På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Ta rygg på världens bästa investerare

Fondanalys Riskkapitalindustrin växer så det knakar med ett ständigt inflöde av nytt kapital samtidigt som investeringarna fortsätter att leverera en hög riskjusterad avkastning. Historiskt har det varit en lönsam affär att investera i noterade riskkapitalbolag. Placera har en favoritfond inom fondkategorin fonder med fokus på noterade riskkapitalbolag.

Att komplettera fondsparandet med en fond som investerar i noterade riskkapitalbolag har varit en framgångsrik strategi. En fond bestående av noterade riskkapitalbolag har de senaste 20 åren avkastat 5 procentenheter per år bättre än snittfonden i kategorin globalfonder hos Morningstar.

Det finns flera starka faktorer och trender som talar för riskkapitalbolagen.

Den viktigaste är att riskkapitalbolagen investerar i onoterade företag med aktivt ägande och tydligt långsiktig placeringshorisont.

Riskkapitalbolagens affärsmodell är extremt fokuserad på att utveckla bolagen att växa och bli mer effektiva med en långsiktig tidsperiod som kan sträcka sig mellan 10 och 15 år.

En viktig del vid ett förvärv är att stötta ledningen, vara ett bollplank som aktiv ägare och ta plast i styrelsen. Det kan vara en kombination av kostnadsreduktion och effektivisering efter bolagsköp. Man fokuserar på att ta nya marknadsandelar och öka omsättningen, både organiskt och genom tilläggsförvärv.

Investeringsmöte Blackstone Group

Viktiga parametrar är en effektiv kapitalanvändning och lånefinansiering som ger en bra hävstång på investeringen.  

Riskkapitalbolagen är oftast duktiga på att investera i nya branscher som har framtiden för sig. Det handlar om investeringar inom miljösektorn, tekniksektorn, hälsovårdsindustrin, digitala affärsmodeller och mjukvara.

Många riskkapitalbolag har funnits i 30 och 40 år, vilket innebär att de har samlat på sig mycket kunskap, erfarenhet och har upparbetat stora industriella nätverk under sina år som investerare. Nätverkseffekten är viktig för att genera idéer om nya affärer.

Det är komponenter och faktorer som historiskt skapat en överavkastning för riskkapitalindustrin.

Många stora institutioner som pensionsbolag har under en lång tid gjort framgångsrika riskkapitalinvesteringar hos riskkapitalbolagen. Och efterfrågan från finansiella institutioner är stor när de vill bredda och komplettera sin investeringsbas med riskkapitalinvesteringar för att få en bättre riskspridning.

Efterfrågan har genererat ett starkt inflöde av nytt kapital till riskkapitalbolagen som de skapat nya fonder av. Jakten på avkastning i dagens lågräntemiljö är ytterligare en faktor som talar för riskkapitalens fördel de kommande åren.

Tillsammans skapar det ökade vinster för riskkaptilabolagen. Affärsmodellen bygger som alla fondbolag på att ta betalt för det förvaltade kapitalet. Med ett större förvaltat kapital blir intäkterna för den årlig förvaltningsavgift högre. Och framgångsrika utförsäljningar av tidigare investeringar skapar ett stort inflöde av avkastningsbaserad avgift till riskkapitalbolagen.

Placera tycker att en investering i en fond med inriktning på noterade riskkapitalbolag ger en bra exponering mot onoterade innehav och gör fondportföljen mer väldiversifierad.

Placera gillar sedan tidigare Carnegie Listed Private Equity. Fonden är aktivt förvaltad sedan 2010 av Tom Berggren och gick tidigare under namnet OPM Listed Private Equity. Carnegie fonder förvärvade tre fonder från OPM under hösten 2020och införlivade fonderna i Carnegie fonders fondutbud.

Investeringsprocessen är analysdriven och man letar noterade riskkapitalbolag globalt för en lång investeringshorisont. Det finns runt 300 börsnoterade riskkapital- och investementbolag globalt.

Tom Berggren fokuserar på att investera i ledande kvalitetsbolag som har en rimlig värdering. Bolagen ska ha en lång verksamhet och en ledning med ett gediget track-record som skapat en tydlig överavkastning. De äldsta riskkapitalbolagen är de amerikanska KKR och Blackstone Group som har över 40 års erfarenhet av värdeskapande och långsiktigheten är tydlig.

Henry Kravis

Båda bolagen har kvar sina grundare som vd:ar. I Blackstone Group återfinns grundaren Stephen A. Schwarzman som första och enda vd. I KKR som står för Kohlberg, Kravis och Roberts, delar de båda grundarna Henry Kravis och George Roberts på bolagets vd-skap sedan 1976.

Riskkapitalbolagen har ofta olika investeringsinriktningar. Det finns bolag som bara investerar i hälsovårdsbolag, andra i billiga och mogna industribolag och infrastruktur. Flera är verksamma inom framtidsbranscher inom ny teknik. Det ger fonden en bra riskspridning.

Förutom investeringar i noterade riskkapitalbolag, investerar fonden även i börsnoterade investmentbolag som investerar direkt i enskilda onoterade bolag. Typiska bolag är Berkshire Hathaway och Investor.

Fonden har runt 30 innehav och man får en bra och väldiversifierad portfölj. De underliggande bolagen i varje riskkapitalbolag är flera hundra.

Förvaltaren är långsiktig och har ett stort tålamod. Omsättningshastigheten i fondens innehav är låg och i genomsnitt köper man tre till fyra nya innehav och säljer motsvarande per år.

 

Tio största innehaven i Carnegie Listed Private Equity
Blackstone 8,9%
KKR & Co 7,7%
Apollo Global Management 6,1%
The Carlyle Group 5,2%
Berkshire Hathaway 4,1%
Eurazeo 3,8%
Intermediate Capital Group 3,0%
Investor 2,7%
Ares Management 2,7%
Onex Corp 2,6%
Källa: Morningstar 46,8%

 

Fondens tio största innehav väger 54 procent. Vanligtvis omfattar fondens största investeringar en vikt mellan sju och fem procent. Största innehav är amerikanska Blackstone Group på närmare 9 procent, följt av amerikanska KKR.

Båda bolagen är världsledande riskkapitalbolag som grundandes 1976 respektive 1985.

Klart största land i fonden är USA på närmare 65 procent. Europeiska bolag väger 24 procent, största land i Europa är Frankrike med 7 procent följt av Storbritannien på 5,3 procent. Japanska bolag står för drygt 5 procent av fondens värde.

Amerikanska Blackstone Group och KKR hör till det senaste årets bästa bidragsgivare till fondens avkastning. Aktierna har uppgångar på mellan 180 och 130 procent i ryggen.

Förvaltaren har lyckats att skapa en avkastning som de tio senaste åren haft en genomsnittlig årsavkastning på 15 procent. Betydligt bättre än kategorisnittet av liknande fonder och globalfonder. Den riskjusterade avkastningen är hög. För den prestationen har fonden belönats med fyra stjärnor av Morningstar på fem års sikt och fem stjärnor på tre års sikt.

Carnegie Listed Private Equity   Kategori
Avkastning % 3 år 85,6 77,8
Avkastning % i år 40,0 40,5
Risk % 3 år 19,7 21,0
Betyg* 4  
Avgift%/år 1,6  
Rörlig avgift  Nej  
Fondkategori: Onoterat  
Förvaltare: Tom Berggren  
* Morningstar har 5-gradig skal där 5 är    
högsta betyg    
Källa: Morningstar den 01 november 2021    

 

Carnegie Listed Private Equity är den billigaste fonden i kategorin. Den årliga avgiften är 1,5 procent, vi tycker att avgiften är försvarbar då fonden levererat en bra riskjusterad avkastning. Fonden har 5 miljarder kronor under förvaltning.

Placera rekommenderar köp Carnegie Listed Private Equity och tror att förvaltaren över tid kommer att fortsätta leverera en hög riskjusterad avkastning. Placera rekommenderar en lång sparhorisont på mellan tre och fem år. Fonden finns även i PPM utbudet under PPM-nummer 341362.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Carnegie Listed Private Equity A Köp 555,78 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -