Hedgeförvaltarens bästa värdecase

Börs Småbolag i värdefållan kan stå inför en uppvärdering de kommande åren när inflationen börjar spöka. Det tror Stefan Roos på hedgefonden Origo, som i en intervju med Placera berättar vilka aktier han har ökat i under hösten och vilka han har blankat.

Dragkampen mellan värde- och tillväxtaktier har gått fram och tillbaka det senaste året men i ett flerårigt perspektiv så har det varit fördel tillväxt på börsen. Stefan Roos, förvaltare på hedgefonden Origo Quest, tror att vindarna är på väg att vända och han ser nu potential i många små och medelstora värdebolag.

Stefan Roos

”Räntorna har gått ned i många år, och även riskpremien, vilket har gynnat bolag med tillväxtprofil då man diskonterar tillbaka vinster som ligger längre fram i tiden. Stora kapitalflöden, ESG och brist på likviditet har lett till en överdrift i en del fall vilket har gynnat bolag med starka tillväxtutsikter samtidigt som värdebolag har halkat långt efter, både stora och små bolag”, säger Stefan Roos vars fond Origo Quest 1 är en så kallad lång/kort aktiehedgefond som är fokuserad på små- och medelstora nordiska bolag.

”Jag tror att vi är inne i ett skifte nu, triggat av inflationen. Under hösten har värdebolagen gått lite bättre än tillväxt, det är inga stora skillnader men gapet vidgas inte längre. Det är logiskt och det är bara början på skiftet. Inflationen kommer att studsa upp som ett återkommande tema i flera år framöver, många stora politiska stimulansprogram har precis startat samtidigt som många hållbarhetsprogram tar fart. Det här har inte verkat klart.”

Stefan Roos understryker att han inte har något emot aktier i tillväxtbolag, utan att det handlar om hur högt tillväxten ska värderas.

”Ett skifte i synen på värderingen riskerar att bli brutalt och kan ta längre tid att värka ut än många tror.”

Origo tror därför att det är rätt tid för att positionera sig mot mindre värdebolag som handlas med rabatt och som har en hög andel försäljning mot andra företag, och därför lättare kan föra kostnadsökningar vidare. Tre konkreta exempel där fonden har ökat sitt innehav i höst är danska Spar Nord Bank och Bröderna A&O Johansen samt norska Grieg Seafood.

”Spar Nord är en regional bank som är stor på Nordjylland och som är på väg att bredda sig. Ett bolag med stark kultur, bra lönsamhet och erfaren ledning som värderas kring p/e 8 och rabatten mot svenska banker är för stor i våra ögon. De påminner lite om gamla Handelsbanken och vi tror de kommer vara intresserade av de delar Handelsbanken är på väg att lämna i Danmark.”

Hur ser du på risken för att mindre banker får det tufft med att bära upp stora IT-investeringar?

”Vår uppfattning är att banken är välinvesterad och tar de över fler kontor och kunder så blir investeringen per kund lägre, men över tid finns helt klart ett behov av konsolidering på den danska bankmarknaden. Storskalighet kommer att vara ett tema men Spar Nord är starka lokalt så det är ett bra utgångsläge.”

I laxodlaren Grieg Seafood lockar en återkomst i efterfrågan från restauranger samt stigande priser samtidigt som värderingen är låg med ett p/e-tal under 10. Tidigare problemområdet Storbritannien har bolaget lämnat och fokus är nu på Norge och Kanada.

Origos bedömning är att Grieg har ledig kapacitet och bra internt momentum och att de därför gynnas mest av den starka efterfrågan i USA och Asien.

Bröderna A&O Johansen är en grossist inom el och VVS men till skillnad från många av de svenska grossisterna på börsen har värderingen inte skenat iväg utan p/e-talet ligger kring 11-12

”Det här är en riktig liten pärla. En jättevälskött grossistfirma som har växt bra historiskt, investerat i automatlager och onlinebutik och som ligger väldigt rätt nu. De har kommit med två omvända vinstvarningar i år och det är egentligen obegripligt tycker vi att de värderas så lågt.”

Största innehavet i fonden är dock svenskt och det är servicebolaget Coor som nästan utgör 10 procent av fonden. Stefan Roos hyllar det senaste köpet av Inspira som gjordes häromveckan.

”Vi tycker att det var klockrent – ett fint familjebolag med likartad kultur och värderingen såg bra ut. Coor är i grunden ett stabilt bolag med ett kassaflöde som tickar på och det är ett perfekt bolag för att gå mer mot förvärvsspåret. I fjol gjorde de inga förvärv men det här var det tredje i år och börjar de ses mer som ett förvärvsbolag så ser Coor ännu billigare ut än vad de redan gör mot övriga börsen.”

Kan du ge några exempel på bolag ni har tagit korta positioner i?

”Det är i regel motsatsen till de bolag vi är långa i, det vill säga bolag som värderas högt och som inte riktigt levererar och där en högre riskpremie kan slå hårt. Vi tog en kort position i norska Kahoot, som är verksamma inom digitala utbildningar, under första halvåret som gick väldigt bra och den stängde vi i somras men nu har vi tagit upp den igen.”

”Ett annat exempel på en kort position tidigare i år är det norska videomötesbolaget Pexip. Det är stenhård konkurrens i sektorn, deras produkt börjar bli rätt gammal och det är svårt att veta hur unika de egentligen är vilket takten på kundförluster visar. På senare tid har vi även blankat medtechbolaget Bico som visserligen är spännande som bolag men de har svårt att visa tillväxt på sista raden och förväntningarna är för höga.”

Ni hade en nettoexponering i fonden på 54 procent vid månadsskiftet, har ni en defensiv inställning till börsen generellt?

”Vi har historiskt legat kring 40 procent så vi har en liten positiv tilt mot aktiemarknaden, men det är förstås lägre än en fond som är ´long-only´. Det är ett spännande skede i marknaden där vi ser många intressanta bolag och samtidigt många som vi är rädda för.”

I år har vi sett några extrema exempel där hedgefonder har gått på stora minor i enskilda innehav. Hur resonerar ni kring antal innehav och storlek på innehaven för att inte enstaka misstag ska förstöra hela fondens avkastning?

”På den långa sidan har vi fokus på småbolag med hög kvalitet. Likvida bolag som är lönsamma och har bra kassaflöden. När vi blankar bolag så gör vi det i bolag som påminner om våra långa avseende storlek och bransch, men med helt andra värderingar och utmaningar, för att det ska bli en matchning mellan vår långa och korta bok. Vi har just nu 45 blankningar och 25 långa innehav, så varje kort position är typiskt sett betydligt mindre än de långa.”

”Vi har lyckats bra med våra kortningar historiskt så hedgingen har bidragit till vår riskjusterade avkastning. Totalt sett ligger avkastningen ligger över tid på 11 procent per år, men med halva risken jämfört med börsen. Att få bra avkastning fast med ett begränsat risktagande är hela syftet med fonden”, säger Stefan Roos.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -