På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

En ETF för de ryska fyndköpen

Fondkommentar Efter ett riktigt minusår 2020 har den ryska aktiemarknaden återhämtat sig betydligt och hör till årets bästa börser. Placera har hittat en börshandlad fond för den som vill ha en Rysslandsexponering.

En stark prisutveckling för energi- och råvarupriser har fått den ryska marknaden att utvecklas starkt i år. Moskvabörsen är energi- och råvarutung. De två sektorerna utgör knappt två tredjedelar av det totalabörsvärdet.

Brentolja

Prisutvecklingen för brentoljan är plus 65 procent i år mätt i dollar, och de europeiska naturgaspriserna har haft en ännu starkare prisuppgång. Det tillsammans med en stigande inflationsoro har ökat intresset för värdebolag och fått investerare att återigen köpa ryska bolag.

Trots att den ryska rubeln har ökat i värde mot den amerikanska dollarn i år med runt 6 procent och en amerikansk dollar kostar motsvara 70 rubel, så anses den fortfarande billig. Rubeln handlas fortfarande under det historiska snittvärdet mot dollar under de senaste 10 åren.

Dollar mot rubel

Trots årets stora uppgång på Moskvabörsen är ryska aktier fortfarande historiskt lågt värderade tillsammans med höga direktavkastningar.

Moskvabörsen är billig nu med ett p/e-tal på drygt 9 för årets vinster. Övriga tillväxtmarknader värderas i genomsnitt till ett p/e-tal på drygt 15.

Lyfter vi blicken och ser på nästa år så fortsätter återhämtningen för ryska bolag. Enligt indexberäknaren MSCI spås bolagsvinsterna växa med över 25 procent nästa år, vilket ger ett p/e-tal på 6,7.

Flera ryska energibolag och råvarubolag kommer med hjälp av en gynnsam valutasituation och ökade råvarupriser att få stora vinstökningar. Det innebär att en ovanligt hög direktavkastning står för dörren.

Direktavkastningen på Moskvabörsen för nästa år ligger på drygt 5 procent och tillväxtmarknadernas snitt är på 2,2 procent. En viktig aktor som talar för fortsatt höga direktavkastningar förutom att vinsterna ökar betydligt, är en ny era av förbättrad bolagsstyrning med bättre aktieägarvänligt fokus.

Det går inte att blunda för att ryska investeringar är förknippade med politisk risk. Och den är högre än någonsin sedan Ukraina-konflikten startade 2014. Något som skapat ett pärlband av internationella sanktioner mot Ryssland.

Förutom geopolitiska risker är råvaruprisernas utveckling och inflödet av kapital till tillväxtmarknaderna i allmänhet och till Ryssland i synnerhet faktorer som styr börsutvecklingen i Ryssland.

Kombinationen en billig valuta och en billig börs med stigande bolagsvinster kan det vara aptitligt för den riskvillige investeraren. Lägg till att Ryssland fungerar som en attraktiv diversifiering för investerare som är oroliga för inflation och fortsatt stigande energi- och råvarupriser.

Vill du inte leta ryska bolag själv finns det några börshandlade fonder. Jag har hittat börshandlad fond som följer ett index som gett den högsta riskjusterade avkastningen för de tre senaste åren.

Den börshandlade fonden iShares MSCI Russia ADR/GDR UCITS ETF med börskoden CEBB är en passiv fond som investerar efter MSCI Russia ADR/GDR Index.

MSCI Russia ADR/GDR Index består av de 19 största och mest likvida ryska aktierna noterade som amerikanska depåbevis på de amerikanska börserna, New York-börsen och Nasdaqbörsen samt globala depåbevis noterade på Londonbörsen.

Indexet ger en exponering som motsvarar 85 procent av det totala marknadsvärdet på Moskvabörsen.

De två största sektor är energisektorn med 55 procent, följt av finanssektorn på 23 procent. Råvarusektorn med en vikt på 15 procent är den tredje viktigaste sektorn. Indexet saknar innehav i fem av de 11 huvudsektorerna. Indexet innehåller inga bolag från industrisektorn, fastighetssektor, tekniksektorn, hälsovårdssektorn och allmännyttiga bolag.

De största innehaven %
Gazprom ADR 20,6
Sberbank ADR 17,1
Luloil PJSC 16,1
Novatek  8,7
Norilsk Nickel 7,5
TCS Group 4,7
Tatneft 4,2
Rosneft 3,8
Polyus 2,5
Magnit 2,2
Källa: Lyxor  87,4

 

De 19 innehaven i iShares MSCI Russia ADR/GDR UCITS ETF utgör precis som det underliggande indexet 100 procent av fondens värde.

Största bolag är energigiganten Gazprom som är en av världens största producenter av naturgas på drygt 20 procent. Banken Sberbank är nummer två med 17 procent och nummer tre i storlek är oljebolaget Lukoil med huvudkontor i Moskva.

Bästa bidragsgivare till avkastningen i år är Gazprom som avkastat över 73 procent. Även Lukoil som stigit dryg 60 procent är en stor bidragsgivare.

Den aktien som stigit allra mest av de tio största är TCS Group. Bakom namnet TCS Group döljer sig den digitala banken Tinkoff som har utklassat Moskvabörsen i år, med en uppgång på över 220 procent.

Tinkoff grundades av entreprenören Oleg Tinkov 2006, och kallas för ”lifestyle bank”. Tinkoff har utvecklat ett ecosystem men en rad av finansiella tjänster inom lån, sparande, aktiehandel och egenutvecklade appar. Banken är väldigt lönsam i har ett stort inflöde av nya kunder.

iShares MSCI Russia ADR/GDR UCITS ETF har haft en mycket stark utveckling i år på drygt 57 procent, lyfter vi blicken så är avkastningen hela 88 procent på tre år. Men risknivån i fonden är hög. Moskvabörsen har en klart högre risk mätt som standardavvikelse än ett brett tillväxtmarknadsindex.

iShares MSCI Russia ADR/GDR UCITS ETF USD 
Avkastning % 3 år 88,3
Avkastning % i år 57,2
Risk % 3 år 28,7
Betyg* NA
Index MSCI Russia ADR/GDR Index
Handelskod: CEBB
ISIN: IE00B5V87390
Produktstruktur Fysiskt
Avgift%/år 0,75
Rörlig avgift  nej
Förvaltare: Ishares - Blackrock
* Morningstar har 5-gradig skala  
Källa: Morningstar den 25 oktober 2021  

 

Förvaltningsavgiften för iShares MSCI Russia ADR/GDR UCITS ETF är 0,75 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av Ishares som ägas av den amerikanska fondförvaltaren Blackrock som är världens största kapitalförvaltare.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -