Tunga räntebesked i veckan

Börsen Den svenska börsen hade det lite trögt under veckan som gick medan den amerikanska nådde en ny rekordnivå. Under veckan som kommer är centralbankerna i fokus med Federal Reserves penningpolitiska besked som huvudnummer.

Efter några riktigt starka veckor var det lite svalare på den svenska börsen under veckan som gick. Efter en trög avslutning backade den svenska börsen med 1,1 procent. På andra håll i världen såg det bättre ut och S&P500 steg med 1,3 procent, till en ny rekordnivå, och Stoxx600 steg med 0,8 procent.

Efter det japanska valet, som gick av stapeln under helgen, ser det ut som att japanska premiärministern Fumio Kishida får grönt ljust för en fortsättning. Det betyder också grönt ljus för en ny omgång av massiva stimulanser. Vilket gett den japanska börsen en rejält boost i veckostarten. Förhoppningsvis spiller det här vidare när börserna i Europa öppnar.

räntesidan kan noteras att den amerikanska tioårsräntan sjunkit och nu handlas kring 1,56 procent. Möjligen ett tecken på att marknaden inte är särskilt oroade inför onsdagskvällens penningpolitiska besked från Federal Reserve. Annars finns det tydliga förväntningar på att Fed-chefen Jerome Powell kommer att meddela att banken nu tänker påbörja en nedtrappning av obligationsköpen (tapering). I vilken takt nedtrappningen sker, och när obligationsköpen helt är tänkta att avslutas, betyder det mesta för marknadsreaktionerna. Dessutom vad Powell säger om den ekonomiska utvecklingen, inflationen och läget på arbetsmarknaden.

Mot den bakgrunden blir förstås fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror också en viktig hållpunkt under veckan som kommer. Vi är många som undrar hur det egentligen är ställt? Inte minst vad avser arbetskraftsbrist och löneutveckling.

På torsdag får vi också några högintressanta räntebesked när Norges bank och Bank of England äntrar den penningpolitiska scenen. Norges bank höjde som bekant räntan vid sitt förra möte men väntas vila på handen den här gången. Däremot är det mycket tänkbart att Bank of England gör Norges bank sällskap i räntehöjarklubben, men lite osäkert då brittisk ekonomi just nu är lite svajig.

För svenskt vidkommande är det främst måndagens inköpschefsindex för industrin och dito för tjänstesektorn på onsdag som är av lite intresse. Dessutom lär Magdalena Andersson bli ny partiledare för Socialdemokraterna när deras kongress inleds på onsdagen.   

Glädjande är att olje- och energipriser nu ser ut att börja sjunka. Brentolja kostar nu ”bara” strax över 83 dollar per fat.

Noterbart är dessutom att den svensk kronan nu tycks ha parkerat under 10 kronor per euro och även i övrigt har haft en ganska stark vecka. Trots den lite oroliga börsen.

Måndag

Oktobers svenska inköpschefsindexet för industrin publiceras. Det kommer säkert att ligga på en fortsatt hög nivå men som i stora delar av världen lär undersökningen också präglas av fortsatta leveransproblem och stigande priser. Det amerikanska industriindexet väntas ha backat en aning men fortsatt ligga på en hö nivå.

Tisdag

Vi har redan fått de preliminära inköpschefsindexen för EMU-området så det lär inte bli några överraskningar när de slutgiltiga indexen publiceras.

Onsdag

Inköpschefsindexen för tjänstesektorn rullas ut på bred front och de väntas ligga på stabila nivåer. På marknaden är dock fokus helt riktat mot den amerikanska centralbankens penningpolitiska besked som kommer under kvällen. Den stora frågan är förstås om Federal Reserve kommer att ta ett beslut om att det är dags att börja minska på de månatliga obligationsköpen (tapering)? Högintressant att följa marknadsreaktionerna efter ett möjligt sådant besked. Det borde i alla fall inte komma som en större överraskning.

Torsdag

Norges bank lämnar räntebesked men väntas inte komma med någon ny räntehöjning. Däremot är det allt fler på marknaden som räknar med att den brittiska centralbanken ska göra slag i saken och höja räntan. Det som talar emot detta är främst att de ser lite skakigt ut i brittisk ekonomi för tillfället och att det kan finnas skäl at avvakta ytterligare information innan det är dags att skrida till verket.

Fredag

Intressanta detaljhandelssiffror från EMU-området men det mesta av intresset riktas förstås mot de amerikanska sysselsättningssiffrorna. Efter ett par månader med relativt svaga utfall är det allt fler som undrar hur det är ställt på den amerikanska arbetsmarknaden. Det finns mycket gott om lediga jobb men arbetskraftsutbudet har hittills vägrat att ta fart. Så håll bland annat koll på hur löneökningarna utvecklas och hur arbetslöshetssiffrorna ser ut. Den här gången nog viktigare än själva sysselsättningssiffran.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -