Mannen bakom Europas halvledarsuccé

Kommentar Vi hör ständigt mantrat att Europa har en liten tekniksektor och den står sig slätt mot USA:s. Men det är en sanning med modifikation. Europa har sedan 1970-talet utvecklat maskiner för tillverkning av halvledare, idag är Europa världsledande inom flera områden - tack vare holländaren Arthur del Prado.

Tillverkningen av halvledare domineras av ett fåtal spelare. Störst är de asiatiska giganterna Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) och Sydkoreanska Samsung men även amerikanska Intel räknas till de största tillverkarna. Fabrikerna går på högvarv och vi läser dagligen om den enorma efterfrågan och halvledarbristen inom flera sektorer.

Men för att TSMC, Samsung och Intel ska kunna tillverka halvledare behövs det maskiner som klarar av alla steg och avancerade processer som krävs för att skapa halvledare. Inte minst krävs det alltmer avancerade tillverkningsmaskiner inom halvledarindustrin för att Moores lag ska fortsätta att gälla under kommande decennium.

Moores lag går ut på att antalet transistorer som får plats på ett chip växer exponentiellt med en fördubbling var 24:e månad. Moores lag formulerades 1965 av Intels grundare Gordon E. Moore och har i princip gällt sedan dess.

Det finns flera europeiska spelare som levererar utrustning till den törstande och snabbväxande halvledarindustrin. Den mest kända är Amsterdambörsens största bolag ASML, en förkortning av Advanced Semiconductor Materials Lithography.

Bolaget dominerar marknaden inom litografiteknik med ultraviolett strålning. Det är en avgörande process för att massproducera små mikrochips och integrerade kretsar till halvledarindustrin.

ASLM har idag 90 procent av marknaden för maskiner inom litografi och 100 procent av marknaden för EUV (Extrem Ultraviolet Lithograghy) vilket är en process de är ensamma om.

Bolaget börsintroducerades 1995 på både Amsterdam-börsen och New York-börsen under namnet ASML.

Men ASML är inte den enda europeiska tillverkaren av halvledarmaskiner för olika processer inom tillverkningen av halvledare.

Vi hittar även AMS International på Amsterdam-börsen. Bolaget utvecklar produkter och tjänster för tillverkning av maskiner som används för att producera halvledare främst för vattenrengöringsprocesser som är en del av halvledartillverkningen.

ASM International står för Advanced Semiconductor Materials International, känns namnet igen det är snarlikt ASML. Det beror på att ASM International är mamman till ASML.

Men för att få en bättre överblick så backar vi bandet till 1964 då grunden till dagens europeiska maskintillverkning för halvledare såg dagens ljus.

Holländaren Arthur del Prado flyttade 1954 till Silicon Valley efter studier vid Harvard universitetet. Han intresserade sig snabbt för den nya innovativa halvledarindustrin. Efter fyra år i Silicon Valley återvände han till Holland. Väl hemma igen startade han Advanced Semiconductor Materials (ASM) 1964, vilket fick karaktären av ett återförsäljarbolag.

Arthur del Prado

I och med det blev Arthur del Prados ASM noden för amerikanska halvledarmaskintillverkningsbolag att nå den gryende europeiska halvledarindustrin.

Först 1971 utvecklade ASM sin första halvledarmaskin, bolaget tog då ett betydande och avgörande steg från återförsäljare till att tillverka och sälja egna halvledarmaskiner.

Under 1970-talets första hälft genomförde Arthur del Prado som VD för ASM flera visionära teknikbolagsförvärv. Framför allt köptes Fico Tooling vilket gav en biljett in på den asiatiska halvledarmarknaden.

1975 expanderade Arthur del Prado ASM:s verksamhet till Hongkong under namnet ASM Pacific Technology. Precis som för ASM så började ASM Pacific Technologies som ett försäljningsbolag för ASM:s halvledarmaskiner. Man jobbade nära de asiatiska kunderna och utvecklade snabbt en egen plattform och egen produktionskapacitet. Idag är bolaget världens största leverantör av halvledarmontering- och förpackningsteknik.

1988 börsintroducerades ASM Pacific Technologies på Hongkongbörsen. Idag är bolaget världsledande inom sammansättningsmaskiner för halvledare och har ett börsvärde på 39 miljarder kronor med huvudkontor i Singapore.

Arthur del Prado fortsatte etableringstakten och företagsköpen.

1976 etablerades ASM International i USA under namnet AMS America. Platsen man valde var Phoenix, Arizona. En plats vald med omsorg, där låg Motorolas halvledarfabrik som på den tiden var världens största.

Precis efter etableringen i USA genomfördes ytterligare ett viktigt företagsköp. Då köptes det amerikanska bolaget Plasma Enhanced CVD Process. Genom köpet kom man åt unik kompetens och teknik och det blev genombrottet för ASM International som tillverkare av halvledarmaskiner inom flera olika processer.

Efter framgångarna med internationell expansion blev ASM International det första holländska bolaget som börsnoterades på den teknik- och tillväxttunga Nasdaq-börsen 1981.

Arthur del Prado uppvaktade det holländska storbolaget Phillips för att de tillsammans skulle satsa på en ny teknik som heter litografi. Både Phillips och ASM hade kompetens inom området och som oftast var det kapitalbrist så ett nytt samarbetsbolag var en bra lösning.

Efter en del övertalning kunder ASM Lithography grundas 1984 genom ett samarbete med ASM Internationals och Phillips litografi-avdelningar. ASM Lithography var grundat med huvudkontor i Veldhoen och bolaget blev snabbt framgångsrikt.

Vid mitten av åttiotalet innehöll ASM:s produktportfölj nästan alla större produktionstekniker: deponeringsugnar, litografi, jonimplantation, matris- och trådbindare och olika förpackningstekniker. Företaget var på god väg att bli en one-stop-shop för branschen.

1996 noterades ASM International på Amsterdambörsen. Under Del Prados ledning förvärvades det finska företaget Microchemistry 1999 och den koreanska gruppen Genitech år 2004, vilket stärkte positionen som marknadsledare inom atomlageravsättning (ALD).

Tveklöst har visionären Arthur del Prado varit den euroepiska halvledarmaskins fader och han ligger bakom ett enormt stort börsvärde i de bolag han varit med och grundat. Arthur del Prado var aktiv som VD för ASM International fram till 2008 och gick bort 2016.

ASM International är inte längre noterat på den amerikanska Nasdaqbörsen men väl på Amsterdambörsen och har idag ett marknadsvärde på 165 miljarder kronor.

ASML är idag Europas näst största bolag med ett börsvärde på svindlande 2 600 miljarder kronor. ASM Pacific på Hongkong-börsen handlas idag till ett börsvärde på 39 miljarder kronor.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -