På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsoberoende fastighetsinvesteringar - sprid riskerna i en högavkastande räntefond

ANNONS Har det blivit dags att ta hem vinsterna och förbereda sig på mer riskfyllda år framöver? Hur ser prognosen ut? Vad skall man investera i?

 Bengt Lindblad, VD och Grundare Fastighetsräntefonden och Alfakraft Fonder

Samtidigt som många sökt sig till en glödhet aktiemarknad så har det växt fram en ny typ av investeringsmöjlighet inom räntefonder genom direktutlåning. Enligt Robeco, en stor global kapitalförvaltare, så är förväntad avkastning på aktiemarknaden för utvecklade länder under åren 2022–2026 ca 4,25% vilket är betydligt lägre än tidigare års starka uppgång. Här analyseras däremot en ökad möjlighet till avkastning inom fastighetsbranschen. Betänker man samtidigt att Fastighetsräntefonden levererar 6–8% efter avgifter till en betydligt lägre risk än aktiemarknaden så kan det vara intressant att se över sina placeringar och överväga alternativ som just Fastighetsräntefonden.

Hantera orosmolnet för att bevara kapitalet

I en tidigare artikel för två månader sedan skrev Fastighetsräntefondens investeringskommitté om inflationsrisken och den högt värderade börsen. Sedan dess har vi sett kraftigt stigande energipriser och högre råvarupriser samtidigt som börsen rört sig svagt nedåt med en högre volatilitet. Energi och råvaror är viktiga insatsfaktorer på många områden och när priserna går upp på dessa råvaror kommer dessa prisstegringar smitta av sig på många andra produkter och tjänster inom kort. Osäkerheten menar vi är stor och riskerna har höjts avsevärt den senaste tiden. Den stora frågan är vad som sker med inflationen i framtiden.

Fastighetsräntefonden är en svensk fond inom direktutlåning och förra året uppgick avkastningen till 6,05% vilket visade sig vara den bäst presterande räntefonden av samtliga svenskregistrerade räntefonder det året. På en alltmer osäker marknad är det klokt att sprida sina risker. Att investera i Fastighetsräntefonden innebär att man investerar i en bred fondportfölj med ca 50 säkerställda lån med en målavkastning på 6–8% årligen.

-För den investerare som vill bevara kapitalet efter många år av börsuppgångar kan Fastighetsräntefonden vara ett bra alternativ, speciellt när de låga räntorna gör att vanliga räntefonder inte är något vidare roligt alternativ i en diversifierad portfölj, säjer Bengt Lindblad, VD för fondförvaltare Alfakraft.

Teckna dig för fondandelar i Fastighetsräntefonden Tessin senast 31 oktober 2021 här

Tryggheten i fastigheten

Att investera i fastighetsrelaterade lån har sina fördelar utifrån perspektivet att fonden alltid har fastigheten som pant och vanligtvis bottenpant. Panten är registrerad hos Lantmäteriet och kan vid behov utnyttjas om motparten skulle få betalningssvårigheter.

– Grundstenen i vår strategi är att hitta högkvalitativa lån att lyfta in i fondportföljen. Vår samarbetspartner Tessin erbjuder oss ett stort urval av kvalitetskrediter. Fastighetsräntefonden handplockar sedan de allra bästa krediterna till fonden, säger Bengt Lindblad.

Fondens investeringar ska vara i Sverige och det ska finnas fastighetspant som säkerhet för lånen. Löptiden för lånen får heller inte överstiga 24 månader. Målsättningen är dessutom att portföljen ska ha exponering mot hela Sverige, och mot flera olika segment inom den svenska fastighetsmarknaden – exempelvis näringsfastigheter, bostadsprojekt och samhällsfastigheter.

6–8 procent per år

Målsättningen är att fonden ska rendera en avkastning på mellan 6 och 8 procent årligen. Fonden är klassificerad som en tvåa på den sjugradiga KIID skalan. Förra året landade avkastningen på 6,05 procent, och Fastighetsräntefonden presterade därmed bäst av samtliga svenskregistrerade räntefonder enligt en jämförelse i Morningstars databas.

Och det finns fler fördelar med att investera i fastighetskrediter genom en fond. För det första är Fastighetsräntefonden månadshandlad, vilket innebär att du varje månad kan sälja – eller köpa mer. Du behöver alltså inte vänta på att lånen löper ut om ett eller två år. Nästa teckningsrunda sker 29 oktober 2021. Dessutom kan du lägga hela sparandet i din ISK.

– Det är inte så krångligt som det kanske låter. Vi investerar i säkra fastighetslån som behövs för att bygga ett bättre och starkare Sverige. Genom direktutlåning kan nu svenska privatsparare bidra till den utvecklingen – och dessutom få riktigt bra riskjusterad avkastning på sina pengar, avslutar Bengt Lindblad.

Teckna dig för fondandelar i Fastighetsräntefonden Tessin senast 31 oktober 2021 här

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -