På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Starkt inflöde till hållbara fonder

Fonder Under oktober letade sig investerarna tillbaka till börshandlade produkter. Nettoinflödet ökade med 30 procent jämfört med september och var det högsta sedan juni. Det visar siffror månadssiffror från Ishares/Blackrock.

Det var främst ökad efterfrågan på börshandlade aktieprodukter som stod för de största inflödena under månaden. Efterfrågan på ränteprodukter sjönk trots ett stort intresse för realränteobligationer. Intresset för börshandlade råvaruprodukter var svalare och såg ett mindre nettoutflöde under månaden.

Intresset för hållbara produkter fortsatte att accelerera under månaden. Flera ESG-teman såg stark tillväxt. Noterbart är att börshandlade produkter inom förnyelsebar energi vände till nettoinflöden efter flera månader med nettoutflöden.

Amerikanska börshandlade produkter mer än fördubblade nettoinflödet i oktober jämfört med månaden före, och nådde den högsta nivån sedan juni. Även intresset för japanska börshandlade produkter var fortsatt stort under oktober och ser ut att vara på väg mot ett nytt årsrekord.

Börshandlade ränteprodukter visade på en tydlig inflationstrend under oktober. Det var totalt sett ett nettoutflöde av kapital från ränteprodukter, men realränteobligationer hade en rekordmånad mätt i nettoinflöde i spåren av en stigande inflationsoro. Nettoinflödet till realränteobligationer närmast fördubblades under oktober jämfört med månaden innan.

En annan trend var att globala nettoflöden till börshandlade aktieprodukter med låg volatilitet hade ett positivt nettoinflöde i oktober. Det var första gången sedan februari 2020.

sektornivå attraherade tekniksektorn och finanssektorn störst nettoinflöden. Samtidigt som cykliska sektorer som industri och material hade nettoutflöden.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -