På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Ökat fondsparande i oktober

Fonder I takt med den globala börsuppgången i oktober ökade det sammanlagda nettoinflödet till fonder med 7,7 miljarder kronor, enligt statistik från Fondbolagens förening.

Blandfonder var månadens vinnare och uppvisade nettoinsättningar på 3,6 miljarder kronor. Även aktiefonder hade betydande nettoinsättningar, 2,6 miljarder kronor. Korta räntefonder hade nettouttag på 0,6 miljarder kronor.

Största nettoinsättningar i aktiefonder var det i globalfonder och Nordamerikafonder, följt av Rysslandsfonder. Störst nettouttag inom aktiefonder var det för Kinafonder och Japanfonder samt branschfonder.

Indexfonder fortsatte att uppvisa starka nettoinflöden på 2,9 miljarder kronor under månaden och årets nettoinflöde landar på 56 miljarder kronor. Hittills i år har det totalt sparats 68,9 miljarder kronor i aktiefonder. Indexfondernas andel av det totala aktiefondssparandet är drygt 81 procent.

Korta räntefonder sticker ut som månadens förlorare med nettouttag på 0,6 miljarder kronor. Samtidigt hade långa räntefonder ett nettoinflöde på 0,9 miljarder kronor, varav 0,6 miljarder kronor letade sig till företagsobligationsfonder.

Hittills i år uppgår nettosparandet i fonder till totalt 120,7 miljarder kronor.

Börsuppgången under oktober i kombination med ett ökat nettoinflöde gjorde att den samlade fondförmögenheten ökade med drygt 155 miljarder kronor. Under året har den totala fondförmögenheten ökat med 1 058 miljarder kronor till 6 513 miljarder kronor. Motsvarande 66 procent är placerade i aktiefonder.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -