På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Volvo Cars: IPO på 53-68 kronor/aktie

Börs Prisintervallet i Volvo Cars börsintroduktion har fastställts inom intervallet 53–68 kronor per aktie. Det framgår av ett pressmeddelande.

Intervallet motsvarar ett marknadsvärde om 163–200 miljarder kronor efter erbjudandets genomförande och efter övriga förändringar i kapitalstrukturen som genomförs.

Nyemissionen av stamaktier förväntas tillföra Volvo Cars en bruttolikvid om cirka 25 miljarder kronor före avdrag för transaktionskostnader.

AMF, Swedbank, If Skadeförsäkring, Nordea, Skandia, Livförsäkringsbolaget Skandia samt Danica Pension har åtagit sig att förvärva aktier motsvarande 26 procent av bruttolikviden.

Omkring 19,5-24 procent av aktierna kommer handlas fritt (så kallad free float).

Anmälningsperioden för institutionella investerare förväntas pågå 19–27 oktober. För allmänheten pågår den 19–26 oktober.

Första beräknad handelsdag är den 28 oktober.

 Volvo Cars produktion under det tredje kvartalet visade inte den tillväxt som bolaget ville ha.

Det sade Volvo Cars finanschef Björn Annwall vid måndagens presskonferens med anledning av att bolaget offentliggjort prospektet inför börsnoteringen den 28 oktober.

Under det tredje kvartalet producerade Volvo Cars 50.000 bilar färre jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Försäljningen i återförsäljarledet uppgick till 150.000 bilar, vilket var 31.000 färre än under det tredje kvartalet 2020.

Anledningen till nedgången anges vara att covid-utbrott i Sydostasien lett till en halvledarbrist och produktionsstopp.

Volvo Cars rörelseresultat, ebit, uppgick till 3,3 miljarder kronor under det tredje kvartalet. Det motsvarar en ebit-marginal 5,5 procent.

"Jag skulle inte säga att det är en stark marginal men med tanke på läget är det ett ganska bra resultat", sade Björn Annwall.

För helåret 2021 upprepar Volvo Cars de tidigare angivna prognoserna om att bolaget ska ha en fortsatt tillväxt och att lönsamhetsnivån ska vara kring eller över nivåerna som gällde före corona-pandemin.

Biltillverkaren Volvo Cars ska använda det kapital som bolaget får in i samband med börsnoteringen i Stockholm till batteriproduktion i Europa, USA och Kina.

"Första steget blir en fabrik i Europa. Var exakt är oklart än så länge, men den kommer att bli klar inom ett par år", sade Volvo Cars finanschef Björn Annwall vid måndagens presskonferens med anledning av att bolaget offentliggjort prospektet inför börsnoteringen i Stockholm som är planerad att ske den 28 oktober.

Pengarna ska också gå till vidare utveckling av batterier och en egen ("inhouse") produktion av elektriska motorer.

I samband med noteringen tillförs Volvo Cars brutto cirka 25 miljarder kronor.

Bolaget upprepade även under presskonferensen sina mål om att vid "mitten av decenniet" ha en försäljning om 1,2 miljoner bilar med en rörelsemarginal på 8-10 procent. Hälften av försäljningen ska då utgöras av helt elektriska bilar och senast 2030 ska hela produktionen utgöras av elektriska bilar.

Kapitalet vid börsnoteringen ska också användas till utbyggd produktionskapacitet för att ge stöd åt framtida tillväxt, bortom de 1,2 miljoner bilar som bolaget har som mål till i mitten av decenniet, uppgav Björn Annwall.

Erbjudandet i samband med börsintroduktionen kommer att fastställas inom intervallet 53-68 kronor per aktie, motsvarande ett marknadsvärde om 163-200 miljarder kronor.

Omkring 19,5-24 procent av aktierna kommer att handlas fritt (så kallad free float).

Under presskonferensen väcktes frågan om huvudägaren Geelys stöd för transaktionen även om kursen hamnar i den lägre delen av intervallet.

"Geely gör inte det här för att realisera vinst ('cash in') på Volvo Cars. De gör detta för att få en bredare ägarbas och de avser att vara storägare under en överskådlig framtid", var beskedet från Björn Annwall.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson tillade att om det uppstår ett "extra stort" intresse från privata investerare i samband med noteringen är Geely berett att erbjuda ett "extra andra erbjudande", utan att precisera det vidare.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -