På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Ökat intresse för globalfonder

Fonder Globalfonder vinnare när intresset för Sverigefonder svalnar, enligt Avanzas sparekonom.

”Börsen surnade till i september vilket ledde till att fondspararna skruvade ned på risken. I oktober har börsen kommit tillbaka med besked, vilket omvänt mynnat ut i stora nettoköp. Månadens stora utropstecken är dock det faktum att fondspararna lämnar landet. De petar ner Sverigefonder från tronen efter 8 månader som ohotad etta. Var tredje fondkrona går istället till Globalfonder”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avanzas sparare gör 112 700 fondaffärer per dag i oktober. Det är 41 procent fler än samma månad i fjol, visar statistik från 989 400 fondkunder hos Avanza.

Förnyad riskaptit i kölvattnet av en stark börsutveckling under månaden har lett till stora nettoköp. Det är fondsparare i åldersspannet 18–40 år som är mest aktiva. Trots att de är på köpsidan så har de fortfarande kvar närmare 7 procent torrt krut i portföljen. Månaden bjuder på ett tydligt trendskifte där Globalfonder övertar tronen från Sverigefonder genom att attrahera var tredje fondkrona, följt av Energifonder och Blandfonder. En annan intressant spaning är att samsynen på Globalfondernas attraktionskraft är ovanligt hög mellan kvinnor och män.

”Under
oktober har vi sett en rotation bort från Sverigefonder där fondspararna helt sonika lämnar landet i jakten på avkastning på de globala jaktmarkerna. Världen är som bekant börsnoterad och det är klokt att sprida risken bortom landets finansiella gränser. De flesta av oss har dessutom redan i utgångsläget en stor vikt mot Sverigefonder”, fortsätter Nicklas Andersson.

Mest köpta

Mest sålda

Globalfonder

Teknikfonder

Energifonder

Japanfonder

Blandfonder

Asienfonder

Rysslandsfonder

Gröna energifonder

Företagsobligationsfonder

Biotechfonder

Intresset för Globalfonder följs av Energifonder och Blandfonder.

”Energikrisen har slagit till med full kraft och är ytterligare ett symptom på den globala återstarten av världen efter The Great Lockdown. Till skillnad från fjolårets vinnarkategori Gröna Energifonder så favoriserar kunderna nu traditionella Energifonder. Stigande energipriser på olja, kol och gas har lett till dramatiskt stigande aktiekurser inom segmentet. Den genomsnittliga uppgången i denna kategori överstiger 100 procent senaste året, vilket lockat fondspararna att trycka på köpknappen”, säger Nicklas Andersson.

”Fondspararnas intresse för ryska börsen har lyst med sin frånvaro en tid men med stigande råvarupriser, inte minst på olja och gas, samt en god börsutveckling på 32 procent under året mätt i dollar har fondspararnas intresse kittlats. Rysslandsfonder brukar få porträttera en krydda i portföljen vilket också syns i statistiken. Totalt investeras 1 av 10 fondkronor under månaden i Rysslandsfonder där Swedbank Robur Rysslandsfond och Nordea Rysslandsfond kniper två tredjedelar av sparandet i kategorin”, säger Nicklas Andersson.
Teknikfonder är månadens mest sålda fonder.

”Teknikfonder förpassas fortsatt till frysboxen efter att ha utgjort en av vinnarkategorierna under hela förra året. Den våta filten beror nog delvis på att många sett att inte minst stora bolag i mer traditionella sektorer presterat väl under året. Samtidigt har fondspararna rimligtvis dragit öronen åt sig avseende den amerikanska centralbankens kommande nedtrappning av stödköp och stigande långräntor. Högre räntor har historiskt tenderat att pressa dessa mer räntekänsliga bolag som har vinsterna en bra bit in i framtiden. Teknikbolagen blir därmed föremål för uttrycket hellre en fågel i handen än tio i skogen”, avslutar Nicklas Andersson.

 

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -