Jakten på de mest stabila aktierna

Fond Placera har träffat förvaltaren Robert Næss i Stockholm, normalt sitter han i norska Bergen och ansvarar för Nordeas förvaltning av stabila aktier. ”Vi tror att det är möjligt att hitta stabila bolag och skapa en portfölj med låg risk som levererar en bra avkastning över tid”, säger han.

 

Robert Næss

Robert Næss har varit hos Nordea i 17 år och har en lång erfarenhet av att leta globalt efter stabila bolag med bra intjäning som har en lägre risk än marknaden att investera i. Strategin lades 2005 och handlar att leverera en högre avkastning än marknaden till en lägre risk. En av fonderna är Nordea Stabila Aktier.

Vad är Nordea Stabila Aktier?

”Det är en global aktivt förvaltad aktiefond med fokus på stabila aktier. Det investerar i bolag som historiskt har gett en stabil vinstutveckling och kursutveckling jämfört med marknaden. Vi följer också Nordeas policy för ansvarsfulla investeringar. Fonden har lägre risk än marknaden och vårt mål är att fonden ska leverera en hög riskjusterad avkastning.”

Hur ser investeringsprocessen ut?

”Det är en kombination av en kvantitativprocess och fundamentalprocess. Vi börjar med den kvantitativa delen där vi letar efter stabila bolag med vinsttillväxt som ger en låg risk. Vi börjar med att se på runt 10 000 bolag från över 50 länder som vi har i vår databas. Vi tar bort alla bolag som inte har fem års historik. Och vi tar även bort bolag där aktien har för låg likviditet. I nästa steg analyserar vi bolagen på flera historiska variabler.”

”Lite förenklat kan man säga att vi ser på bolagens intjäning och ser bland annat på bolagens rapporterade vinst, rörelseresultat, kassaflöde och utdelning. Den andra variabeln är värderingen, men den senare har fungerat mindre bra. Dyrare aktier som exempelvis Tesla har bara blivit dyrare. Historisk intjäningen är en bra variabel att se på för att uppskatta om bolaget kommer att fortsätta ha en bra framtida intjäning. Vi köper inte ett bolag bara för att det är billigt, vi vill inte köpa bolag som är i en value trap.”

”Vi delar in bolagen i tre gruppen: kvalitetsbolag som uppfyller kravet att ha minst två års vinsttillväxt, normala bolag som minsta har tre år med oförändrad eller svag tillväxt. Den sista gruppen är svaga bolag som har minst ett år med negativ tillväxt. Vi smalnar nu ner det investeringsbara universet till gruppen kvalitetsbolag. Vår forskning visar att kvalitetsbolagsgruppen har klart högst sannolikhet att skapa fortsatt vinsttillväxt.”

”Vi ser sedan på värderingen och försöker identifiera de bästa analytikerna på respektive bolag. Vi har skapat något som vi kallar Leading analyst toll, det har vi för att tidigt fånga upp vinstrevideringarnas riktning för bolagen. De bästa analytikerna ger oss ett signalvärde och tidig riktning som gör att vi minskar risken att äga bolag som får negativ vinstmomentum.”

Hur skapar ni fonden?

”När vi gjort våra screeningprocesser ser vi på respektive bolags totala egenskaper. Det är värderingen, stabiliteten i intjäningen och diversifieringseffekten. När vi identifierat de bästa bolagen tar vi ut 100 bolag till fonden. Men hela prospektslistan omfattar runt 300 bolag. Vi går igenom portföljen på veckobasis för att se på förändringarna för varje bolag och vad vi ska göra med portföljen. Vi är två förvaltare som går igenom och diskuterar kring varje bolag och vi måste ha samförstånd om vi ska genomföra en förändring. Oftast är det bara små justeringar och det är ganska låg omsättningshastighet i fonden. Runt 30 procent av bolagen byts ut varje år, och vi har flera bolag vi har ägt väldigt länge, som Johnson & Johnson.”

Vilka är fondens största innehav och hur stora vikter ger ni bolagen?

”Vi har ju runt 100 bolag i fonden vilket ger en bra riskspridning och skapar stabilitet i fonden. Vi tar inga stor bet i något bolag och de största bolagen väger mellan två och tre procent. Det är de bolagen som får allra högst poäng när vi rankar dem. Världens största hälsovårdsbolag är Johnson & Johnson, ett stabilt bolag med bra intjäning och rimlig värdering. Det är fondens största innehav på drygt 3 procent. Amerikanska sjukvårdsförsäkringsbolaget Cigna som erbjuder ett brett utbud av sjukdoms-, liv- och olycksfallsförsäkringar är näst största innehavet. Teknikbolaget Cisco Systems som är ett hårdvarubolag inom nätverkslösningar och IT-säkerhet är fondens tredje största innehav.”

Tio största innehaven i Nordea Stabila Aktier H-SEK
JOHNSON & JOHNSON 3,30%
CIGNA CORP 3,20%
COMCAST CORP-CLASS A 2,60%
CISCO SYSTEMS INC 2,60%
EBAY INC 2,50%
NIPPON TELEGRAPH & TELEPHONE 2,50%
ALPHABET INC-CL A 2,30%
AT&T INC 2,30%
BRISTOL-MYERS SQUIBB CO 2,30%
CVS HEALTH CORP 2,10%
Källa: Morningstar 25,7%

 

Hur ser sektorfördelningen ut?

”Vi avviker en hel del från globalt aktieindex. Vi har mycket bolag inom hälsovårdssektorn, det är stabila bolag med en bra vinstutveckling. Totalt utgör hälsovårdssektorn drygt 25 procent av fondens värde. Teknikbolagen intar andraplatsen med 16 procent, följt av telekommunikationsbolag. Fonden äger inga energiaktier och har väldigt lite investerat i råvarubolag. Med den sammansättningen som avviker mycket från globalt aktieindex, får vi en lägre risk och lägre värdering än marknaden. Men fortfarande en fond som erbjuder bolag med en stabil och bra intjäning.”

Vilka bolag har bidragit bäst till fondens avkastning i år?

”Amerikanska Ebay är fondens bästa bidragsgivare i år med en uppgång på drygt 50 procent. Andra noterbara vinnare är amerikanska fordonsspecialisten Autozone som också stigit runt 50 procent. Den New York-baserade banken Signature Bank hör också till årets bästa bidragsgivare med en stark uppgång på över 130 procent.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -