På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Svag börs, kvartalsrapporter i fokus

Börsen Flera rapporterande storbolag tyngde index över de mest omsatta aktierna på onsdagsförmiddagen. Volvo lämnade en rapport som var över förväntan på många punkter men som trots det inte föll investerarna i smaken. ABB straffades precis som Nordea medan Swedbank gick i motsatt riktning.

Vid klockan 12.15 var OMXS30 ned 0,5 procent till nivån 2.314. Aktier för 10,6 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Morgonen bjöd på en diger skörd av storbolagsrapporter för marknaden att smälta. Varmast mottagande fick Swedbank som steg 2,8 procent efter ett rörelseresultat som var 11 procent över förhandstipsen. Nordea bjöd också på ett bättre än väntat rörelseresultat men aktien som gått starkt under året med en uppgång på 60 procent var vid lunchtid ned 1,4 procent.

Volvo dammade till med en stark rapport med resultatrader omkring 10 procent över konsensus. Det räckte inte för att blidka marknaden och var i skrivande stund ned 0,3 procent. Precis som för de flesta andra bolag inom producerande industri hänger komponent och leveransproblem som mörka moln över kapaciteten.

Atlas Copco kom vid lunchtid med en rapport som bortsett från orderingång var sämre på samtliga rader i resultaträkningen. Aktien vände ned 4,5 procent.

ABB stod inför ett liknande tema med stark efterfrågan och ordertillväxt, men med en pressad leveranskedja som tynger resultaträkningens översta rad. Aktien syntes i botten av storbolagsindexet med en nedgång på 5,3 procent.

Teleoperatören Telia stod i sin tur för en justerad ebitda som var i linje med förhandstipsen, men rörelseresultat 8 procent svagare än estimat. Aktien tappade 1,9 procent.

Fingerprints aktie föll 20 procent på torsdagen, efter att bolaget öppnat böckerna för tredje kvartalet. Rapporten visade marginalförbättringar omsättning mitt i det intervall som getts i prognos för kvartalet. Styrelsen har dock efter kvartalets utgång gett Carnegie Investment Bank i uppdrag att utvärdera förutsättningarna för att komplettera Fingerprints finansiering med skuldkapital i syfte att "ytterligare accelerera bolagets tillväxt".

Fordonsunderleverantören Haldex handlades upp med 15 procent. Omsättningen ökade i det tredje kvartalet och det justerade rörelseresultatet förbättrades med över 70 procent.

Strax bakom Haldex steg Duni 11,5 procent. konsumentproduktföretaget bjöd på en försäljningsökning på över 16 procent i det tredje kvartalet jämfört med samma kvartal i fjol.

Gränges gick det sämre för och aktien föll 6,8 procent. Rörelseresultat kom in svagare än väntat, och utsikterna för fjärde kvartalet beskrivs som utmanande på grund av ökat kostnadstryck.

Bland andra rapportförlorare fanns AQ Group, Lime och Mycronic som föll mellan 5 och 9 procent.

Flat Capital som gjorde succédebut på First North på onsdagen fortsatte upp 35 procent på torsdagen. Från teckningskurs 10 kronor summerar uppgången nu till 175 procent.

Bild: OMXS30 torsdag den 21 oktober

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -