Tematiska och hållbara investeringar, en perfekt matchning?

ANNONS BlackRocks nytillträdda Nordenchef, Elisabeth Sterner, svarar på ett antal frågor om megatrender och hur man som investerare kan dra fördel av strukturella förändringar, exempelvis genom investeringar som drivs av den starka hållbarhetstrenden. För investerare i megatrender, det vill säga de som investerar i långsiktiga strukturella trender som förändrar samhället i stort, är drivkraften för att skapa en mer hållbar värld en spännande möjlighet.

Hur kan man som investerare bäst utvinna värde från hållbara investeringar?

Precis som med investeringar generellt, handlar analyser av hållbarhetsfaktorer inom miljö, social och bolagsstyrning (ESG) om att identifiera och hantera risk. Tittar man exempelvis på BP:s Macondo-oljeutsläpp eller Volkswagens dieselskandal är det inte svårt att förstå vilken inverkan hållbarhetsrisker kan ha på ett företags aktiekurs.

Att analysera hållbarhetsfaktorer handlar dock inte enbart om att hantera risker, det kan också handla om att identifiera källor till positiv avkastning. Företag som förbättrar sina hållbarhetsegenskaper kan på lång sikt överträffa förväntningarna, särskilt om vi som investerare engagerar oss och stödjer företagens omvandling.

Riktade hållbara tematiska investeringar skapas genom att komma till insikt, innan marknaden gör det, om just hur kraftfull och omvälvande världens övergång är till en mer hållbar ekonomi. Precis som människor tror marknader att förändring sker i måttlig takt, men så fungerar inte omvälvande förändringar. När brytpunkten nås tenderar förändringar i stället att ske exponentiellt. Den här kopplingen mellan förväntan och verklighet är där tematiska investeringar i hållbara alternativ har förutsättningar att generera betydande långsiktig avkastning.

Läs mer om hur du kan investera i megatrenden hållbarhet

Hur har tematiska investeringar integrerats med hållbarhet de senaste åren?

Vi försöker alltid utnyttja det bästa av det vi kallar långsiktiga megatrender, och hållbarhet är verkligen en av dem. Megatrender är långsiktiga, globala och strukturella förändringar som ofta inte bara påverkar enskilda bolag eller branscher, utan hela samhället. Megatrender omfattar även, till skillnad från kortsiktiga cykliska teman, paradigmskiften som har förmågan att förändra befintliga system. Potentiellt är dessa skiften så pass kraftfulla att de har potential att fundamentalt förändra både ekonomin och hela branscher. Vi definierar megatrender som förändringar som utlöser störningar och kan leda till hög tillväxt och värdeskapande inom vissa områden. Våra fondförvaltares jobb är därför att hitta de företag som sannolikt kommer att dra nytta av de strukturella förändringarna.

Inom megatrenden hållbarhet är nyckeln för oss att identifiera när ett företag tar beslutet att gå mot ett mer hållbart tillvägagångssätt, eftersom det är vid den tidpunkten man potentiellt kan utvinna mest värde från företaget.

Varför är just nu en intressant tid för tematiska investerare att fokusera på hållbarhet?

Pandemin har påskyndat användandet av hållbara metoder för företag runt om i världen. Faktum är att det berör många av trenderna vi sett under de senaste åren, till exempel digitalisering, och transformationen till digital handel. Vi räknar med att se betydande förändringar i efterfrågetillväxten för sådana megatrender under de kommande åren och pandemin har helt enkelt accelererat de redan höga tillväxtnivåerna ytterligare. 

Vad driver investerarflöden och vilka teman tror du att investerare kommer att fokusera på under det kommande året?

Förutom den allt högre profileringen mot hållbara investeringar tror jag att valet av vilken typ av hållbarhet dvs E, S eller G, samt mixen mellan dessa kommer att vara i fokus. Investerare kan nu bidra till de hållbarhetsfrågor som är mest aktuella och intressanta för just dem i såväl aktiva fonder som indexfonder. Jag tror även att transparens är viktigt, kunden måste kunna se och förstå motiveringen bakom varje investeringsbeslut.

Klimatförändringar är i fokus just nu. Världen genomgår en kolossal förändring av hur vi producerar och förbrukar energi. Tittar vi tillbaka på mänsklighetens historia har ekonomiskt välstånd gått hand i hand med koldioxidutsläpp. Trots att vi under de senare åren noterat en ökning av investeringar i låga koldioxidutsläpp, följer vi enligt FN fortfarande en kurva med temperaturökningar på mer än 3 grader. Det kommer nu att krävas stora ansträngningar för att vända denna trend.

På grund av pandemin har regeringar och företag intensifierat sitt arbete i kampen mot klimatförändringar ytterligare. Länken mellan att stödja hållbara investeringar, skapa arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt är starkare än någonsin. Detta kommer att skapa en rad långsiktiga investeringsmöjligheter för investerare i en framtid som är mer hållbar, och det är den viktigaste megatrenden av dem alla.

Läs mer om hur du kan investera i megatrenden hållbarhet

Riskvarningar

Kapital utsatt för risk. Värdet på och intäkter från investeringarna kan öka och minska och kan inte garanteras. Investeraren kanske inte får tillbaka det belopp som investerats från början.

Information om tillsyn

Inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES): detta utfärdas av BlackRock (Netherlands) B.V., auktoriserat och under tillsyn av Nederländernas myndighet för finansiella marknader. Sätesadress: Amstelplein 1, 1096 HA, Amsterdam. Tel.: 020-549 5200. Tel.: 31-20-549-5200. Handelsregisternummer: 17068311. För att skydda dig spelas telefonsamtal vanligen in.

Analyser i detta dokument har tagits fram och utförts av BlackRock för eget syfte. Resultaten av sådana analyser görs endast tillgängliga tillfälligtvis. Innehållet i detta dokument utgör ingen köprekommendation eller investeringserbjudande. De synpunkter som uttrycks utgör inte något investeringsråd eller något annat råd och är föremål för förändringar. De återspeglar inte nödvändigtvis bedömningarna hos ett företag inom BlackRock-koncernen eller någon del därav. Inga garantier kan lämnas om huruvida innehållet i detta dokument stämmer.

© 2021 BlackRock, Inc. Alla rättigheter förbehålles. BLACKROCK BLACKROCK SOLUTIONS, iSHARES, BUILD ON BLACKROCK, SO WHAT DO I DO WITH MY MONEY är varumärken som tillhör BlackRock, Inc. eller dess dotterbolag i USA och övriga världen. Alla andra varumärken tillhör sina respektive ägare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -