan som gick. I veckan väntar en ny laddning med inflationssiffror.

Den svenska börsen fortsätter att rusa ifrån de flesta konkurrenter efter att ha noterar en uppgång med 2,5 procent under veckan som gick. S&P500 backade i sin tur med 0,3 procent medan Stoxx600 noterade en uppgång med 0,7 procent.

Hittills i november har den svenska börsen stigit med över 5 procent. Vilket är ett rejält styrkebesked så här mot slutet av året. Däremot har den svenska kronan åter börjat tappa och en dollar kostar nu 8,75 kronor och en euro handlas återigen runt 10 kronor. Kronans försvagning kan nog i första hand förklaras av lite oro på finansmarknaden i samband med det höga inflationsutfallet i USA. I oktober steg amerikansk KPI med 6,2 procent, vilket fick de amerikanska räntorna att stiga. Nu har ränterörelsen stannat av och tioårsräntan ligger förhållandevis stabil kring 1,55 procent.

Oljepriset har rörts sig nedåt och Brentoljan kostar nu kring 81,5 dollar per fat.

Värt att notera är också att guldpriset fått lite förnyad luft under vingarna under november. Ett uns guld kostar nu kring 1 857 dollar. Den högsta nivån sedan juni. Så det kanske finns lite inflationsoro på marknaden, trots allt.

I veckan som kommer är det åter en hel del inflationssiffror på tapeten. Det kommer färska siffror från bland annat Sverige, Storbritannien och EMU-området. Visserligen är de svenska siffrorna högintressanta men det mesta av marknadens fokus lär ändå hamna på de brittiska inflationssiffrorna. Framför allt mot bakgrund av att den brittiska centralbanken ligger närmast en räntehöjning även om de lyckades totallura marknaden vid det förra penningpolitiska mötet.

Mycket av marknadens fokus lär dessutom riktas mot de kinesiska makrosiffror som publiceras under veckan. Vi har redan fått en del siffror som tyder på att krisen i fastighetssektorn fortsätter att tynga kinesisk ekonomi. Förhoppningsvis kan andra delar av ekonomin fortsätta uppåt. Inte minst utrikeshandeln.

Viktigt för marknadshumöret lär också tisdagens amerikanska siffror över industriproduktion och detaljhandel vara. Det vore mumma för marknaden om de kunde överraska positivt sett till problemen med stigande inflation och komponentbrist parat med leveransproblem.

Här på hemmaplan har vi också att se fram mot en omröstning kring Magdalena Andersson som Sveriges första kvinnliga statsminister.

Måndag

Det, ur marknadssynpunkt, viktigaste har kommit under natten när en räcka kinesiska siffror publicerades. Industriproduktion och detaljhandel ökade visserligen mer än väntat men krisen inom fastighetssektorn gör negativa avtryck på såväl priserna på nya hem som på investeringar. Så fortsatt lite tveksamheter kring kinesisk ekonomi. Nu väntar vi med spänning på de svenska inflationssiffrorna för oktober. Väntan är mindre uppgångar i de olika inflationsmåtten men ändå inga nivåer som bekymrar Riksbanken. Inflationen väntas dessutom börja falla tillbaka mot slutet av året.

Tisdag

Prosperas mätning av inflationsförväntningarna är mer intressanta än på länge. Har penningmarknaden tagit intryck av de allt högre inflationsutfallen? Mest fokus ändå på amerikanska siffror över detaljhandel och industriproduktion. Frågan är hur kraftigt stigande priser och komponentbrist slagit mot siffrorna.

Onsdag

Inflationssiffror från Storbritannien som sannolikt blir det som kommer att tvinga Bank of England att höja räntan. Något annat vore mycket överraskande sett till hur banken lyckats kommunicera. Inflationen i EMU-området lär däremot inte påverka ECB i någon större utsträckning. Härifrån är beskeden fortfarande att inflationsuppgången är tillfällig.

Torsdag

Den kinesiska utrikeshandeln har utvecklats överraskande starkt de senaste månaderna. Förhoppningsvis bjuder oktobersiffrorna på en ny, positiv överraskning. Den svenska arbetslösheten väntas sjunka ytterligare en bit. Håll också koll på den turkiska centralbankens besked. Banken ”tvingades” till en stor räntesänkning vid förra mötet men väntas nu höja räntan i ett försök att hejda den kraftiga försvagning som skett i den turkiska liran.

Fredag

Veckan avlutas tämligen lugnt med norska BNP-siffror och brittiska detaljhandelssiffror som huvudnummer.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -