Makroveckan: USA-inflation i fokus

Makroveckan Den svenska börsen tog rejält fart under veckan som gick. Dessutom fortsätter kronan att stärkas. I veckan blir det stort fokus på de amerikanska inflationssiffrorna som i oktober väntas ha legat på den högsta nivån sedan 1990.

Efter en kort andhämtningspaus fick många av världens börser förnyad luft under vingarna under veckan som gick. Den amerikanska börsen (S&P500) steg med 2,0 procent medan den svenska börsen mäktade med en uppgång på 2,7 procent. Den förnyade börsyran får nog i huvudsak hänföras till en fortsatt optimism kring global ekonomi, trots en del motstridiga signaler under senare tid.

Den svenska kronan fortsätter också att stärkas och ligger i handelsvägda termer (KIX-index) på den högsta nivån sedan årsskiftet. En euro kostar 9,91 kronor och en dollar 8,58 kronor. Den största förstärkningen har skett mot det brittiska pundet som nu ligger på 11,57 kronor. Den som planerar att julshoppa i London kan tacka Bank of England, som vacklar betänkligt i sin penningpolitiska kommunikation.

Federal Reserve var mer tydliga när de aviserade att obligationsköpen ska börja bantas med 15 miljarder dollar i månaden men att en räntehöjning ändå ligger en bit bort. Kanske måste ändå Federal Reserve börja tänka om efter överraskande starka amerikanska arbetsmarknadssiffror och stigande löner. Men det lite underliga var att räntorna ändå sjönk väsentligt efter att arbetsmarknadssiffrorna för oktober publicerades i fredags. Den amerikanska tioårsräntan handlas nu kring 1,47 procent.

Vi får se om det sker något nytt på räntefronten efter att de amerikanska inflationssiffrorna för oktober publiceras på onsdag. Väntat är en inflationstakt (KPI) på 5,8 procent. Vilket i så fall skulle betyda den högsta inflationen på lite drygt 30 år. Lite oroande är det, även om det inte skulle påverkar räntepolitiken, då det krymper de amerikanska hushållens konsumtionsutrymme just när vi går in i en mycket viktig köpperiod.

Lite mer positivt från amerikanskt håll är att President Biden äntligen igenom sitt infrastrukturpaket på cirka 1 200 miljarder dollar under en tioårsperiod. Nu väntar ändå lite tuffare tag när välfärdspaketet ska baxas igenom kongressen. Förhoppningen är att det ska kunna ske innan utgången av november.

Vi väntar också på besked från finansminister Yellen (förmodar vi) om huruvida Jerome Powell ska få fortsatt förtroende som chef över Federal Reserve.

För svenskt vidkommande så är det mest intressanta att Magdalena Andersson nu valts till ny ledare för Socialdemokraterna. Nu väntar en omröstning kring henne som statsminister samt att baxa igenom en statsbudget. En tuff start för Andersson och det här lär dominera nyhetsrapporteringen under veckan som kommer.

Måndag

Tunt på makroagendan med SEB:s boprisindikator och norsk industriproduktion. Boprisindikatorn, som mäter vad hushållen tror om bostadspriserna, har visserligen dämpats från mycket höga nivåer men även fortsatt tror hushållen att priserna ska fortsätta uppåt.

Tisdag

Hårda data över svensk industriproduktion och orderingång. Här får vi lite svart på vitt på hur leveransproblem och komponentbrist har slagit mot den totala produktionen och hur det ser ut på branschnivå. Konjunkturindikatorerna har annars varit mycket starka inom industrin. ZEW-index för Tyskland har backat rejält från rekordnivåerna i våras och det är kanske en liten varningssignal om att tillväxttakten kommer att dämpas framöver. Arbetskraftsbrist och stigande löner kan slå mot humöret bland de amerikanska småföretagen.

Onsdag

En lång rad inflationssiffror publiceras men i princip allt intresse riktas mot eftermiddagens amerikanska utfall för oktober. Väntat är en inflationsuppgång på 5,8 procent, vilket i så fall skulle innebära den högsta inflationen sedan 1990. Det blir också allt svårare för den amerikanska centralbanken att hävda att inflationen snart ska börja röra sig mot mer normala nivåer. De höga inflationstalen riskerar att hänga sig kvar en bra bit in på 2022. Håll också koll på de norska inflationssiffrorna då Norges bank flaggat tydligt för en räntehöjning i december.

Torsdag

Brittisk BNP väntas ha fortsatt uppåt under det tredje kvartalet men i en betydliga lugnare takt än föregående kvartal. Något annat var heller inte att vänta även om nog många initialt hoppades på en betydligt bättre tillväxt än de 1,5 procent som ligger i korten, enligt analytikerkåren.

Fredag

Riksbankschefen Stefan Ingves deltar i paneldiskussion och vi är mest nyfikna på vad han säger om inflationen och, givetvis, räntan. Men med en krona på uppgång ligger en räntehöjning fortfarande mycket långt borta. Lediga platser i USA väntas lediga platser ligga kvar och hovra runt rekordnivåer. Arbetskraftsbristen i USA är påtaglig och på sikt ett problem för Federal Reserve.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -