Makrokommentar: Två väntade centralbanksbeslut

Räntebesked Bank of England väljer att vila på hanen och lämnar sin basränta oförändrad på 0,10 procent den här gången. Banken flaggar ändå, liksom Norges bank, tydligt för att en räntehöjning är aktuell inom de närmaste månaderna.

Den brittiska centralbanken, Bank of England (BoE), lämnade sin basränta, och programmet för obligationsköp, oförändrade i samband med torsdagens penningpolitiska möte. Ett inte helt oväntat besked sett till att det var vad genomsnittsprogonosen på marknaden pekade mot.

Ändå lite överraskande sett till de brösttoner kring en kommande åtstramning som flera i bankledningen, inklusive BoE-chefen Andrew Bailey, gett luft åt under senare tid.

Oenigheten syns också i den styrande policykommittén då två ledamöter ville både höja räntan till 0,25 procent samt avsluta QE-progammet, medan en tredje hade nöjt sig med det senare. Dessutom tar det brittiska pundet rätt rejält med stryk kort efter att beskedet blev aktuellt.

Precis som den amerikanska centralbanken gjorde i samband med sitt besked under onsdagskvällen pekar BoE bland annat på osäkerheten kring arbetsmarknaden när man motiverar beslutet att avvakta med en åtstramning. Dessutom hoppas man, också i likhet med Federal Reserve, att inflationen snart ska börja falla tillbaka. Från i utgångsläget obekväma nivåer. Inflationen väntas dessutom stiga upp mot 5 procent under våren.

BoE flaggar ändå rätt tydligt för att en räntehöjning är aktuell inom de närmaste månaderna.  Banken sällar sig också till en växande skara av centralbanker som ”erkänner” att de inte har särskilt god koll på vart inflationsutvecklingen egentligen är på väg. Hoppet står till att det rör sig om temporära effekter som ebbar ut när läget i världsekonomin normaliseras och utbudsstörningarna kommer under kontroll. Det är många av oss som går och hoppas på det.    

Norges bank lämnade besked tidigare under torsdag. Som väntat lämnade banken oförändrad på 0,25 procent men var tydliga med att räntan kommer att höjas ytterligare ett steg i december. Förutsatt förstås, enligt sedvanlig centralbankslingo, att inget oförutsett inträffar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -