På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Det blev en svag nedgång på marknaden under måndagen, en nedgång på 0.41 procent och Stockholmsbörsens breda index (OMXSPI) stängde på 976 punkter. Indexet vände därmed ner efter nio dagar med uppgång.

Senaste tidens positiva utveckling har gjort att trendbilden återigen på kort- såväl som på medellång som lång sikt är positiv. På medellång sikt har kursen dock brutit ned genom golvet i en stigande trendkanal, vilket i första skedet indikerar en svagare stigningstakt, eller inledningen av en mer horisontell utveckling. Samtidigt återfinns kursen mellan stödet vid cirka 915 punkter och motståndet vid cirka 1000 punkter och etablerat brott på en av dessa nivåer kommer att signalera om framtida riktning.

Investtechs korta Hausseindex har avancerat ordentligt senaste två veckorna, och står nu i 49 vilket indikerar i stort sett jämvikt mellan pessimister och optimister bland de kortsiktiga investerarna. Indexet går mellan 0 och 100, och är en optimismindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde på 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister, och ett värde över 55 övervikt av optimister. På lång sikt står indexet i 44.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och sälj transaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 330 köp och 95 sälj. Detta motsvarar en köpandel på 78 procent, vilket ska jämföras med senaste året där köpandelen ligger på 75 procent.  Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

Sammantaget är OMXSPI-indexet tekniskt neutral på medellång sikt. Närheten till stöd- och motståndsnivåer gör att rekommendationen för indexet snabbt kan ändras. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerad på marknaden.

 

Den tekniska bilden till Note som utvecklar och tillverkar elektronikbaserade produkter ser positiv ut. Investtechs algoritmer har identifierat flera starka köpsignaler i aktien.

Kursen har nått en all-time-high nivå som är en köpsignal och utvecklas i en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Stigande trender signalerar en ökande optimism bland investerare och är en köpsignal enligt Investtechs trendforskning.

Det saknas även motstånd i kursdiagrammet och ytterligare uppgång indikeras. Vid reaktioner tillbaka har aktien stöd vid cirka 138 kronor. En starkt positiv volymbalans innebär att det har varit större handel i aktien på dagar med uppgång än med dagar med nedgång. Det är också positivt och indikerar en positiv marknadspsykologi, vilket bekräftar den positiva trendbilden.

Det kortsiktiga momentumet i aktien är starkt positivt, med RSI över 70. Även det indikerar ökande optimism hos investerarna och ytterligare kursuppgång, enligt investtechs forskningsresultat på momentum och RSI.

Note är neutral på Investtechs insideranalys och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Under måndagen presenterade SSAB sin senaste delårsrapport. Marknaden reagerade positivt och kursen (SSAB B) steg kraftigt med 6.72 procent på en hög omsättning, som motsvarar cirka tre gånger genomsnittlig dagsomsättning.

Rent tekniskt utvecklas kursen innanför en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Stigande trender signalerar ökande optimism bland investerare och indikerar ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat.

Kursen utvecklas även i en rektangelformation (REC) mellan stödet på 35.61 kronor och motståndet på 45.60 kronor. Ett etablerat genombrott på en av dessa nivåer signalerar fortsatt utveckling i samma riktning. Kursen har stöd vid cirka 35.60 kronor och motstånd vid cirka 46.00 kronor.

SSAB B är neutral på Investtechs insideranalys och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Efter månader med sidledes utveckling har aktiekursen till nanosatellit-producenten GomSpace Group brutit ned från en fallande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är ett resultat av att investerare har sålt sig ut på allt lägre kurser för att komma ur bolaget. Isolerat sett är brott ur fallande trendkanaler en säljsignal enligt Investtechs forskningsresultat, där ytterligare nedgång indikeras.

GomSpace Group har en negativ volymbalans som bekräftar den fallande trendbilden och kursen återfinns mellan stödet vid cirka 12.40 kronor och motståndet vid cirka 14.40 kronor. Ett etablerat brott på en av dessa nivåer kommer att signalera om framtida riktning. Brott genom stödnivån skulle försämra den tekniska bilden, medan brott upp genom motståndet skulle stärka den tekniska bilden.

GomSpace Group är neutral på Investtechs insideranalys och är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys och av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler på marknaden. Företaget erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för alla aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar företagets datorer trendkanaler, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer i kursdiagrammen för alla aktier på Stockholmsbörsen, och dessa ritas in i gursdiagrammen. Investtech har forskat på vad som har skett efter signaler från dessa tekniska indikatorer och har omfattande statistik för signaler från exempelvis trender och volymutveckling.

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Diagrammet visar en relativ utveckling i förhållande till jämförelseindex under samma period. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -