På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser pekar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en e-handelsaktie.

Stockholmsbörsen (OMXSPI-index) öppnade veckan sidledes med en svag uppgång på 0.05 procent och stängde på 959 punkter. Indexet har därmed stigit för femte dagen i rad och den senaste veckan har indexet stigit hela 4.93 procent. Den positiva utvecklingen har gjort att kursen därmed brutit upp genom den brant fallande trenden Investtechs algoritmer identifierat på kort sikt. På uppsidan har vi motstånd närmast intill 975 och vid tidigare topp runt 1000 punkter. Stöd återfinns runt 914 punkter.

Investtechs korta Hausseindex står i 43 efter att ha avancerat ordentligt senaste veckan. Indexet går mellan 0 och 100, och är en optimismindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde på 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister, och ett värde över 55 övervikt av optimister. Med ett index på 43 indikeras fortsatt en viss övervikt av pessimister bland de kortsiktiga investerarna. På lång sikt står indexet i 44.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och sälj transaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 369 köp och 111 sälj. Detta motsvarar en köpandel på 77 procent, vilket ska jämföras med senaste året där köpandelen ligger på 75 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

Sammantaget är OMXSPI-indexet tekniskt neutral på medellång sikt. Närheten till stöd- och motståndsnivåer gör att rekommendationen för indexet snabbt kan ändras. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerad på marknaden.

 

På måndagen presenterade TF Bank sin senaste delårsrapport som marknaden reagerade positivt på. Aktiekursen steg med hela 5.19 procent med en omsättning som uppgick till cirka tre gånger genomsnittsomsättningen per handelsdag den senaste månaden. Kursen utvecklas i en stigande trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Stigande trender signalerar en ökande optimism bland investerare och är en köpsignal enligt Investtechs trendforskning.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet och ytterligare uppgång indikeras. Vid reaktioner tillbaka har aktien stöd vid cirka 192 kronor. Det kortsiktiga momentumet i aktien är starkt positivt, med RSI över 70. Även det indikerar ökande optimism hos investerarna och ytterligare kursuppgång för TF Bank enligt investtechs forskningsresultat på momentum och RSI.

TF Bank är positiv på Investtechs insideranalys och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Inför den kommande delårsrapporten visar kursen till industrikoncernen Volati en stark utveckling i en stigande trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Stigande trender är en teknisk köpsignal enligt Investtechs forskningsresultat.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet för medellång sikt och ett brott genom tidigare toppnotering runt 168 kronor skulle stärka den tekniska bilden ytterligare. Vid reaktioner tillbaka har aktien stöd vid cirka 96.00 kronor. Även avståndet till närmaste stödnivå är en teknisk köpsignal enligt Investtechs forskning.

Volati är maximalt positiv på Investtechs insideranalys och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader). OBS: Volati förväntas presentera delårsrapport den 26 oktober. Marknadens reaktioner på delårsrapporten kan snabbt ändra den tekniska bilden.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Efter en sidledes utveckling sedan starten av året har aktiekursen till Boozt som är verksamma inom detaljhandelsbranschen brutit ned från en fallande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Såväl insiders som investerare har sålt på allt lägre kurser för att komma ur bolaget. Isolerat sett är brott ur fallande trendkanaler en säljsignal enligt Investtechs forskningsresultat, där ytterligare nedgång indikeras.

Kursen har även brutit ned genom stöden vid både 180 och 162 kronor som därmed har ombildats till nya motståndsnivåer. Det saknas med det nya stödnivåer för kursen på medellång sikt men på kort sikt finns en tidigare botten runt 143 kronor. Brott genom denna nivå skulle försämra den tekniska bilden ytterligare, medan brott upp genom alla motstånd skulle stärka den tekniska bilden.

Boozt är svagt negativ på Investtechs insideranalys och är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys och av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler på marknaden. Företaget erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för alla aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar företagets datorer trendkanaler, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer i kursdiagrammen för alla aktier på Stockholmsbörsen, och dessa ritas in i gursdiagrammen. Investtech har forskat på vad som har skett efter signaler från dessa tekniska indikatorer och har omfattande statistik för signaler från exempelvis trender och volymutveckling.

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Diagrammet visar en relativ utveckling i förhållande till jämförelseindex under samma period. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -