Tunga makrosiffror väntar på torsdag

Börsen Börsen fortsatte att rusa trots både hög inflation och kommande penningpolitiska åtstramningar. Den här veckan fortsätter företagsrapporterna att dominera men får lite mer konkurrens av viktiga makrosiffror och besked.

Den svenska börsen steg med 2,2 procent i veckan som gick medan den amerikanska (S&P500) mäktade med en lite mindre uppgång på 1,6 procent. Det är tydligt att de flesta företagsrapporter trots allt faller marknaden i smaken. Även volatiliteten på börsen har sjunkit.

Den kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande lyckades också i sista stund skaka fram pengar till en nödvändig räntebetalning och kunde därmed undvika en formell betalningsinställelse. Men fortsättning följer och redan nu på fredag ska nästa räntebetalning ut. Vi får se hur det går med den.

Även den här veckan domineras av företagsrapporterna och dessutom får vi se hur det går med Volvo Cars inträde på börsen.

makrofronten är det också en hel del som händer.

Torsdagens penningpolitiska besked från ECB är förstås en liten höjdare även om banken inte väntas rucka på politiken. Däremot är det av högsta intresse vad ECB-chefen Christine Lagarde har att säga om tillväxt och inflation. Det är ju en liten stagflationsvarning utfärdad lite varstans i världen, samtidigt som både den brittiska och amerikanska centralbanken fortsätter att flagga för kommande åtstramningar. De hårda beskeden dröjer dock ännu ett tag.

Torsdagen blir också en stor makrodag här hemma i Sverige med en strid ström av intressant data. Dit hör Konjunkturinstitutets barometer och BNP-siffrorna för det tredje kvartalet. Så både utfall och lite snabba indikatorer som ger en bra bild av tillståndet i svensk ekonomi. Av intresse är också den budgetprognos som Riksgälden presenterar på onsdag.

BNP-siffror för tredje kvartalet kommer också för USA och EMU-området.

Oljepriset har fortsatt upp och ett fat Brentolja kostar nu strax över 86 dollar per fat. Den pågående energikrisen lär dämpa hushållshumöret och konsumtionen under slutdelen av året.

Noterbart är också att den svenska kronan nu ligger under 10 kronor mot euron. För första gången sedan 2018. 

Planen är också att den amerikanska kongressen ska baxa Bidens, något bantade, stimulanspaket i hamn innan den kommande helgens G20-möte.

Måndag

Det tyska IFO-indexet väntas ha backat ytterligare en bit i oktobermätningen. Det går i så fall i linje med de flesta andra konjunkturindikatorer i Mellaneuropa. Produktionsstörningar och Deltaviruset dämpar tillväxten.

Tisdag

De svenska producentpriserna har rakat i höjden och vänta ha stigit ytterligare i september. Delar av det här kommer att spilla över på konsumentpriserna men huvudtesen är fortfarande att inflationsuppgången är tillfällig. Det skulle inte förvåna om hushållshumöret i USA fortsätter att backa nu när inflationen stigit kraftigt.

Onsdag

Riksgälden presenterar ny prognos över statens budgetläge. De svenska statsfinanserna har varit överraskande stark under en lägre tid så det borde vara hyggliga siffror som presenteras. Viktigt för börshumöret är att den amerikanska orderingången fortsätter att utvecklas väl.

Torsdag

En strid ström av svenska makrosiffror med BNP-utvecklingen under tredje kvartalet som någon form av huvudnummer. På finansmarknaden riktas dock huvudintresset mot ECB:s räntebesked. Några nya penningpolitiska satsningar är inte att vänta så fokus ligger på den efterföljande presskonferens där ECB-chefen Christine Lagarde förhoppningsvis kan komma med en del lugnande besked. Strax innan presskonferens publiceras dessutom inflationssiffrorna för oktober. De sätter lite press på ECB även om kärninflationen inte rusat iväg på samma sätt. Håll också koll på de amerikanska BNP-siffrorna nu när Fed väntas gå mot en första åtstramning.

Fredag

BNP-siffror från Tyskland och hela EMU-området. Återhämtningen har fortsatt, om än inte i någon våldsam takt. Viktigare för börshumöret är sannolikt siffrorna över privat konsumtion och privata inkomster i USA.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -