Blandade signaler från inköparna

Makrokommentar Det var lite blandade signaler när Markit Economics rullade ut de preliminära inköpschefsindexen för oktober. I Japan och Storbritannien steg inköpschefsindexen en bit medan det såg lite sämre ut i EMU-området.

Både Japan och Storbritannien var positiva överraskningar när Markit Economic publicerade de preliminära inköpschefsindexen för oktober. Förväntningarna var i utgångsläget relativt lågt ställda. Det gällde framför allt på tjänstesidan där Japan släpat efter och det fanns farhågor om att förnyad smittspridning i Storbritannien skulle dämpa återhämtningen. I Storbritannien låg tjänsteindexet på riktigt anständiga 58,0 i oktober, att jämföra med förväntningar på 54,5. I industrin steg indexen i bägge länderna.

I EMU-området ser det lite sämre ut. Här ligger visserligen industriindexet kvar runt höga 58,5. Mycket beroende på en fortsatt stark utveckling i Tyskland. Tjänsteindexet sjönk däremot från 56,4 till 54,7. Tjänsteindexet ligger därmed med viss marginal över det 50-streck som markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång men den nedåtgående trenden är lite oroväckande. Framför allt när vi vet att stigande energipriser lär ta en ännu större tribut av hushållens konsumtion under kommande månader.

Markit Economics skriver i sin analys att EMU-området nu tycks gå in i den svagaste tillväxtfasen sedan april.  

Det är framför allt två faktorer som dämpar tillväxten i EMU-området.

För industrin är det utbudssidan som fortsätter att ställa till problem. Leveransproblemen vill inte ge vika samtidigt som priserna stiger kraftigt. Problemen ser dessutom ut att ha förvärrats ytterligare. Det bidrar till att produktionen växer i ganska långsam takt. Däremot är orderböckerna välfyllda och industriföretagen fortsätter att nyanställa. Det väcker hopp om en liten tillväxtboom, om och när leveranserna börjar löpa mer smidigt. Så vi ska inte kasta in handduken vad avser industrikonjunkturen i EMU-området framöver.

Den faktor som, förutom energipriserna, påverkat tjänstesidan negativt under oktober är förnyad spridning av Coronaviruset. Något som slagit hårt mot resande, turism och andra hushållsnära tjänster. Nedgången är mest markant i Tyskland. Även här finns förstås hopp om att tillväxten ska ta bättre fart framöver. Förutsatt förstås att energiprisutvecklingen dämpas och spridningen av deltavarianten avstannar.

För ECB, som kommer med nytt penningpolitiskt besked i nästa vecka, betyder det här att det är en fortsatt mjuk penningpolitisk hållning som gäller. Även om priserna stiger i en oroväckande hög takt. Men banken lär hålla fast vid att prisuppgången är tillfällig.

I eftermiddag publicerar Markit de amerikanska indexen. Väntat är ett industriindex på 60,5 och ett tjänsteindex på 55,1. Håller prognoserna så bör det vara positivt för börsen. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -