På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BofA: Ökad kassa, ökande pessimism

Fondkommentar Minskad riskvilja, större kassa och sjunkande tillväxtförväntningar. Det är huvudingredienser i den senaste månadens investerarenkäten.

För första gången sedan april 2020 under coronaoron, har synen på den globala tillväxten blivit negativ. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 8 till 14 oktober.

Det är en kombination av flera faktorer som ligger bakom den alltmer pessimistiska synen på global tillväxt, inflationsförväntningar och inte minst bolagsvinsterna. Trots den alltmer pessimistiska synen det närmaste året och den största undervikten för obligationsinvesteringar någonsin, är de globala investerarna fortfarande överviktade aktier.

Förväntningarna på den globala tillväxten för det närmaste året har fortsatt att falla i oktober och har nu nått den lägsta sedan april 2020. Toppen nåddes i mars 2021.

Investerarnas ökade pessimism om den globala tillväxten har fått vinstförväntningarna för bolagen att sjunka dramatisk under månaden och har nu nått samma nivå som i maj 2020. De sjunkande vinstförväntningarna har spridit sig till marginalerna, som nu antas minska det närmaste året.

Allt fler investerare tror inte att inflationen är övergående. Tillsammans med kommande åtstramning från den amerikanska centralbanken Federal Reserve  tror investerarna på allt högre korträntor det närmaste året. Samtidigt tror man att minskade tillgångsköp kommer att leda till högre volatilitet, en starkare amerikansk dollar och större kreditspreadar.

Investerarnas syn på den amerikanska dollarn är den mest positiva sedan juni 2018.

Förväntningarna på nästa amerikanska räntehöjning har förskjutits bakåt i tiden. Nu tror 44 procent av investerarna att den första räntehöjningen sker under 2022 och 24 procent tror på två höjningar.

Den sjunkande riskviljan har gjort att investerarna har ökat kassan från 4,3 procent till 4,7 procent, vilket är den högsta nivån sedan juli 2020. Investerarna säger att de nu en lägre risk än normalt trots att de fortfarande är överviktade aktier. Men aktieövervikten är nu den lägsta sedan november 2020.

Den sjunkande riskviljan och högre inflationsförväntningar har skapat större efterfrågan på råvarubolag, energibolag och banker som anses vara bra sektorer att äga vid stigande inflation.

Meningarna går isär om oljepriset kan gå över 100 dollar fatet under 2022. Trots den stora övervikten i energiaktier tror knappt hälften av investerarna att oljepriset passerar 100 dollar fatet.

Den populäraste sektorn att övervikta är banker, hälsovårdsbolag, energibolag. Den senaste månaden har investerarna sålt av mest i allmännyttiga bolag, dagligvaror och sällanköpsvaror. Allokeringen till teknikbolag är fortsatt stor.

Allokeringen till USA-aktier fortsätter att öka och har nu nått den högsta övervikten hos de globala förvaltarna sedan november 2020. Samtidigt fortsatte allokeringen till aktier i EU-området att sjunka under månaden.

Tillväxtmarknadsaktier fortsätter att minska i popularitet och har nu den största undervikten sedan september 2018.

De största riskerna och hoten mot fortsatt börsuppgång är inflationsoron. På andra plats har Kina oro seglat upp.

Den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja, intas fortfarande av teknikaktier.

andra plats hittar vi investeringsstrategin att investera i ESG-bolag, följt av gå kort kinesiska aktier och tillväxtmarknadsaktier.

Förvaltarna har fått en ny fråga vad det tror kommer att vara i fokus och driva aktiemarknaden under nästa år. En majoritet svarade att inflationsfrågan och den amerikanska centralbanken FED:s agerande styr marknaden nästa år. Precis som det är för tillfället.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -