Det kan få börsen att dra öronen åt sig

Makro Börsrevanschen har varit imponerande och företagen ser framtiden an med viss tillförsikt. Däremot ser det lite surare ut på makroområdet och de problem som inledde hösten hänger sig kvar med, i stort sett, oförminskad styrka.

Efter en trög sensommar och ett litet höstras tog den svenska börsen en rejäl revansch i oktober och steg med lite drygt 5 procent. Världens börser lyfte även i övrigt och den viktiga amerikanska börsen (S&P500) steg i sin tur med 7 procent. Till en ny rekordnivå.

Vi på Placera ser det som ett rejält styrkebesked att aktiemarknaden lyckades återhämta sig så snabbt, trots en hel del makroekonomiska utmaningar. Att företagsrapporterna, kanske framför allt på den amerikanska börsen, i de flesta fall återigen lyckades klå förväntningarna betydde mycket för den generella riskaptiten.

Men kanske var det allra viktigaste att vi lyckades undvika större, negativa överraskningar. Det fanns av allt att döma en underliggande oro att det skulle dyka upp en eller annan riktig surdeg i rapportfloden. Inte minst mot bakgrund av de leveransproblem och den komponentbrist som det kommit så många oroväckande signaler kring.

Dessutom trummar den globala tillväxten på. Även om tillväxttakten inte längre når samma höjder som under våren och sommaren. Och en annan intressant detalj är att det inte blev alls samma negativa reaktioner på börsen när de amerikanska långräntorna började stiga, som skedde i våras. Snarare tvärtom.

När vi nu blickar fram mot resterande del av 2021 så är det ändå med viss tveksamhet. Mycket av de utmaningar som låg framför oss vid ingången av oktober finns kvar och nu har vi ingen rapportskörd att sätta vårt hopp till. Det betyder att det som sker på konjunktur- och ränteområdet sannolikt kommer att ha större betydelse för humöret på finansmarknaden.

Därmed inte sagt att vi tror på något större börsras utan mer att det riskerar att bli en lite skakig börsresa. Samtidigt är det kanske lite för mycket att hoppas på att börsresan ska fortsätta uppåt i samma takt som tidigare under året. Den svenska börsen har trots allt stigit med lite drygt 30 procent i år.

En sådan utmaning som börsen står inför är att flera av världens centralbanker börjat signalera att det är slut på sötebrödsdagarna och att det är försiktiga åtstramningar som gäller framöver. Flera av centralbankerna har blivit mer bekymrade över inflationsutvecklingen.

Även om huvudbudskapet är att inflationen ska falla tillbaka rejält under loppet av 2022. Redan nu i veckan kommer både Federal Reserve och Bank of England med sina penningpolitiska besked och bägge har krattat rätt ordentligt i manegen för att det kommer lite kärvare nyheter.

Och även om bankerna väljer att inte stramar åt just nu så kommer budskapet att vara att sådana är i antågande. Vi får se hur marknaden reagerar men eftersom det är i princip väntade besked så borde det inte bli några överdrivna reaktioner. Viktigast för riskaptiten är kanske vad Fed-chefen Jerome Powell har att säga om inflationsutvecklingen och läget på den amerikanska arbetsmarknaden.

Den i utgångsläget höga och/eller stigande inflationen har dessutom fått lite extra skjuts av kraftigt stigande energipriser. Lägg till energibristen i delar av världen och det riskerar att bli en bister vinter för hushållen. Hushållshumöret har redan börjat dämpas på många håll och det finns en påtaglig risk att hushållen håller tillbaka konsumtionen på andra varor när stigande energi- och bensinpriser sväljer en allt större del av hushållskassan.

Förhoppningen är förstås att energipriserna ska börja falla tillbaka - vilket sannolikt skulle få börsen på gott humör - men skadan på konjunkturåterhämtningen riskerar ändå att bli påtaglig. Stigande energipriser och energibrist slår dessutom mot en hel del företag.   

Lägg till detta att vi fortfarande inte har sett några tecken på att leveransproblem och komponentbristen ska lösas i någon form av närtid. Snarast har tidpunkten för när detta kan ske successivt skjutits fram. Samtidigt ska sägas att svensk industri tycks ha klarat dessa utmaningar bättre än man gjort på flera andra håll i världen.

Vi på Placera tror att det kan komma lite dystra konjunktursignaler mot slutet av året men börsreaktionen beror i hög grad på hur marknaden kommer att tolka dessa. Ser man det bara som negativa signaler av övergående natur så behöver det inte bli särskilt stora effekter. Då kan investerarna fortfarande blicka fram mot ett riktigt hyggligt 2022 med stigande vinster. Något som också var huvudbudskapet i rapporterna för det tredje kvartalet. Det ligger också lite i linje med hur börsen hittills reagerat på förnyad spridning av Deltavarianten av Coronaviruset.

Värre är förstås om marknaden börjar bli mer osäkra gällande konjunkturutvecklingen mer generellt, samtidigt som inflationen troligtvis kommer att vara oförändrat hög. I så fall gissar vi på Placera att ordet stagflation kommer att användas betydligt mer frekvent än hittills. Det kan få en del investerare att dra öronen åt sig. Det är ändå en bra bit dit och vi får hoppas att det inte går så långt.

Ett mer långsiktigt, globalt konjunkturproblem, och något som också kan stöka till det finansiellt på lite kortare sikt, är att problemen i Kina hopar sig. Fastighetssektorn är under hård press och det är inte bara fastighetsutvecklaren Evergrande som har problem med betalningarna. Att den kinesiska ledningen kan hantera de finansiella problemen inom fastighetssektorn är de flesta, inklusive oss, övertygade om.

Däremot är frågan vad som händer med den kinesiska tillväxten, både i ett kort och i ett längre perspektiv. Fastighetssektorn har inte bara varit en formidabel kinesisk tillväxtmotor utan också en viktig skatteintäktskälla, framför allt på regional nivå. Därmed inte särskilt förvånande att den kinesiska ledningen inte bara siktar mot att bredda tillväxten till fler områden utan också börjat flagga för förändringar i skattesystemet. Det här sker dessutom samtidigt som de kinesiska konjunkturkurvorna pekar ner.

Hur det här sedermera spelar ut får vi säkert all anledning att återkomma till men man kanske inte ska slå några frivolter när/om den kinesiska ledningen presenterar sin lösning av hur krisen i fastighetssektorn ska hanteras. Även om börsen sannolikt tar ett litet glädjeskutt.

Det är mycket som marknaden har att tugga i sig redan i närtid. Vi på Placera tror därför att börsen kommer att präglas av en viss skakighet under slutet av det här året. Men aktier är samtidigt en vintersport och historien talar för att vi precis gått in i en positiv tidsperiod för börsen generellt så om det blir plus eller minus på börsen under de kommande månaderna får framtiden ändå utvisa.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -